<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

Moj eDnevnik sajnovicBrajdic - PLEMENITI

Antonija Brezar je že doma

Takole sem poročal po e-pošti na naslov: Varuhinja človekovih pravic RS g. Vlasti Nussdorfer!

 

Spoštovana varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta,

 

Moram vam sporočiti, da se je zgodilo ravno tisto za kar sem se bal. Sestro Antonijo Brezar so včeraj zvečer z rešilcem pripeljali oz. odpustili domov. ne k sinu Goranu, ki ima lepo stanovanje in vse pomembne sanitarije in ne k sinu Dušanu, ki ima ravno tako hišo in vse pomembne sanitarije. Tega si tudi sestra Antonija ni želela kot sem vam že povedal, da vlada sramežljivost. Dali so jo v njeno leseno barako, ki v dežju curlja in kaplja, ki je sedaj mrzlo, štedilnik na drva je v istem prostoru in ob času kurjenja se kadi, da jo lahko dim zaduši. V leseno stanovanje, ki ni primerno, ki je brez vseh pomembne sanitarije (ste že bili pri njej doma in ste se sama prepričala). Bolniška postelja niso mogli dati skozi vrata tako, da leži na svoji postelji. Poleg tega sem vam tudi že povedal, da je že prej v družini Antonije Brezar, vladalo nasilje s strani dva sinova in vnuka, ki so KRONIČNI PIJANCI…v pričo sestre Antonije, kričijo drug na drugega se medsebojno ne razumejo, tepejo…revni sin Boris pa večkratno ima napade epilepsije, pada v nezavest in še dodatno spravlja sestro Antonijo v strahu..vse to sem vam že povedal. Opozarjal sem od vsega začetka, da sestro Antonijo ne smejo poslati domov a je druga bolnišnica storila ravno to.

Prosil sem vas, da jo Vi v prisotnosti g. Leopolda Jevška, obiščete, ko je bila še v bolnišnici pa niste prišli?

Prepričan sem in verjamem, da ste po svojih močeh ustrezno ukrepali, kot ste mi pisali (glede stanovanjskega bloka) in prosil sem vas, da pritiskate na Center za delo v Novem mestu? Primarij dr. Rafael Kapš in socialna delavka so naredili ravno tako vse kar je bilo v njihovih močeh…tudi jaz sem od prvega dne, dalje naredil vse kar je bilo v mojih močeh. Telefoniral, povedal vse pomembno, obrazložil kaj, kako in na kakšen način. Celo javno sem poslal pismeno zahvalo. Prosil sem, rotil, da sestra Antonija ne sme domov…

To pa kar so naredili se imenuje:

1.    kršenje temeljnih človekovih pravic Antonije Brezar,

2.    kršenje pravic ženske,

3.    kršenje pravic invalidke,

4.    kršenje pacientovih pravic Antonije Brezar…

 

kdo je kršil vse te člene Zakona Slovenske ustave? Kdo je glavni, pristojni in odgovorni organ in inštitucija? Kdo je GLAVNI KRIVEC? To pa Vi, sama dobro veste ga. Vlasta. Ne želim nikogar obsojati, kriviti, tožiti (Zastopniku pacientovih pravic, Zdravniška zbornica, televizija, radio, časopisi, internet).  Vse se da pomagati in rešiti tudi po mirni poti…

vem le to, da je sedaj sestra Antonija Brezar, socialno, zdravstveno in življenjsko ogrožena. Moram vam povedati še to, da so sinovi po domače rečeno sestro Antonijo, ki je nepismena, nevedna in notranje nemočna, čisto zmešali oz. vsak jo je nagovoril, razlagal, učil, DRUGAČE, ki so ravno tako nepismeni, nerazumni, nevedni…naj na koncu dodam še kratki stavek: Ponovno vas prosim in rotim ga. Vlasta, da v prisotnosti g. Jevška, obiščete sestro Antonijo Brezar, ki je sedaj še bolj revna kot poprej. Res je, da dom starejših občanov ne pride v poštev. Moje mnenje in klic na pomoč je, da Antonijo Brezar, nemudoma pošljete v eno izmed zdravilišče kjer morajo nadaljevati z zdravljenjem ker je še bolna oz. fizioterapija, bazen…v času zdravljenja pa pritiskajte na g. Jevška, da pod nujno, priskrbi drugo in primerno stanovanje v katerem bi živeli ona, sin Boris in vnukinja Danijela. Kjer bo imela vso pomembne sanitarije, higieno, čistočo, red in mir. Ker jo bo morala vsak dan na domu negovati pristojna patronažna sestra…v tem vidim edino možno pomoč, rešitev in človeka dostojno življenje…

 

za vašo pomoč, rešitev, razumevanje, spoštovanje in pozitivni odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem. Želim vam obilo delovnega uspeha, veselja, sreče, zdravja, mir in vse dobro.

Lep dan in lep pozdrav,

 

Kočevje, 25.10.2016

 

Rajko Šajnovič        Duška Balažek

            DUŠKA BALAŽEK IZ NOVEGA MESTA!

 

Duška Balažek je bila moja bivša soseda, ki sem jo pestoval, ko je bila stara le eno leto. Otroška leta je preživela skupaj z mojo nečakinjo in nečakom se skupaj igrali otroške igrice, hodili v Osnovno šolo…Mi Romi smo bili njihovi, edini in najboljši sosedi in prijatelji, ki smo stanovali sredi polj in travnikov dolgih 20  let (sedaj stoji tam kulturni center LEONA ŠTRUKLJA) in upam, da sem prav napisal? Po teh letih je novomeška občina meni in pokojnemu svaku, brez vprašanja oz. NEZAKONITO INTERNIRALA V ROMSKO NASELJE ŠMIHEL oz. Pot v gaj v znani in že porušeni skupni objekt za Rome, ki so ga postavili leta 1979. Sodedo oz. družino pokojnega Jožeta in Ano BALAŽEK  pa so čez eno leto kasneje naselili v novo hišo na Drsko, kjer še danes živi s svojo družino Duška Balažek.

Nadaljevanje:

 Zato se je naučila tudi naš materin jezik oz. romščino od A do Ž. Mnogo leta kasneje, ko je odrasla sem ji kot bivši predsednik romskega društva v Novem mestu v soglasju z mojimi člani predsedstva predlagal,  da smo jo redno zaposlili kot prvo pomočnico za pomoč šoloobveznim romskim otrokom v Beršljinski šoli in v vrtcu PIKAPOLONICA v Romsko naselje Žabjak. Vsi novomeški Romi in njihovi otroci so jo poznali, imeli radi. Na to delovno mesto je po več letih tudi napredovala…in še danes dela v šoli. Najprej sem jo predlagal za članstvo v našem društvu. Po moji pobudi so jo vabili tudi na bivšo Strokovno skupino za reševanje romske problematike pri centru za socialno delo v Novem mestu in pri bivši strokovni  komisiji za usklajevanju programov socializacije Romov v Novem mestu. …udeleževala se je razne sestanke, seje, komisije, okroglih miz, kongresov… bila je članica, podpredsednica …na lokalni in državni ravni…nazadnje je bila soglasno izvoljena kot bivša romska svetnica v občinski svet občine Novo mesto…po mojem mnenju, vednosti, znanosti, prisotnosti in še kaj bi dodal le to, da je bila NAJBOLJŠA, NAJBOLJ PRIMERNA, SPOSOBNA,  KANDIDATKA na vseh področjih pri reševanju romske problematike daleč naokoli. Zlasti pa kot bivša romska svetnica v občinskem svetu v Novem mestu. Bila je najboljša romska aktivistka…sedaj sem slišal, da je zbolela. Niti ni čudno, ker je imela ogromno obveznosti oz. dela.

Duška Balažek, želim ti čimprejšnjo okrevanje in da nadaljuješ delo, ki te najbolj veseli. Samo ne preveč in ne kot sedaj na različna mesta. To je bilo preveč za tebe…

Kočevje, 16.10.2016

Te vrstice pišem v zahvalo in v spomin na mojo najboljšo, bivšo sosedo in prijateljico, DUŠKO BALAŽEK!l

Kočevje, 16.10.2016

 

Duška Balažek je takole napisala o meni že leta: 2010

G, Podobnik, čast mi je, da sva se za trenutek ustavila in stisnila roki v KC Janez Trdina ob pričetku proslave ob Dnevu Romov. Lahko si samo želimo takih ljudi, ki nas razumejo in naš trud ter željo pa boljšem in lepšem življenju. Tudi sama poznam Rajka od kar sem na svetu, saj me je nemalo ur prepestoval in že takrat prepeval pesmi. Zelo ga cenim kot človeka, pesnika ter pisatelja, za nas je bil od nekdaj drugačen - pa ga do naših zrelejših let morda nismo prav razumeli. Danes nanj gledamo drugače in smo ponosni na njegova dela, ki ne bodo šla v pozabo in morda navdihnila še koga, da ga nekoč nasledi. Hvala tudi vam, ker ste dokazali, da ste velik človek s srcem. Na skorajšnje snidenje.

