<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

Moj sladki maraton na 21. LM

Objavil/a je Raf, 1. 11. 2016 ob 11:29 . Komentarji: 0. Stalna povezava.
LM postaja res velik v smislu organizacije in števila tekmovalcev. Vsak udeleženec, ki pride na štart, nastopi s svojimi sanjami in željami in vsem nam je skupaj, da uspešno pridemo do cilja.
Sam sem imel kljub šetkratni udeležbi na maratonski razdalji v Ljubljani, še vedno veliko spoštovanja in obenem tudi malo nervoze, ker sem vedel, da nisem optimalno pripravljen in sem se zanašal na izkušnje in kaj ne smem početi pred maratonom. Ta maraton je imel številko 32. v moji zbirki maratonov, poleg 38 polovičk, 21 desetk in 12 ulta tekov.
Predvsem je pomembno, da si maraton vzameš z nasmehom na ustih in v dobri družbi.

Itak smo pa sladki maratonci posebna vrsta tekačev, ker pač moramo s sabo na tek obvezno peljati še kužka, ki sliši na ime diabetes tip1. Saj ta kuža je čisto priden, ko si doma in imaš vse pospravljeno in ve, da ne sme razgrajati in delati škode.
Na maratonu pa ga vedno kaj prime (preveč adrenalina in ostalih hormonov je prisotnih) in pobezlja in potem ga krotiš in se zanašaš, da bo vseeno ujel korak s tabo in te lepo spremljal do cilja.
Kakšni so bili cukri pa je videti na spodnji sliki in jo objavljam zato, da predvsem sladki tip1 vidijo, kako to gre. Moram pohvaliti tudi tehnologijo, ki to omogoča, ker Dexcom G4 Platium je res dobra napravica, ki ti 24 ur meri cuker online in je v veliko pomoč pri maratonu, ker se ni treba meriti sladkorja med maratonom in samo pogledaš na zaslon in veliko hitreje odreagiraš.


Tečem brez pumpe, ker mi že brez nje cuker ponavadi kar konkretno pada.
Kot je videti je zaradi fenomena zore in obroka zjutraj, ker sem prepozno pokril zajtrk( pol ure zamude zaradi nervoze in drugih opravil)  je cuker močno narastel in posledično sem moral delati korekcije, da je cuker začel padati.
Sem imel, ko sem začel tečti še 2,5 E aktivnega insulina v telesu in s sabo 4 gele in pol litra dodatnih OH ( 40 g) v tekoči obliki in seveda obvezno pen, če bi bila potrebna korekcija. Tempo je bil prvih 21 km čisto po planu okrog 6.05 na km, ker sem vedel, da ne smem hiteti, ker me bo v drugem delu predčasno skurilo. Tekla sva skupaj z Darkotom, ki je tudi sladki in on je šel polovičko.
Počutje je bilo čisto normalno in sam tek lahkoten, ker sem vedel, da moje telo rabi skoraj 5 km,da se ogreje na delovno temperaturo in problem je bilo samo vzdušje na progi, ki te je kar potegnilo in si takoj začel hitreje tečti in tukaj ure z gps zelo pomagajo nadzirati tempo, da ne pretiravaš.
Zaradi korekcije sem že do štarta dodal 40g v tekoči obliki, da sem  ustavil padanje cukra in posledično mi je tudi narastel,  ker sem si gele dodajal na cca 7 km in je aktivni insulin poskrbel ,da je krivulja hitro šla dol.
Čeprav je bil sladkor visok se to na telesu ni nič poznalo v smislu bolečih mišic ali kaj tretjega. Zaradi sonca sem se dobro hidriral na vodnih postajah, ker kdor je to pozabil se je hitro znašel ob progi na tleh in so imeli reševalci, kar nekaj dela z obnemoglimi tekači.
Drugi del se je začel po planu in tempo do 30 km okrog 6.06 brez kakih posebnosti.  Lani sem se pa že od 23 km vlekel do 34 km, kot jara kača, ker smo dan pred maratonom doma žagali drva in sem skuril vse zaloge glikogenske v telesu. Nasvet za ostale je, da pred maratonom predvsem počivate in ne delate preveč, ker boste na maratonu pregoreli.
  Že na 29 sem začutil, da mi noge postajajo težke in ni prave energije v njih. Cuker mi je vseeno počasi padal, čeprav nisem imel več insulina v telesu in na okrepčevalnici sem vzel 6 kock sladkorja in vodo ter počasi vse skupaj do vrha vzpona pojedel. 