 Dovolj mi je

DOVOLJ MI JE!

Dovolj mi je! Res, dovolj mi je Janeza Janše,Jankoviča, Bavčarja, Šrota, Zidarja… dovolj mi je ostalih politikov, dovolj mi je pokvarjenih direktorjev, dovolj mi je podkupljivih županov, dovolj mi je kradljivcih tajfunov, tudi podobnih romskih predstavnikov na lokalni in državnih ravneh …dovolj mi je, resnično! Slovenija je propadla, enostavno, zbrišimo jo iz zemljevida, pozabimo na zgodovino naroda, zaprimo vse muzeje, zažgimo vse knjige ki so kdajkoli prišle izpod rok naših pisateljev, pesnikov!

Resnično mi je dovolj pisanja člankov, dovolj mi je komentiranja, pisanja blogov, poročanja v očeh javnosti, klicanja na pomoč, pisanja prijav, pritožb, dovolj mi je borbe  za človekove pravice, revnih, onemoglih, osamljenih, trpečih, bolnih, invalidov…  dovolj mi je na odgovarjanja neumna vprašanja, ne grem se več! Dovolj sem opozarjal, dovolj sem govoril, zadeve pa se ne premaknejo! Sedimo, molčimo in čakamo! Koga čakamo, povejte mi? Odrešenika? In kdo je ta odrešenik? Een golobučni preprodajalec orožja, en očalarski pravnik, ena šivilja v kratkem krilu? Kdo hudiča je odrešenik, povejte mi, vam ga grem sam iskat in vam ga bom pripeljal, sem v Slovenijo, še v celofan vam ga bom zavil in dostavil na dom!

Samo povejte mi prosim, kdo je ta odrešenik? Vam še ni postalo jasno, da ste odrešeniki za vse težave vi sami! Vam res še ni jasno, da imate svojo usodo v svojih rokah? Ja vem, berem očitke pod besedili ki jih napišem, očitke v smislu "Še en ki samo govori in sedi za računalnikom in tipka!" Pa to ni res! Verjemite mi da ni res, čeprav se ne čutim dolžnega, da bi komerkoli razlagal o svojih podvigih in o svojih  "poštenih, pravičnih, človeških, humanih, kulturnih, ustvarjalnih, političnih participaciji Romov, akcijah« Nisem Che Guevara, nisem Fidel Castro, nisem Martin Krpan, nisem Ivan Kramberger! Nisem odgovor na vsa vaša vprašanja, še zase ne znam več v tem ponorelem svetu poskrbet!

Kdo sem? Jaz sem ti! Jaz sem tisti sosed, ki  je ostal brez hiše, ker mu je novomeška občina porušila brez soglasja oz. nezakonito…Jaz sem tisti upokojenec, ki cele dneve presedi pred blokom oz. računalnikom  in kolnem ta sistem in politike! Jaz sem tisti klošar, ki na Prešernovem trgu prosi za drobiž! Jaz sem tisti rudar, ki je ostal brez službe v Zasavju! Jaz sem tista šivilja, ki je ostala brez službe v Polzeli! Jaz sem tisti delavec, ki je ostal brez dela v Cimosu, v Svei, jaz sem tisti delavec, ki ga je direktor pripeljal na rob obstoja! Jaz sem tisti človek, ki je skočil iz devetega nadstropja! Jaz sem tista mamica, ki mora zjutraj poslati otroka lačnega v šolo! Jaz sem tista stara mama, ki je morala na banki zaprositi za kredit, da bo lahko dostojno pokopala svojega moža! Jaz sem tisti otrok, ki se na dvorišču igra s kamnom, ker mu starši ne morejo kupiti žoge! Jaz sem ti! In bolj kot se trudi izstopati, bolj sodim v kalup revščine! Ne. Ne grem se več «SUPERMENA IN ROBINA HOODA«

JA, JAZ SEM TI!!!!

Ne sprašujte me kaj storiti, ker ne vem! Revolucija? Mogoče! Krvava? Zakaj pa ne! Mirna, dostojanstvena? Mogoče nam pa na ta način uspe! Vem le to, da tako ne gre več naprej! 99,9% ljudi umira na obroke, medtem ko elita živi na veliki nogi! Dovolj mi je!!! Sprejmite odločitve, uprite se, vsak na svoj način! Vse kar vas prosim je le to, da ne molčite, da ne sedite doma pred televizorjem, da ne stokate o svojih problemih ob pivu! To je vse kar vas prosim! Bodite ponosni nase, bodite močni, trdni, trmasti, ne stojte nemo ko vidite, da se nekomu dogaja krivica!!! Lahko noč oz lep dan ti želim, ja, tebi ki to bereš!!! Deli to naprej v kakrsne koli obliki le da zaokroži med ljudi!

Kočevje, 11.10.2016

Opomba: Delno je tudi povzeto od mojega prijatelja Lojzeta Podobnika!

Vaš prijatelj:

Rajko Šajnovič

 ROMSKI PREROK

CIGANSKI ROBIN HOOD

Takole so me poimenovali Novinarji in ne jaz.

Ogovarjali pa so me še drugače:

1.    CIGANSKI POGLAVAR,

2.    CIGANSKI KRALJ,

3.    CIGANSKI ŠEF,

4.    CIGANSKI ODBORNIK,

5.    CIGANSKI PREDSTAVNIK,

6.    CIGANSKI PREDSEDNIK,

7.    CIGANSKI PREŠERN

8.    CIGANSKI PREROK… 

Spoštovani moji prijatelji bralci!

Mnogi se spomnite, da sem že v javnosti poročal o tem, da sem s pomočjo priljubljenega časopisa Dolenjski lista iz Novega mesta objavil toliko različnih člankov o Romih za Rome, imel intervjuje o Romih, klical na pomoč radio Studio D. iz Novega mesta v posebni Romski oddaji: KORAKO ANGLE/Korak naprej pa televizijo v Romski oddaji ŠU KHAM/Za soncem, klical na pomoč pristojne na lokalni ravni in na državni ravni – prijavljal kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin pa bivše in sedanje MINISTRE, POSLANCE, DRŽAVNI ZBOR RS, KOMISIJO ZA PETICIJE PRI DRŽAVNEM ZBORU, MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINE IN SOCIALNE ZADEVE RS, pa predsednike Državnega zbora RS, pokojnega JANEZA DRNOVŠKA, bivšega MILANA KUČANA, predsednike raznih političnih strank RS pa bivšega VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC in sedanjo VARUHINJO ČLOVEKOVIH PRAVIC, številne bivše in sedanje MINISTRE EU V SLOVENIJI, pa URAD VLADE RS ZA NARODNOSTI pa INŠTITUT ZA NARODNOSTNA VPRAŠANJA RS pa EU…

Pa na internetu pišem BLOGE pod naslovom:  »eDnevnik, slovenski blog pod: sajnovicBrajdic – PLEMENITI, pa na FACEBOOKU pod naslovom: Rajko Šajnovič pa na strani UPOKOJENCI IN PENZIONISTI…

Prav za prav že 38 let. In to HUMANO ali »SA ZASTONJ« (Vse brezplačno). Ne smem pozabiti tudi na romske predstavnike, ki zastopajo romski interes na državni ravni:

1.    Zveza Romov Slovenije,

2.    Svet romske skupnosti Slovenije,

3.    Forum romskih svetnikov Slovenije…

Skratka, boril sem se kot SUPERMEN le, da nisem letel po zraku. Boril sem se kot ROBIN HOOD le da jaz nisem ropal bogate, temveč sem pomagal REVNIM ROMOM.

Boril sem se na področju LASTNE SVOJE KULTURE IN ROMSKE KULTURE, ter POLITIČNE PARTICIPACIJE ROMOV V SLOVENIJI….

Nekega dne mi je že pred desetletja nazaj rekel en NOVINAR rekel, citiram: »Rajko, toliko si pisal o Romih za Rome, toliko si pomagal in rešil Rome, »DA RESNIČNO SPADAŠ OD VSEH SLOVENSKIH ROMOV V DINOSOVO KNJIGO REKORDEV, KOT BOREC ZA MIR IN LAHKO BI TI SAM PREDSEDNIK RS NAJVIŠJO DRŽAVNO NAGRADO, KOT BORCU ZA MIR MED VSEMI SLOVENSKIMI ROMI« Konec citata.

Če bi resnično obstajala tudi za Rome podobni oz. enakopravni, socialni, demokratični, republiški  Zakon bi resnično in pravično lahko dobil tudi Rajko Šajnovič takšno NOBELOVO NAGRADO ZA MIR?

Pa sem jo res dobil in to že leta 1995 s strani bivšega župana g. FRANNCI KONCILIJA v njegovem imenu in v imenu Občine Novo mesto:  »JEK LITRO PARNI MOL«  (EN LITER BELEGA VINA). BRAVO SLOVENIJA. Hehehe in še enkrat hehehe…

O, ja. Pa še nekaj: Lojze Podobnik je resnično napisal, citiram:

»ČE SI ROM, SI LE CIGAN IN ČE SI BRAJDIČ, SI LE CIGAN«

Jaz bom pa napisal takole:  »JAZ SEM POŠTENI, PRAVIČNI, HUMANI, AKTIVNI IN USTVARJALEN SLOVENSKI ROM, ki nosi v sebi VELIKEGA ČLOVEKA v Sloveniji pa VLADAJO TAKOIMENOVANI:

»TAPRAVI CIGANI«

Pa brez zamere!

 Če bi pristojni organi in inštitucije na eni in drugi strani prebrali vse te moje članke bi že zdavnaj rešili Romsko problematiko v Sloveniji?  To pa so le delno naslovi, ki sem jih objavil v Dolenjski list iz Novega mesta:

1.    Pereče vprašanje na področju romske kulture zlasti na Dolenjskem,

2.    »AKO BI OV ČIRIKLJI«   (Če bi bil ptič),

3.    Novomeški Romi sprašujejo za delo,

4.    Ali pa jo bom obtožil etnocida,

5.    Zakaj etnocid romskega prebivalstva?,

6.    Romski kralji, kraljične, vile,

7.    Boljši časi za romsko kulturo,

8.    Rom, ti ne smeš in ne znaš!,

9.    Šajnovič še naprej čaka na javni odgovor,

10.  Mar naj Romi letimo v nebo?,

11.  Romski predvolilni boji leta 1993 med Rajkom in Bojanom,

12.  »DŽILAVANI BUTI I DŽILAVA«  (pesmi in poezije) Franc. Preš.,

13.  Od Zaliva do romskih pravljic,

14.  Portret tega tedna Rajko Šajnovič 1984 leta,

15.  Počasi, vendar obetavno 1982 leta,

16.  Oprosti jim, saj ne vedo, kaj delajo,

17.  Več pomoči za oddajo za Rome na Studio D. iz Novega mesta,

18.  Da tisočletna romska kulturna dediščina ne bo utonila v pozabo,

19.  Romsko življenje s peresom Roma (Rajka Šajnoviča),

20.  Pesnika sta znova združila moči (Lojze P. in Rajko Š.),

21.  Slovensko-romska pesniška zbirka Romov krik (Lojze in Rajko),

22.  Svojega jezika se ne smejo sramovati,

23.  Kako iz začaranega kroga nemoči,

24.  »Svoje mesto pod soncem iščemo«,

25.  Ni pomembno kdo in kaj si, samo da si človek!,

26.  »Zdravilna roža je barvna, ne črno-bela«,

27.  Romski Hood piše,  (so Romi že slovenski Indijanci)? …

28.  Romska kultura v »BITI IN NE IMETI«,

29.  »ROMANE CAJTINGE« (Romki časopis)…

Spoštovani bralci, opravičujem se vam za morebitne pisne napake.

Kočevje, 9.10.2016

Najstarejši Romski kulturni ustvarjalec v Sloveniji, veseli, srečni in ponosni, Slovenski Rom:

RAJKO ŠAJNOVIČ

 

 

 

 Prijava predsednika Foruma romskih svetnikov RS g. Darkota Rudaša

Takole sem že poročal v očeh javnosti. Sedaj pa ponovno poročam in še nekaj novega bom navedel!

Sedaj se sklicujem na sledeče člene zakone ustave RS:

PRIJAVLJAM

(Kaznivo dejanje goljufije)

Predsednika Foruma Romskih svetnikov RS

Gospoda Darkota Rudaša še na sklic spodnjih členov Zakona Slovenske ustave!

15. člen (uresničevanje in omejevanje pravic)

21. člen (varstvo človekove osebnosti in dostojanstva)

22. člen (enako varstvo pravic)

26. člen (pravica do povračila škode)

35. člen (varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic)

40. člen (pravica do popravka in odgovora)

52. člen (pravice invalidov)

61. člen (izražanje narodne pripadnosti)

Obrazložitev:

 

FORUM ROMSKIH SVETNIKOV SLOVENIJE!

Sem že poročal o tem, da so mi podelili ob 10. obletnici instituta romskega svetnika v RS s strani Foruma romskih svetnikov Slovenije, PRIZNAJE za pobudo uvedbe romskega svetnika v občinske svete 26. 4. 2013 s uradnim pečatom Foruma romskih svetnikov Slovenije kjer se je lastnoročno podpisal:

 

PREDSEDNIK FORUMA

ROMSKIH SVETNIKOV

Darko Rudaš

 Najprej mi je Darko Rudaš po e-pošti pisal:

 Spoštovani  g. Rajko Šajnovič,

 Letos institut romskega svetnika obeležuje 10 let obstoja, seveda so še kako sveži spomini na vaš so – prispevek k vzpostavitvi instituta romskega svetnika in Forumu  se tega z vsem spoštovanjem tudi zavedamo. V drugi polovici decembra 2012 ob praznovanju 10 letnice Forum romskih svetnikov v Državnem Svetu RS pripravljamo posvet  »Politična participacija Romov na lokalni ravni«.  To pa bo priložnost, da se vam na svečani prireditvi podeli »ZAHVALNA LISTINA« za vaš velik prispevek pri izgrajevanju politične podobe Romske skupnosti v RS.

 Lep dan,

Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije

Ker nisem imel prevozno sredstvo se nisem mogel udeležiti na navedenem posvetu. Sem se pa predsedniku zahvalil za poslano PRIZNANJE. Obljubil mi je, da se bodo ob priložnosti udeležili sestanka v Kočevju kjer bodo prisotni vsi romski svetniki, Župan Občine, Mediji …da me bodo ob tej priložnosti povabili, da PODPIŠEM ČASTNO LISTINO IN SE VSI SKUPAJ SLIKAMO? Pa to seveda ni bilo res?  Večkrat sem ga opozoril na to oz. spraševal kdaj se srečamo tukaj v Kočevju mi je odgovoril, da enkrat bo in bo in bo. Pa do danes tega še ni bilo? Predsednik g. Darko Rudaš je LAGAL!

Nato mi je nekega dne poslal po e-pošti vabilo oz. spodaj navedeno:

No in zdaj še realizacija najinega dogovora.

V državnem Svetu RS imamo 22. 10. 2015 posvet, sprašujem vas, ali bi se lahko udeležili tega dogodka? in končno sfinalizirali vaše zasluženo priznanje.

 

S prisrčnimi pozdravi,

Darko Rudaš

Seveda sem bil vesel udeležbe tega dogodka. Pisal sem predsedniku g. Darkotu Rudašu, da mi naj pomaga preskrbeti prevoz za ta dan, vabilo in odgovor. A žal zopet ni bilo nič?  Predsednik g. Darko Rudaš je LAGAL!

S tem me je: Razočaral, užalil, posmehoval in ponižal. Starega človeka 68 let. Mojo osebnost in dostojanstvo. Blatil je moje znano ime in priimek. Ponižal me je kot romskega pesnika, pisatelja, prevajalca, pravljičarja, svobodnega umetnika in kot svobodnega borca za ROMSKE PRAVICE.  Ponižal je moje poštenje, pravičnost, dostojanstvo, človečnost … Globoko mi je zapustil DUŠEVNO TRPLJENJE …«LAKO TUTE OVI LAČ PREDSEDNIKO« (Lahko te je sram predsednik).

Predsednik DARKO RUDAŠ ne čudim se potem, da je »ROMANO PROBLEMO, BARO PROBLEMO« (Da je Romski problem, velik problem).

Ne. Ne morem te kaznovati ker nisem »SODNIKO«  (Sodnik). Ne bom te tožil ker nisem  »IZDAJALCO« (Izdajalec). Želim le pomagati humano, pošteno, pravično, človeško…

Pa brez zamere?  Jaz nisem ti?  Jaz sem med drugim tudi pisatelj, ki govorimo, pišemo in poročamo le resnična dejstva in ne lažemo.

»MENI HINO ROM I BARO MANUŠ HILO DU MANDE«

(Jaz sem Rom in velik človek je v meni).

 Opomba: 

RESNIČNA DEJSTVA

Še to PRIZNANJE nebi nikoli dobil, če nebi jaz povedal oz. pisal predsedniku Foruma romskih svetnikov Slovenije g. Darku Rudašu, da bi bilo lepo, prav in pravično, če bi hodili po poti pravičnosti kot primer, predsednik Vlade RS in predsednik Republike Slovenije, ki dajo najbolj delovnim, aktivnim, ustvarjalnem in zasluženim posameznikom, različna PRIZNANJA, ZAHVALE, POHVALE, NAGRADE s strani Slovenske civilne družbe in to v očeh javnosti. Rekel sem mu tudi to, da bi moral tako narediti:

1.  JOŽKO HORVAT MUC, kot predsednik ZVEZE ROMOV SLOVENIJE,

2.   JANJA ROŠER, kot predsednica SVETA ROMSKE SKUPNOSTI RS

3.   DARKO RUDAŠ, kot predsednik FORUMA ROMSKIH SVETNIKOV SLOVENIJE.

In zakaj?