Potem sem pa začutil, da se mi energija vrača in od 30 naprej je kar letelo do ene 37 km. Tu je bil tempo 5.30 ali pa manj na km. Res je bil užitek lavfati, ker navijači so bili povsod in  potem pride tako imenovani zid, ker do 40 km in zadnje okrepčevalnice  sem se spet vlekel in vlekel..........
Filing je bil isti, kot na 30 km in spet sem vzel kocke sladkorja 8 kom., vodo in potem je zadnja dva km spet letelo in je bil tek skozi center Ljubljane pravi balzam za dušo, ker vsi navijajo in ti si v svojem svetu in jih sploh ne slišiš, ker veš, da se bližaš cilju in zmagi nad samim seboj.
V cilj sem prišel nasmejan in zelo vesel, ker vem, da sem ta maraton pretekel z malo km v nogah na treningih, ampak z zavedanjem, da se da vseeno iti do konca, če veš, da je glava tista, ki te vodi do cilja. No, moj kuža tip1 si je verjetno tudi mislil, da sem norec, ker za kazen je moral še dva km z mano lavfati do avta in to je bil čisti iztek in za mojo dušo.
Spodaj pa je zbirka pravljičnih sedem majic v sedmih zaporednih letih, ki jih dobijo samo maratonci, ki pridejo do cilja.
Trenutno stanje duha: hepi !! nič robotek !!!

Zakaj vztrajati ?

Objavil/a je Raf, 23. 10. 2016 ob 09:44 . Komentarji: 2. Stalna povezava.
Vprašanje, ki ima tisoč odgovorov in samo eden je pravi.
Zaradi SEBE in nobenega drugega.
Če si "zdrav", ti je to itak nepomembno vprašanje, ker večina sploh ne pomisli, da se lahko tudi to spremeni.
 Ko pa imaš recimo diabetes tip1, je pa zadeva malo bolj kompleksan in je odgovor na prvo vprašanje čisto logičen.
Itak je pa tak, da si svojo srečo sami ustvarjamo tako ali drugače in če najdeš nekaj, kar te veseli in da obenem veš, da ta aktivnost pomaga pri obvladovanje tvojega kužka (diabetes tip1) je to še toliko boljše.
Čez natanko teden dni bo LM in sem moral res pobrskati kolikokrat sem bil na njem prisoten s štartno številko na prsih na maratonu in dokaz se vidi na spodnji fotografiji.
Čudno je videti ta fotka za mene, ker sem hotel na začetku ukvarjanja s tekom  samo desetko pretečti, ampak šele takrat sem ugotovil, da zmorem več......

Korak za  korakom..... km za km.....sto km......tisoč..... in števec se je trenutno ustavil pri 9650 km tekanja. Moj velik kuža (diabetis tip1) je postal čisto krotek maltežan, ki gre tja, kamor ga jaz peljem in ne tja, kamor on hoče......
Hočem povedati, da bo vsem (tudi zdravim)  telo zelo hvaležno, če se boste ukvarjali z aktivnostjo, ki pomaga ohranjati telo v kondicij in obenem še krepite svoje zdravje.
Seveda pa je treba VZTRAJATI na tej svoji poti, kjer so vzponi in padci, ampak v končni fazi se rezultati pokažejo čez daljše časovno obdobje in ne čez noč......
Tu je bisto težav večine ljudi, ker hočejo rezultate čez noč in da jim obenem ne bo treba, kaj preveč migati.
Če pogledam iz svoje perspektive nazaj vem, da mi je gibanje  ohranilo zdravje, ker pred 9 leti sem imel hba1c 9,5 % in sedaj je 6,2 %. Priporočila pa pravijo, da mora biti pod 6,5%.
Mislim, da je še veliko sladkih in zdravih sposobno spremeniti svoj laif v bolj zadovoljnega in samo začeti je potrebno in VZTRAJATI.......Trenutno stanje duha: hepi