Odgovor:

Zato ker se je ravno Rom Rajko Šajnovič boril, da danes, zasedate višje položaje in zastopate interes Romov na državni ravni. To pa sem storil že leta 1989 oz. 1991 s pomočjo Inštituta za narodnostna vprašanja oz. gospoda Mirana Komaca in s pomočjo bivšega predsednika RS g. Milana Kučana …

 Šele po tem mojem pisanju je resnično ta pošteni in pravični korak naredili le DARKO RUDAŠ. Obžalujem, da je kršil dane obljube. Preveč me boli, da bi vam g. Darko Rudaš, oprostil. Sedaj pa vas sodno preganjam in zahtevam od vas:

26. člen (pravica do povračila škode)

Ker ste mi s tem vašim lažnim obljubam zelo, zelo razočarali in mi zapustili le »DUŠEVNO TRPLJENJE«

Zato na pomoč kličem tudi pristojne organe in inštitucije na državni ravni…

 Tako bo z vsemi dokaznimi gradivi pisalo v moji novi knjigi:

 »OVI ROM, MRO ČAČIPE«

(Biti Rom, moja resnica)

To je resnična ROMSKA ZGODOVINA IN KULTURA!

VEM, DA MNOGE PREDSTAVNIKE NEROMSKE IN ROMSKE NA LOKALNI RAVNI IN NA DRŽAVNI RAVNI:

 »ČAČIPE DUHI«

(Resnica boli)

In dokler bo tako bo Romski problem še vedno problem!

Zavedati se morate, da

»ČAČIPE PRIJE ILI KASNEDE AVI AVRI«

(Resnica prej ali slej pride na dan)

Romski: Pesnik, pisatelj, prevajalec, pravljičar, svobodni umetnik in samostojni borec za romske pravice v Sloveniji:

Kočevje, 7.10.2016

Rajko Šajnovič

 

 Voščilo moji ženi, Jovanki

VOŠČILO!

 

Takole sem voščil svoji ženi Jovanki za njen, 65. rojstni dan, ki ga bo praznovala jutri, 2. 10. 2016!

 

Draga moja Jovanka,

 

Danes praznuješ svoj 65. rojstni dan. Zato ti želim, da bi bila vesela, srečna in zdrava še toliko let. 30 let sva že mož in žena. Še vedno te imam rad in te ljubim. Za tvoj rojstni dan ti podarjam svojo pesmico pod naslovom:

 

Za tvoj praznik  

 

Dal bi ti milijone,

poln šotor zlata –

Vse bi ti dal.

 

Nič ne boš dobila,

ker nič nimam –

Vse, kar imam, si ti.

 

Imam pa ljubeče srce,

ki sem ti ga že dal …

 

Kočevje, 2.10.2016

 

Rajko Šajnovič

 

 KDO JE GLAVNI KRIVEC?

Podobno sem že poročal v javnosti. Ker je bil moj klic na pomoč brez koristi pa znova kličem Slovensko državo in EU za pomoč pod naslovom.

 

»SASTI ROŽA«

(Zdravilna roža)

 

 Najbolj pereče vprašanje na področju romske kulture in na področju politične participacije Romov je še vedno zlasti na Dolenjskem

 Res je, da nisem član nobenega romskega društva ne Zveze Romov Slovenije ne foruma romskih svetnikov v Sloveniji ne Sveta romske skupnosti v Sloveniji. Seveda si tega želim že od vsega začetka a me žal še vedno ni nihče vprašal, če bi postal njihov član? Ko pa sem prosil za članstvo pa nisem dobil niti odgovora? Bil pa sem član ZZD (Zveza za Dolenjsko) in član Socialnih demokratov. Zaradi razočaranja in nepravičnosti sem odstopil. Glede na svoje prizadevno in bogato pesniško, pisateljsko in prevajalsko ustvarjanje, kot samostojni Romski ustvarjalec ne predstavljam le dolgoletnega borca za pravice romske etnične skupnosti v Sloveniji, pač pa s svojim kulturnim ustvarjanjem bogatim tudi širši slovenski kulturni prostor. Morda mi tega ne boste verjeli? Vendar sem za romsko skupnost v Sloveniji naredil največ prav na kulturnem področju. Kot pesnik, pisatelj, prevajalec, pravljičar, svobodni umetnik in predvsem znana oseba tako v slovenskem prostoru kot tudi drugod po svetu, predstavljam skozi svoje aktivno, humano in ustvarjalno delo pomemben most med romsko kulturo v Sloveniji in kulturo večinskega prebivalstva in ravno zaradi tega so mi mnogi pristojni ljudje, tudi med Romsko skupnostjo v Sloveniji »FAFŠNO«   (Nevoščljivi) in ravno zaradi tega mi nočejo oz. ne želijo pomagati?

 

Napisal sem številna dela: npr. pesniško zbirko »Drom«, (Pot)   knjigo »Ovi Rom, romano čhavoro« (biti Rom, romski otrok), prevedel pesmi »Džilavani buti i džilava« (poezije in pesmi) Franceta Prešerna«, knjigo »Romane vištorje« (romske pravljice), prevedel pesmi »Romano čingadibe« (Romov krik) Lojzeta Podobnika«, v romščino sem v celoti prevedel knjigo o zgodovini Romov »Roma, kon hinete?« (Romi, kdo ste?) dr. Pavle Štrukelj, dr. Vanka Šiftarja in dr. Rajka Đurića, prevedel sem v celoti »Učbeniko i butjakaro zvezko« (Učbenik in delovni zvezek) za prvi razred 9 – letne Osnovne šole«, prevedel sem  »Beršano čhavorano Cicibano« (Poletni  otroški Ciciban) od 6. leta dalje. Za  humanitarne namene sem ta oba projekta podaril Osnovni šoli Šmihel za romske učence. Napisal sem  »Skedimbe buti« (Zbrana dela), ki sem jih podaril Knjižnici v Novem mestu. V celoti sem prevedel Versko literaturo »Dara ku Devel – Mro molitveniko« (Vrata k Bogu – Moj molitvenik), podaril sem Župnišču v Kočevje. V celoti sem prevedel  »Prvo  Biblija vašu čhavora« (Prvo Sveto pismo za otroke). Napisal sem novo knjigo »Ovi Rom, mro čačipe« (Biti Rom, moja resnica), imam doma. Napisal sem pesniško zbirko »Rajkoskare džilava« (Rajkove pesmi). Prevedel sem številne in čudovite, znane »Čhavorane džilava« (Otroške pesmi) s priloženimi notami vred. Imam doma. Napisal sem novo knjigo »Romano mothavibe i vištorje« (Romske zgodbe in pravljice). Napisal sem novi »Slovensko Romano slovari« (Slovenski Romski slovar), ki ga imam še doma. Prevedel sem 12 otroških risanic in tri slovarčke posameznih besed pod naslovom: »Sikavo pe pu Romane« (Učim se Romsko). Prevedel sem pravljico Mojca  Pokraculja…  

 

Hvala Zvezi Romov Slovenije za finančno podporo za nekatere mojih projektov oz. izdaje knjige v preteklosti. Trdno sem prepričan in verjamem, da mi bodo tudi v sedanjosti in prihodnosti prijazno, prijateljsko, pravično in po demokratičnih slovenski poti pomagali pri mojih številnih novih romskih projektov, ki jih imam še doma -  materialno,  finančno in…upam, da bodo upoštevali dejstva, da sem tudi najstarejši Romski ustvarjalec v Sloveniji  (68 let). Kot invalidski upokojenec  še vedno vztrajam in aktivno delujem. Kajti moje delo je izrednega pomena za celoten slovenski kulturni prostor, najbolj pa za Dolenjsko in za Slovenijo in njeno kulturno podobo… Žal pa so me ravno na kulturnem področju zelo, zelo razočarali ravno pristojna gospoda na tem področju. Brez vaše človeške pomoči pa ne vidim ne izhoda ne pomoči ne rešitev iz tega »Začaranega kroga nemoči s strani pristojnih Občinskih organov in inštitucije«  So me pozabili, spregledali in odrinili na stranski tir »Nečloveka vredno življenje« Morda gre celo za politično in sovražno ozadje oz. dejanje? Morda pa nekoga zelo moti in boli »Moja javna resnica o Romih?«Obžalujem, da je pri nas še vedno hudi Romski  problem in bo tudi v prihodnosti. Tudi za to menim, da moja dela nosijo globlji značaj in niso izključno komercialnega pomena, predvsem pa kažejo aktualen in inovativen pristop k razumevanju romske kulture v Sloveniji ter s tem pozitivno vplivajo na sobivanje in medsebojno sprejemanje dveh zelo različnih kultur.

Na Dolenjskem pristojna civilna oblast romske ustvarjalce ne  »cenijo ne spoštujejo, nam ne dovolijo delati ker se bojijo romske resnice, nas odrivajo, pozabljajo, spregledajo, žalijo, posmehujejo, razočarajo, ponujajo lažne obljube, se nam tudi na demagoški način podkupijo, nas ponižajo. Primer: Za svoje umazane koristi, cilje in namene pravijo, citiram: »Ja. Jaz te bom predlagal za Prešernovo nagrado mi je rekel in lagal znani filmski režiser g. FILIP ROBAR DORIN, ki mi je namesto lažne obljube prinesel le 10 dk kave«  Dejansko pa glede pohvale, zahvale, napredovanja, sodelovanja, nagrade…kaj podobnega na dnevni red Občinskega sveta sploh ne obstaja, ko gre za CIGANA oz. Roma? Res pa je, da sem jaz dobil eno nagrado leta 1995 ob predstavitvi moje prve pesniške zbirke »Pot/Drom. Bivši župan Franci Koncilija mi je v svojem imenu in v imenu Občine Novo mesto za nagrado podaril »JEK LITRO MOL« (En liter vina), ki pa mi ni osebno izročil čeprav je sedel le par metrov stran od mene. Poslal mi je darilo po učiteljici Magdi.  Hehehe. Popil sem ga doma in sam sebi nazdravil. Toliko je cenjen in vreden CIGAN oz. Rom na Dolenjskem in ravno toliko je cenjena in vredna tudi najlepša, najbolj pomembna in dragocena  »ROMANI KULTURA«  (Romska kultura)? Ali je to PRAVNA DRŽAVA? Ali je to PRAVA POT? Tega ne vem. Res pa je, da mi  »KAJA POLITIKA NAJ ŠUŽI«  (Ta politika ni všeč). Če se kaj takega dogaja meni, ki sem znana oseba, potem se moramo zamisliti kaj se dogaja šele s ostalimi našimi Romi, ki so: »ČORORA«  (Revni), nepismeni, pol pismeni, nešolani, neizobraženi, krhki, nevedni, notranje nemočni…?

Demagoško pa nas radi izkoriščajo in se nam podkupujejo za svoje lastne koristi, cilje in namene, Romsko kulturo nam tudi  »ČOREN«  (Kradejo), zavajajo javnost, ko predstavljajo Romsko zgodovino oz. kulturo. In vse navedene dobrine si mnogi med njimi prilastijo na naš  »ROMANO RAČUNO«  (Romski račun).

Že pred leta nazaj sem preko sredstva javnega obveščanja opozoril, da se bo romska kultura pri nas znašla v  »OVI I NA OVI«  (Biti in ne imeti) in žal se je ravno, to zgodilo zahvaljujoč pristojnim civilnim oz. občinskim organom in inštitucijami. Osebno se ne čudim, da je že prišlo do odstopanje posameznikov med Romi, ki so se tako ali drugače ukvarjali s Romsko kulturo. Obžalujem,  da so pri nas mnoga romska društva le  »ŠTEVILKA PU OBČINSKO PAPIRI«  (Številka na občinskem papirju)? In obžalujem, da država skrbi za Romsko kulturo  »SAMO JEKHAR DU BERŠ«  (Le enkrat na leto) ob praznovanju 8. aprila ob »SVETOVNO ROMANO DIVE«  (Svetovnem dnevu Romov)? Skratka na Dolenjskem vlada v življenju Romov   »BARO  PROBLEMO«   (Velik problem) tako na področju romske kulture kot tudi na področju politične participacije Romov? Pa za to ne smemo kriviti le državo? Menim, da so krivci na lokalni ravni, to pa so Občine tam kjer živimo Romi in Romski predstavniki. Pri nas na Dolenjskem vlada tako imenovana:   »MAČEHOVSKI, NAPOLITANSKI, HLADNI IN DISKRIMINATORNI, ODNOS,  KRŠENJE TEMELJNIH ČLOVEKOVIH PRAVIC IN SVOBOŠČIN, KRŠENJE PRAVIC ŽENSK IN OTROK, KRŠENJE POSAMEZNIH ROMSKIH PACIENTOVIH PRAVIC OZ. ŽENSK, KRŠENJE PRAVIC INVALIDOV, SOCIALNE, STANOVANJSKE IN ZDRAVSTVENE OGROŽENOSTI IN ŠE KAJ«

Vprašati bi se morali: Zakaj tako?, kdo je glavni krivec? Res je, da je narejen korak več. Lahko pa bi bilo še boljše. Pozdrave in čestitke pošiljam v Mursko Soboto tako Romom kot civilnim oz. Občinskim pristojnim organom in inštitucijami. Tako bi moralo biti tudi pri nas? Pa žal ni in še dolgo časa ne bo toliko časa dokler ne bodo pri nas našli tako pristojni Romski predstavniki kot Občinski organi in inštitucije  »FARBINDI ROŽA A NA KALI I PARNI?«  (Barvno rožo a ne črno – belo?«  Kajti obstaja še druga  »REŠITVA I AVER DROM«  (Rešitev in druga pot) na kateri se nahajajo resnična dejstva o Dolenjskih Romih, ki so za civilno družbo boleča in javnosti prekrita. To in še kaj drugega pa le poslabšuje odnose med večinskim in romskim prebivalstvom. Seveda smo tudi med Romi takšni, ki si želimo iz skupnega kotla. Žal pa nam nihče ne prisluhne? To pa ni »ČAČO DROM«  (Prava pot?)

Dejstvo je, da smo Dolenjski Romi, žal še vedno, razvojno najnižje in prav zato smo izpostavljeni hudemu etnocidu, kateremu se naši Romi zaradi svojega neznanja in notranje nemoči ne moremo upreti. Etnocid je lahko bolj uspešen kot genocid, saj bo z vsem, kar je romskega – jezikom, kulturo in navadami – v kratkem času pometal tako temeljito, da bo za Romi ostal le spomin. In to ne da bi kdorkoli mignil s prstom proti temu. Nasprotno, marsikaterim oblastvenikom, zlasti na lokalni oz. občinskih ravneh, bi to zelo godilo, oz. se jim že godi, saj se z asimilacijo romskega življa že znebijo socialne mizerije, s katero se morajo sedaj soočati, in vsega, kar sodi zraven. Jaz, ki malo govorim in več delam, polagam roko na srce Vam oz. Zvezi Romov Slovenije, Svetu romske skupnosti v Slovenije,  Forumu romskih svetnikov v Sloveniji, Zvezo Romov za Dolenjsko, romska društva, romske svetnike, ki zastopajo svoje Rome v občinske svete…, da naredite vse kar je v vaših pristojnosti, odgovornosti in močeh, da pomagate in rešite Romsko kulturo zlasti na Dolenjskem pa tudi pri reševanju celotne romske problematike? Na lokalno skupnost oz. Občino/e  pa morate bolj pritiskati oz. jih opozoriti, da nebi prišlo do tega, kar se najbolj bojim. Do  »NAJPHAREDE«  (Najhujšega) oz. da se v bližnji prihodnosti pomembna in dragocena romska kultura ne bo znašla v  »POBISTERDO MUZEJI«  (Muzej pozabe)?

-          Pomembna je posodobitev in modernizacija romskega kulturnega sektorja,

-          Zagotovitev večje dostopnosti in ustvarjalnosti kulturnih romskih dobrin in storitev,  

-          Prispevati h krepitvi družbene povezanosti. Kajti zlasti oz. tudi Romska kultura je glavno sredstvo za spodbujanje medsebojnega razumevanja.

-          Dostopnost romskih kulturnih dobrin mora biti zagotovljena vsem državljanom, ne glede na njihovo gmotno stanje, družbeni položaj ali katerokoli drugo osebno okoliščino…

-          Ministrstvo za kulturo RS mora učinkoviteje opravljati strokovne in upravne naloge ne le na področjih, ki jih pokriva, temveč tudi na področjih, ki so del vsebine programa…

-          Blaginja mora biti tudi po meri romskega človeka,

-          Urad za narodnosti mora bolj kot doslej postati koordinator vseh ukrepov, ki so neposredno povezani s položajem še posebej romske etnične skupnosti,

-          Prizadevati se morate kot zagovorniki na državni ravni, da bomo Romi imeli v Sloveniji oz. tudi na Dolenjskem poleg vseh drugih, čim širšo paleto možnosti izražanja in uresničevanja svojih kulturnih interesov in ohranjanje svoje nacionalne identitete,

-          Ministrstvo za kulturo in Urad za narodnosti morata zagotavljati rednejšo organizacijsko in finančno pomoč pri naši Romski kulturni, informativni,  jezikovni in drugi društveni dejavnosti tudi, če je to Rajko Šajnovič.