Hba1c in časovni interval meritev

Objavil/a je Raf, 21. 07. 2016 ob 11:37 . Komentarji: 1. Stalna povezava.
Vsi vemo, da je dobro imeti ta parameter pod 7,0 , oziroma sedaj stroka priporoča, da mora biti že pod 6,5 in za sladke nosečnice celo 6,0. izkušnje iz prakse in seveda študije, ki so jih naredili v vsem tem času so pokazale, da je za  preprečitev zapletov v starosti dobro imeti ta parameter v priporočilih.
Se strinjam, da je za večino sladke populacije  to težko dosegljiv cilj, ker pač na žalost  se premalo zavedajo sladki, da je vsak od nas sam odgovoren za sebe in svoje zdravje.

Dodal bi še to, da je priporočljiva meritev na tri mesece samo neka orentacija in v praksi je tako, da večina sladkih nimamo kontrol na tri mesece ampak na šest, ozroma še dlje. To pomeni, da si dolgo časa brez kontrole in tu pride na pomoč tester A1cNow, ki odlično nadomesti pravo kontrolo in ti da obenem tudi potrditev ali si na pravi poti, kar se tiče vrednosti hba1c, oziroma dobiš informacijo, da se moraš bolje potruditi.
Zato sam koristim ta tester ravno zato, da vem kje sem skoraj ves čas, oziroma mi da neko orentacijo ali delam prav, oziroma kje se moram popraviti v vodenju svoje bolezni. Strošek je minimalen, ker cela škatla 20 kom stane točno 94 € in je to moja naložba v moje zdravje in mi ni težko dati denar za sebe.

Sedaj pa dva primera, kako se spreminja hba1c glede na aktivnost.


                27.5. 2016                                    29.5.  2016     
 Datum je resničen in vmes se je zgodil še UltraBalaton, kar pomeni veliko tekanja, vročina, ekstremni napori in seveda je bilo telo na 110 % . Po domače povedano se je telo borilo, oziroma na nek način čistilo, ker ob hudem fizičnem naporu se marsikaj, kar v teoriji ne bi delovalo v praksi deluje in to pomeni, da aktivnost pomaga pri nižanju cukrov in seveda hba1c.


             29-5-2016                                         21-7-2016
Vmes je kar dolgo obdobje in sicer točno 53 dni, ko sem bil brez teka in gibanja in se je moj vsakdajnih obrnil k drugimi zadevami, ki s tekom niso imele nobene veze in sem povečini počival in seveda normalno jedel, kot prej, ko sem gibal. To sem naredil načrtno, da vidim razliko in obenem tudi odpočijem glavo od teka in posledično, da vidim, kaj se bo zgodilo s telesom po taki pavz. Pridobil točno 1kg v tem času. Ker nisem gibal so bili cukri čez dan višji, ker se mi je poraba insulina povečala za 25 %, da sem jih krotil. Čeprav sprememba ni bila tako drastična, kar se tiče hba1c je to še en dokaz, da gibanje zelo pomaga pri nižanju cukrov in posledično tudi hba1c.

Že v začetku sem napisal, da to kar delam delam za sebe in je moja naložba v moje zdravje za zrela leta. Velikokrat se sprašujem ali mi je to treba, ampak vedno se prepričam, da je treba, ker zapleti so tisti dejavnik tveganja pri sladkih, ki na nas prežijo v zasedi in če nisi pripravljen na njih je potem, ko izbruhnejo toliko težje za osebo z diabetes tip1.Zakaj je dobro imeti HbA1C pod kontrolo ?

Objavil/a je Raf, 7. 03. 2016 ob 09:26 . Komentarji: 0. Stalna povezava.

Vrednost HbA1c nam pove koliko glukoze je vezane na hemoglobin.  Kadar imate v krvi veliko glukoze in je bila vaša povprečna izmerjena vrednost glukoze v zadnjih nekaj mesecih visoka, bo tudi izmerjena vrednost HbA1c visoka. Meritev HbA1c vam tako dejansko pove, kako dobro ste nadzorovali sladkorno bolezen.