-          Zavzeti se morate za dosledno spoštovanje temeljnih človekovih pravic tudi nas Romov, ter krepiti in omogočiti pogoje za vse ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo okoliščino,

-          Zavzeti se morate za vse tisto, kar nam jamčijo tudi naša ustava in številni mednarodni akti, še posebej Evropska konvencija o varstvu temeljnih človekovih pravic in svoboščin…

Spoštovani,

Romi smo do zdaj bili enakopravni z drugimi državljani samo na papirju, ker enostavno povedano sploh nismo sposobni biti enakopravni. Rezultat 50/60-letnega  obravnavanja Romov s strani prejšnje in zdajšnje države je, da smo dejansko ostali na razvojno in civilizacijsko na skoraj isti stopnji kot nekoč. Moja izobrazba je – trije razredi osnovne šole. Ne bom govoril o razlogih za to, ker boste odgovor našli v moji knjigi Biti Rom, romski otrok. Moje izkušnje in poznavanje romske problematike v devetindvajsetih  letih obstoja in zvestobe do Romov, mi je jasno edino eno: na način, kako se država loteva problematike Romov, bomo tudi naslednjih 50/60 let ostali na istem. Po ustavi imamo Romi iste pravice in dolžnosti kot drugi. To je res, toda zakona, ki bi našo dejansko situacijo pomagal spreminjati, ne samo nas zaščititi v naši bedni in obrobni človeški in ciganski usodi, pa še ni. Kako dolgo še? Medtem gredo stvari svojo pot, kakor pač gredo. Osebno menim, da kar zadeva romsko vprašanje – zlasti na Dolenjskem – brez cilja in brez perspektive.  Kot etnična skupina nimamo nobene razvojne možnosti. Romska skupnost  v Sloveniji in zlasti na Dolenjskem smo žal na številnih področjih v izrazito marginaliziranem položaju in sodimo celo v eno najbolj ogroženih skupin prebivalstva. Zaradi tega menim, da je treba na številnih področjih za začetek urediti tiste probleme, ki  so hitro rešljivi, prav tako pa nemudoma pristopiti k sistemu rešitve številnih vprašanj, ki jih niti romska društva pri nas, niti romski predstavniki oz. svetniki, niti Romski ustvarjalci ne moremo rešiti brez pomoči širšega okolja in zlasti države. Pristojni ljudje pravijo, da ne najdejo ne odgovor in ne rešitev glede reševanja Romske problematike? Ni res. Celo v svojo novo knjigo oz. v romske pravljice, ki so bile javno predstavljene 25. januarja 2006 govorim o »SASTI ROŽA«  (Zdravilna roža), ki mora biti  »FARBIMBE  A  NA  KALI I PARNI«  (Barvana in ne črno bela). Ta barvna roža pozdravi vse bolezni. Tudi pri reševanju romskega položaja v Sloveniji, ki še vedno raste v Sloveniji. Le najti, potrgati in postaviti jo mora  »ČAČO MANUŠ, PU ČAČO MISTO«  (Pravi človek, na pravo mesto)  »MRO PHARIPE I MRI BUTI«  (Moj problem in moje delo).

Najtežje mi je najti, pridobiti, nekega prijaznega Založnika in sponzorja, prosim vse pristojne civilne organe in inštitucije  v Sloveniji za pomoč oz. strokovno, materialno, finančno podporo pri mojih novih romskih projektov, ki sem jih že navedel oz. ki jih imam še doma? Nihče mi več ne pomaga pa ne vem zakaj? Zaključne misli

Slovenijo kličem na pomoč in ji polagam roko na srce z naslednjimi besedami:  »GODI DU VASTA, KA KANA PAL SPREMENINENA ROMANO THEM«  (Pamet v roke, ko boste sedaj  (zopet) spremenili Romski svet).

Vsem Slovenskim bratom in sestram Romom pa polagam roko na srce z naslednjimi besedami:  »UPRE  ROMA«   (Kvišku Roma). 

         

Opravičujem se bralcem za morebitne pisne napake!

 

Kočevje, 27.9.2016

 

Rajko Šajnovič

 Kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin Antonije Brezar

Takole sem pisal varuhinji človekovih pravic RS v imenu Antonije Brezar, ki je še vedno v bolnišnici internega oddelka v Novem mestu!

 

Rajko Šajnovič

Trg Svetega Jerneja 2

1330 Kočevje

 

Datum: 25.9.2016

 

Varuhinja človekovih pravic RS

Ga. Vlasta Nussdorfer, univ. dipl.prav.

 

Zadeva: Kršenje temeljne človekove pravice in svoboščine Antonije Brezar!

 

Spoštovana ga. Vlasta Nussdorfer,

 

Dovolite mi, da vam po tej resnični in žalostni poti stisnem roko v pozdrav. Pišem in kličem vas na pomoč v mojem imenu oz. v imenu moje revne sestre Antonije Brezar, ki jo že poznate…

Pišem vam in vas kličem na pomoč kot brat, Rom, ki nosi v sebi velikega človeka, kot pisatelj…Ko vam to pišem je moja sestra v bolnišnici internega oddelka v Novem mestu že več kot en mesec. V imenu moje sestre Antonije Brezar, vas prav lepo in prisrčno prosim, rotim in kličem na pomoč, da pomagate in rešite najhujši stanovanjski problem brez vseh pomembnih sanitarije, socialno in zdravstveno in življenjsko ogroženost moje revne in nepismene sestre, pred nasiljem v romskem naselju Pot v gaj 76  v Novem mestu, kjer je živela Antonija Brezar. Že prej ste bili obveščeni pod naslovom: »REVNA DRUŽINA ANTONIJE BREZAR« Ne Mestna občina ne Center za socialno delo, niso nič pomagali Antoniji Brezar?  Zakaj?  Kaj  se je zgodilo?  Vsa dokazna gradiva vam pošiljam v priponki, da boste izvedeli še drugo plat resnice.

 

Romsko naselje Šmihel oz. Pot v gaj v Novem mestu je postalo eno izmed najhujših problemov oz. kot je bil nekoč ŽABJAK. Takšnim revnim romskim družinam kot je Antonija Brezar, noče nihče pomagati, rešiti…Ne Mestna občina Novo mesto. Ne Center za socialno delo Novo mesto, ne. Ne Rdeči križ Novo mesto…Tudi  Romska društva, ne. Tudi Zveza Romov za Dolenjsko, ne. Tudi Romski svetniki, ne?...

Antonija Brezar, nikoli več ne sme živeti v to Romsko naselje. Dobiti mora v centru Novega mesta ali okolico novo oz. kakšno drugo primerno najemno oz. občinsko oz. socialno stanovanje z vse pomembne sanitarije, kjer bo še naprej nujno potrebovala pomoč in nego na dom s strani patronažne sestre.

 

Toliko s moje strani. Sedaj pa poglejte vsa dokazna gradiva v sponki , ki sem jih poslal primariju g. dr. Kapšu Rafaelu, socialni delavki v tej bolnišnici in zahvalo poslal celo direktorici bolnišnice ga. Mileni Kramar Zupan…

Ob tej priložnosti vas lepo prosim, da obiščete bolno sestro Antonijo Brezar v navedeni bolnišnici in sama sestra Antonija vam bo kaj povedala…omeniti moram še to, da jo je obiskal tudi g. Leopold Jevšek iz centra za socialno delo.

 

Ne dovolite, da bo Mestna občina Novo mesto glavna v Sloveniji, da lahko delajo kar želijo? Vam pa čestitam za vaše aktivno, korektno, pošteno in pravično delo, ki ga opravljate s srcem, dušo in telesom.

 

Opravičujem se vam za vaš dragoceni čas in za morebitne pisne napake.

 

Želim vam še naprej obilo delovnega uspeha, sreče, zdravja, mir in vse dobro. 


Lep sončen dan iz Kočevja,

 

Kočevje, 26.9.2016

 

Rajko Šajnovič

 

 HUMANO DEJANJE ALI BREZPLAČNO DARILO

DARILO ZA ROMSKE IN NE-ROMSKE UČENCE

 

Svoja pomembna in dragocena ustvarjalna dela na področju romske kulture sem že v preteklosti ŠENKAL Osnovnim šolam, ki sem jih navedel in to že leta 1983 dalje. Med prvimi sem podarjal svoja dela Bršljinski Osnovni šoli v Novem mestu. Ravno to šolo sem rešil največji problem, ki so ga takrat imeli učitelji, ki so učili romske učence. No. To pa je že druga in resnična zgodba, ki jo bom tudi v celoti objavil na internetu!

 

Takrat sem takole poročal v očeh javnosti: 

 

Že leta 2005 sem Osnovni šoli Šmihel in osnovni šoli Beršlin pri Novem mestu za romske učence PODARIL Slovensko – romski in romsko – slovenski slovar ter prevod nekaterih znanih slovenskih otroških narodnih pesmi.

 

Kot sem obljubil imam novo presenečenje za navedene osnovne šole  za romske učence. Svojo, dano obljubo sem  izpolnil kot prijatelj vseh šoloobveznih romskih otrok. Tudi v tem letu 2006 jim bom PODARIL svoja pomembna in dragocena ustvarjalna dela:

1.   Prvič in v celoti prevedeno v romskem jeziku UČBENIK IN DELOVNI ZVEZEK za prvi razred 9 – letne Osnovne šole,

2.   Prvič in v celoti prevedeno v romskem jeziku ABC DRUGI DEL pod naslovom: POSLUŠAMO, GOVORIMO, PIŠEMO IN BEREMO za prvi razred 9 – letne Osnovne šole,

3.   Prvič in v celoti prevedeno v romskem jeziku OTROŠKO PESMARICO pod naslovom: GLASBENE MUCE, in še:

4.   Prvo številko otroškega lista oz. knjižico pod naslovom: OTROŠKI SVET. V njem se bo našlo marsikaj zanimivega za učence oz. romske učence:  

-          Od številne moje dvojezične romske pesmi, otroške igrice, resnične romske zgodbe in eno romsko pravljico, nekaj prevedenih slikanic in nekaj fotografij, itn.

 

Ob tej priložnosti bi se rad javno zahvalil ravnateljici OŠ Šmihel mag. ga. IRENA HLAČA in učiteljici vzporednih skupin za romske učence ga. FANIKA POVŠE KONEC zlasti, ko so mi poslali pismeno ZAHVALO v letu 2005.

Ta prva in javna zahvala mi pomeni kot romskemu ustvarjalcu kot, da bi dobil PREŠERNOVO NAGRADO. Takratna predstavnica Osnovne šole Beršljin pri Novem mestu, učiteljica po imenu MAGDA pa se mi nikoli ni zahvalila ne ustmeno in ne pismeno?...

 

Prepričan sem, da bodo tudi od že navedena moja dela koristno uporabili pri njihovem delu z romskimi učenci.

Zahvaljujem se jim tudi za prihodnjo sodelovanje, zaupanje in pomoč.

Prav lepo in prisrčno jih pozdravljam in jim želim veliko uspeha pri njihovem plodnem delu.

 

Kočevje, 23.9.2016

 

 

 

 

 

 2. Romi med drugo svetovno vojno

Že pred nekaj letih nazaj sem v javnosti poročal o tem dogodku pa je bilo brez koristi? Morda se bo sedaj le našel neki prijazen človek oz. pristojni organi in inštitucija ali…

Da bodo pravično upoštevali naše romske želje in ustrezno ukrepali ?

 

Takole sem poročal:

 

»ROMA MIRSKO AVER SVETOVNO VOJSKA«

(Romi med drugo svetovno vojno)

 

»KEDAVE« (Bral sem) o tem, da je v času nacionalsocialistične vladavine bilo širom po Evropi umorjenih približno »JEKAŠ MILIJONO SINTI I ROMA« (Pol milijona Sintov ter Romov) (Ciganov).

»KEDAVE« (Bral sem) o tem, da je med drugo svetovno vojno leta 1942 oz. 1943 bil »PRVO ROMANO CIDIBE« (Prvi Romski transport) iz okolice Novega mesta okoli 85 Romov – »MURŠEN, DŽUVLJEN I ČHAVOREN« (moških, žensk in otrok) – kjer so jih Nemški vojaki odpeljali v Nemškem taborišču Aušvic, ter jih dobesedno »ZATHARDE DU PEČI« (Umorili oz. zažgali v peči) z »PLINOHA« (Plinom) oz. z ciklonom D, če se ne motim? Zaman sem izčrpal vse svoje znane poti še med desetdnevno vojno v Sloveniji, da bi tem umorjenim Romom v Novem mestu »POSTAVIN SPOMENIKO VAŠU SPOMINO« (Postavili spominsko obeležje)? Kjer bi lahko »SAKON BERŠ« (Vsako leto) ob 8. aprilu, »KA PRAZNOVINAMO SVETOVNO ROMANO DIVE« ((ko praznujemo Svetovni dan Romov). Slavnostni govornik bi lahko bil predsednik Zveze Romov Slovenije g. Jože Horvat Muc,  ali predsednica  Sveta romske skupnosti Slovenije ga. Janja Rošer, ali predsednik Foruma romskih svetnikov g. Darko Rudaš, ali…kjer bi se   vsi skupaj poklonili, počastili spomin, položili venec in prižigali sveče v spomin na vse naše umorjene »PHRALJA I PHENJA, ROMORA« (Bratje in sestre, Romov), ki so med drugo svetovno vojno padli kot  »PARTIZANSKO BORCI« (Partizanski borci) kjer sem bral, da so mnogi »HINEJO JUNAKI« (Bili hrabri oz. junaki), da so bili »KUHARJA, MUZIKANTARJA, VODNIKI, KOMANDANTI, KOMESARI«…(Kuharji, muzikanti, vodniki, komandanti, komisarji)…tudi »THERDE MEDALJA VAŠU ZARALIPE« (Dobili medaljo za hrabrost) ter za vse »KA HINEJO NAŠALDE, DŽOKA ALI PU AVER NAČINO DU AVER SVETOVNO VOJSKA« ( Ki so bili umorjeni, na takšen ali drugačen način med drugo svetovno vojno). »ŠUKAR I ČAČE BI OV« (Lepo in prav bi bilo), če bi na dnevni red seje Sveta romske skupnosti Slovenije dali tudi, to mojo pobudo?

Kot sem že navedel, da bi tem umorjenim Romom postavili »SPOMINSKO OBELEŽJE V NOVEM MESTU« so mi takrat pristojni Občinski organi oz. inštitucije odgovorili, citiram: »NAJ MEN CAJTO, NAJ TRIBA I NAJ LOVE?« (Nimamo časa, ni pomembno in nimamo denarja?).

Mnogi posamezni in že pokojni Romi so »MENGE, MOTHAVENE« (Nam pripovedovali), da so jih med drugo svetovno vojno »PARTIZANSKO OFICIRI I SOLDATI PU SILO LEGERDE DU PARTIZANI« (Partizanski Oficir in vojaki s silo odpeljali v Partizane). Med njimi je bil tudi »MRO, DADE« (Moj, oče). »TRIN MISICI HINEJO DU PARTIZANI« (Tri mesece so bili v Partizane), nato so »ČHIVIDLE PHUDINI DU VEŠ I NAŠIGELE KHERE« (Vrgli puško v gozdu in zbežali domov), k svojim najdražjim članom družine.  S svojim družinam so se »GURUVENE DU VEŠA« (Skrivali v gozdove) in »DEVLORO, LENDE REŠINDŽA« (Bog, jih je rešil),  »DA ASTILE DŽIVDE«  (Da so ostali živi). Niso bili »KOMUNISTI, NITI NA KAMENE ZURU PHUDINI MARI DU DŽIVDI TABLA« (Komunisti, niti niso želeli streljati v živo tarčo).

Če bi se srečal s g. Janezom Stanovnikom »MENI BI LESTE, PHUČ:« (Jaz bi ga vprašal:) »KEČI ROMOREN  NAŠALDE PARTIZANI?« (Koliko Romov so ubili oz. umorili PARTIZANI?) med drugo svetovno vojno. Pa »PRZO ZAMIRA« (Brez zamere), kajti »NA HINO POLITIČNO« (Nisem politik)! »HINO SAMO ROM I MANUŠ« (Sem le Rom in človek)!          

       

 

 Dejansko reševanje romske problematike v Sloveniji se je začelo leta 1982

Posebno sporočilo za vse pristojne romske predstavnike na »LOKALNI IN DRŽAVNI RAVNI« kot vednost in pripomoček pri reševanju romske problematike v sedanjosti oz. prihodnosti. Takole sem jaz začel in zahvaljujoč moji malenkosti imamo danes:

-         Številna ROMSKA DRUŠTVA IN

-         ZVEZA ROMOV SLOVENIJE,

-         SVET ROMSKE SKUPNOSTI RS,

-         Številne ROMSKE SVETNIKE V OBČINSKE SVETE IN

-         FORUM ROMSKIH SVETNIKOV RS,

-         POSEBNA KOMISIJA ZA REŠEVANJE ROMSKE ETNIČNE SKUPNOSTIIKE  RS,

-         URAD ZA NARODNOSTNA VPRAŠANJA RS  … 

 

»ROMANO URADNO OBISKO DU SLOVENIJA«

(Romski uradni obisk v Sloveniji)

 

Leta 1991,

S pomočjo Inštituta za narodnostna vprašanja RS sem napisal bivšemu predsedniku Republike Slovenije g. Milanu Kučanu za uradni obisk oz. sprejem Romskih predstavnikov iz Slovenije. Takole sem napisal takrat svoje slovito pismo:

 

Spoštovani gospod

Milan Kučan

Predsednik predsedstva RS

 

Rajko Šajnovič, samostojni borec za zaščito človekovih pravic Romov Vam pošiljam Prijavo kršenja človekovih pravic nad Romi v Sloveniji. Obračam se na Vas in na Odbor za zaščito človekovih pravic, da prepreči nadaljevanje kršenja pravic Romov, ki so ENAKOPRAVNI državljani Republike Slovenije.

Ker sem v letih in letih svojih prizadevanj za to, da bi se nekega dne tudi problematika nas Romov ali Ciganov uvrstila na dnevni red reševanja položaja enakopravnosti in tudi specifičnosti te resnično brezpravne skupnosti, izčrpal že vse poti, ki jih poznam-in izčrpal tudi sebe, želim, da vsaj sedaj nebi bil razočaran. Mislim, da bi se tudi Romi morali organizirati v okviru cele Slovenije v združenje, zvezo ali kakršnokoli organizacijo, ki bi imela poslanstvo prizadevati si preprečevati kršenje pravic Romov. Na praznovanju Svetovnega dneva Romov, 8. aprila 1991 v Domu kulture v Novem mestu bomo dali pobudo za organiziranje Iniciativnega odbora za ustanovitev takega vseslovenskega romskega združenja.