Magična cifra, ki ne laže in nas vse  sladke postavi na realna tla in je obenem tudi naša vest, kako skrbimo za svojo bolezen. Tu je pa problem, ker na žalost se sladki rajši izognejo kontroli in živijo z mislijo, da je Ok, čeprav v sebi čutijo, da ni vse v redu. Zakaj take negativne misli je stvar vsakega posameznika in mogoče ga še najbolj povzema misel "Kar ne veš, te ne boli ! "  Mogoče tisti trenutek to tudi drži vodo, ampak sladki imamo tudi čas, ki ni naš zaveznik na dolgi rok.
Zapleti so tisti dejavnik, ki nas čakajo nekje v daljni prihodnosti in to je dobro imeti v glavi, ko se odločiš, da boš ignoriral opozorila in si rekel vse je super in me po domače b...k..., ker hočem uživati life, samo ta trenutek....
Tudi, če imaš ta parameter super urejen in v priporočilih stroke se še vedno dela določena škoda na telesu, ker sladkor je še vedno malo povišan, napram zdravim.
Seveda je pa vseeno dobro imeti hba1c v priporočilih, ker bistvena razlika med slabim in dobrim hba1c se skriva v možnosti samih zapletov...... ki so pri dobrem hba1c minimalne, pri slabem pa je ta možnost zelo velika in ponavadi pridejo še zelo hitro.....


Vsaka sprememba se začne s prvim korakom in če to storiš je vsak naslednji korak lažji. To velja tudi za tiste, ki imajo trenutno slab hba1c, ker iz prakse vem, da si telo zapomni dobre odločitve od trenutka, ko si jih začel izvajati v smislu rekreacije, bolj doslednega štetja OH in posledično tudi meritev KS. Pred devetimi leti sem imel hba1c 9,2 % in sem delal ravno to, kar ne bi smel.
Pri meni so bile vzrok nezavedne hipoglikemije in sem se na penih počutil varnega samo, če sem imel cuker nad 12, da nisem dobil hipoglikemije, ki so prišle nenapovednao in tudi same znake hipoglikemije nisem čutil, oziroma so jih možgani preslišali.
 Ko sem dobil črpalko in začel gibati ter uporabljati FIT terapijo s štetjem OH, so se stvari drastično  obrnile v pozitivno smer in sedaj imam hba1c, kot je prikazan na spodnji sliki. Tudi zaznavanje hip se je vrnilo in sem lahko samo vesel, da je tako.
in tako je že zadnjih 9 let.

Vse se da, če veš zakaj to delaš in sam delam na sebi ravno zato, ker vem, da je to moja naložba v moje zdravje v prihodnost in to je mogoče edina vrlina na katero se splača zanesti, ker ko nimaš zdravja so vse materialne dobrote tega planeta nepotreben luksuz.
Trenutno stanje duha: Sproščen v sozvočju s sabo.

Kaj ne smeš početi pred maratonom ?

Objavil/a je Raf, 26. 10. 2015 ob 19:55 . Komentarji: 0. Stalna povezava.
To, se do sedaj nisem še nikoli vprašal in odgovor dobil na 20. LM.  
Za zdrave verjetno ni problem, oziroma ne vem, kako oni  urejajo te zadeve pred maratonom.
Vem pa, da je pri nas sladkih to pomembno področje in odgovor se vidi na spodnji sliki.

Fizično delo v obliki 8 urnega šihta, dan pred maratonom je bilo super, ker smo končno popucali vse, kar smo navozili iz gozda domov zaradi žleda. Cuker bil ves čas pod kontrolo, oziroma  se mu sploh nisem posvečal, ker  je delo moralo biti končano.
Na dan maratona  so stekli ustaljeni postopki priprave in tokrat sem vzel veliko zalogo gelov  s sabo, ker od viška glava ne boli. Cuker zjutraj 8,9 in po dveh uricah, ko sem prišel v Ljubljano ( 9.00) narastel na 19...hmmm....malo adrenalina in je že štala...... pa sem pojedel samo 13 g Oh doma za zajtrk. Samo toliko ,da ne bo prazen želodec, ko bom začel. Dam korkecijo 6 E in čakam, da počasi začne padati.
Pred štatom je bil cuker 11.5 in tako se je tudi prve dve uri  teka držal. Itak sem bil brez pumpe med maratonom.
Na 20 km sem pa že čutil, da mi noge nekaj čudno plešejo po svojih notah in takrat je bil cuker že 6,0. Takoj dodam gel 27 g Oh in grem naprej ter čakam, kaj bo to pomenilo na cuker. Čez dvajset  min je cuker že na 4,5 in še en gel dodam in se čudim, kaj hudiča se dogaja. Čez dvajset min spet kontrola cukra in cuker še pada na 3,7. Dodam še en gel in takrat me dohiti Jana M., ki je videla, da imam težave in skupaj nadaljujeva.

Hvala ji za ta suport, ker v dvoje je lepše skupaj premagovati km in dala mi je še en gel, ker meni jih je že zmanjkalo. Skratka po dvajsetih min spet kontrola cukra in cuker še vedno pada na 3,5.
Meni nič jasno, ker v tej dobri urici sem dodal 100 g hitrih Oh in bi morali prijeti, ampak niso.... Res čudna so pota na maratonu, ker take situacija, kot sem jo imel na tem maratonu še nisem doživel in še dobro, da je bila na 30 km okrepčevalnica (že v zapiranju) in sem si vzel celo pest kock sladkorja( še dodal 30g OH) in to počasi pojedel in poplahnil z vodo.
Od 22 do 35 km se je dogajala ta kalvarija s cukrom, ki se ne bi smela, če bi bilo vse normalno v pripravah na maraton. Kombinacija teka in hoje je pomagala, da je šlo malo hitreje, ampak s tako nizkim cukrom je težko biti skoncentriran in vem, da me je v tem momentu gnala naprej trma in glava.
Na 35 km  sem pa končno začutil, da se je cuker dvignil na 3,9 in sem vsaj lahko začel lavfati ne da bi moral paziti na svoje počutje. Jana mi je dala odvezo, da grem lahko naprej in sem ji za to izkušnjo hvaležen, ker sem vedel, da bo sedaj plan izpolnjen.

Teh 45 min do cilja  razmišljal, kaj je šlo narobe med tem maratonom in zakaj se cuker ni dvignil, ker se bi moral. Količine Oh so bile nenormalno velike in bi v normalnih razmerah (med maratonom) že moral dodajati insulin, ker bi mi cuker nabilo na 20......
Prišel do zaključka, da sem s fizičnim delom dan pred maratonom izpraznil zaloge glikogenske v telesu in posledično  doživel tekaški zid že na 22 km in sem vso to ogromno količino OH porabil, da se je telo vsaj za silo napolnilo zaloge in da sem varno prišel v cilj.
Drugi moment je pa bil insulin, ki mi je ostal v telesu in bi po dveh urah že moral biti brez njega, pa je vseeno ostal v podkožju zaradi hladnega vremena in se je verjento z zamikom urice sproščal v telo. Prvo urico in pol me je res zeblo, preden sem se ogrel na delovno temperaturo.


No v cilju je bil pa cuker že čisto Ok in prvi rezultat je moja napoved in drugi dejansko izmerjen po maratonu. Seveda bi imel rajši manj dela s cukrom tudi med samim maratonom, ampak vedno se učimo iz lastnih napak in sedaj vem, da pred maratonom ne smeš preveč (NIČ) fizično delati in je bolje dati samo noge v luft pa čeprav ti vsi pravijo, da to ni dobro.


Tole pa že poznate in je samo dokaz, da brez dela ni jela. Prva višja meritev je bila pred in druga nižja pa po maratonu izmerjena.
Trenutno stanje duha: Hepi !!!


{ Prejšnja } { Stran 1 od 51 } { Naslednja }

Theme by Roy Tanck adapted by Bublegum.net

Avtor vsebine tega eDnevnika je diabetes.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-13 eDnevnik