Vesel in srečen bom, če si boste kot Predsednik naše države vzeli nekaj svojega časa in sprejeli pri sebi predstavnike nas Romov z vseh koncev Slovenije in se pogovorili z nami.

 

 Opomba: Romski predstavniki smo bili:

1.   Rajko Šajnovič Novo mesto,

2.   Moj pomočnik: Roman Tasič Novo mesto,

3.   Jože Butala Črnomelj,

4.   Slavko Hudorovac Črnomelj,

5.   Vlado Rozman Murska Sobota (že pokojni).

Sprejeli so nas:

1.   Bivši: Predsednik RS g. Milan Kučan,

2.   Bivši: Član predsedstva RS g. Dušan Plut,

3.   Bivši: Član predsedstva RS g. Matjaž Kmelc in…

 

Sprejem je bil prijazen, uspešen, obljube pozitivne, uresničene, korektne, pravične, razumljive, spoštovane, pravične …  

Po končanem sprejemu so nas povabili na slavnostno kosilo. Povabili smo predsednika ob 8. aprilu 1991 na praznovanje Svetovnega dneva Romov. Zaradi odsotnosti pa je prišel dr.g. Dušan Plut, ki je bil tudi slavnostni govornik…

 

»HINE ŠUKAR I ČAČE«

(Bilo je lepo in prav)

Ljubljana, 22. 03. 1991

 

 S spoštovanjem,

 

Rajko ŠAJNOVIČ

Samostojni borec za zaščito človekovih pravic Romov

Novo mesto, Majde Šilc št. 2

 

Kočevje, 22.9.2016

Rajko Šajnovič

 ZAHVALA BOLNIŠNICI V NOVEM MESTU

ZAHVALA

 

BOLNIŠNICI INTERNEGA ODDELKA V NOVEM MESTU

 

V mojem imenu in v imenu moje žene Jovanke Šajnovič se po tej poti zahvaljujem za prijaznost, razumevanje, spoštovanje, vsakodnevne informacije, pomoč, nego in uspešno zdravljenje,  moje sestre Antonije Brezar, ki je imela težko bolezen in ki se je zdravila v ŠOKU. Seveda se zdravljenje moje sestre Antonije še nadaljuje. Ker ŠOK ne potrebuje več jo bodo v kratkem času premestili na drugi oddelek , zahvaljujoč odličnih in specializiranih zdravnikov, sester …

Zahvala pripada:

V.d. predstojnika internega oddelka: prim. Rafael KAPŠ, dr. med, spec. interne medicine in intenzivne medicine in vsem njegovim sodelavcem, ki so na kakršno koli pomoč pripomogli, varovali, negovali, skrbeli in uspešno zdravili njihovo, pacientkino Antonijo Brezar.

 

HVALA VAM LJUDJE V BELEM «

 

Veseli, zadovoljni in srečni so lahko njihovi pacienti, da imamo takšne zdravnike, sestre specialiste … To so ljudi, ki razumejo, cenijo, spoštujejo, pomagajo, rešijo …bolnike, ki imamo zdravstvene probleme in težave, ko nujno potrebujemo medicinsko pomoč oz. nego in zdravljenje. To so ljudje, ki pomagajo svojim pacientom s srcem, dušo in telesom. To so ljudje, ki imajo srce na pravo mesto. To so ljudje, ki sočloveku oz. pacientu pomagajo podnevi in ponoči. Vodstvo bolnišnice v Novem mestu so resnično lahko veseli, srečni in ponosni, da imajo tako pridne, uspešne, prijazne oz. delavne, aktivne, cenjene, spoštovane sodelavce, specialiste …Tako je prav. To je lepo. To pomeni, kot:

NAJBOLJŠA IN NAJLEPŠA PESEM. Kot: NAJLEPŠA ROŽICA. Kot:  MODRINA NEBA, SONCA, MORJA, ZELENE NARAVE. In to pomeni obenem tudi to, da je: ZDRAVJE VSAKEGA ČLOVEKA, NAJVEČJE BOGADSTVO NA SVETU.

In takšno bogastvo prejemamo tudi pacienti s strani takšnih ljudi, kot sem jih že navedel. Radi vas imamo mi, ki smo že bili vaši pacienti in za vse ostale, ki jih imate sedaj. Želim vam tudi v prihodnosti obilo delovnega uspeha, veselja, sreče, zdravja, mir in vse dobro.

 

RAJKO IN JOVANKA ŠAJNOVIČ

 

Kočevje, 29.8.2016ROMSKA PESEM

Dragi prijatelji. Želim vam obilo delovnega uspeha, veselja, sreče, zdravja, mir in vse dobro. Pomagajte drug drugemu in radi se imejte. Zato vsem dobrim ljudem in vsem resničnim prijateljem, PODARJAM SVOJO PESMICO

pod naslovom:

DAN

 

VSTANITE, PRIJATELJI,

ZAKURITE OGENE,

VESELITE SE,

ZAPOJTE, ZAPLEŠITE!

MUZIKANTJE, ZAIGRAJTE!

NE MISLITE

NA LAČNE TREBUHE,

JUTRI JE ŠE EN DAN.

DANES POZABITE

VSE SKRBI,

VESELITE SE,

IGRAJTE, POJTE,

SVOJ PLES PLEŠITE,

PRIJATELJI…


Kočevje, 23. 08. 2016


Rajko ŠajnovičBIBLIJA VAŠU ČHAVORA/SVETO PISMO ZA OTROKE

Uvodne besede:

Že od otroških let sem s staršem hodil na Romanje ali kot smo Romi govorili v romščino »DŽAM PU DEVLESKERO DROM«  (Gremo na božjo pot). In od otroških let imam rad in ljubim »DEVLORE« (Boga). Moja želja je bila, da bi SVETO PISMO ZA OTROKE, prevedel tudi v romščini. In moja želja se je uresničila leta 2011. To sem povedal g.  župniku ANTONU  GNIDOVEC, ki je maševal še v župnišču Trg Svetega Jerneja 3 v Kočevju. Z ženo Jovanko, sem stanoval še v Romsko naselje Šmihel 74 oz. Pot v gaj 24 v Novem mestu. G. župnik mi je prinesel SVETO PISMO ZA OTROKE v slovenščino, jaz pa sem jo v celoti prevedel v romščino. Istega leta sva z ženo odšla v dom starejših občanov – DOM DANIJELA HALASA v VELIKE POLANE. G. župnik mi je sporočil, da je »BIBLIJA VAŠU ČHAVORA«  (SVETO PISMO ZA OTROKE) že natiskano in povedal, da bo po mene poslal enega človeka, da me bo pripeljal v Ljubljano na predstavitev. Tisti dan sem bil najbolj vesel, srečen in ponosen, da sem kot prvi Rom v Sloveniji, prevedel SVETO PISMO ZA OTROKE.

Rajko Šajnovič

Prva izdaja

PREVOD iz slovenščine :  Rajko Šajnovič. GRAFIČNA PRIPRAVA: Brane Beno, Družina d.o.o. IZDALA in ZALOŽILA: Družina d.o.o. ODGOVARJA:  Tone Rode. Tiskano v Sloveniji. NAKLADA: 600.  Ljubljana, april 2011.

Vse informacije o knjigah založbe Družina najdete na spletni strani: www.druzina.si

Čudim se le to, zakaj ni pisec spodnjega besedila navedel  ime in priimek prevajalca oz. ali je pozabil ali spregledal ali ni želel ali pa ni smel povedati resnična dejstva, da je avtor tega besedila: Rajko Šajnovič!

Čudim se tudi to, da so to SVETO PISMO ZA OTROKE, natisnili le v romščino? Po pravici bi morali natisniti v eno knjigo kot običajno. Pomeni, da bi moral biti poleg romščine, prevedeno tudi v slovenščini? Da bi lahko vsak bralec tega SVETEGA PISMA ZA OTROKE, obenem lahko bral tudi v slovenščini, če nebi slučajno razumel romščino. To pa so natisnili DVE KNJIGI POSAMEZNO oz. eno knjigo v romščino in eno knjigo v slovenščini? Zakaj?

Vsa moja tiskana dela: pesniške zbirke, romske pravljice…bodisi kot avtor ali prevajalec sem vedno pisal DVOJEZIČNO…

Bog, že ve, da se: GREH DELATI NE SME …...

Takole pa sem predstavil SVETO PISMO ZA OTROKE na predstavitvi v Ljubljani!  

Predstavitev Svetega pisma za otroke v romskem jeziku

6. 9. 2011

Otroško Sveto pismo v romščini

» To je v Sloveniji prvo SVETO PISMO ZA OTROKE, ki je bilo prevedeno v romščino. Knjigo sem prevajal z veseljem in moram poudariti, da sem zaradi tega zelo ponosen. Knjiga bo vsekakor pripomogla k temu, da se bodo romski otroci lahko z verskimi vsebinami srečevali v svojem jeziku in da bo knjiga postala nekakšen most med Romi in Cerkvijo.«

Knjiga je sestavljena iz zanimivih zgodb, ki so prilagojene otroškemu razmišljanju in besede tečejo tekoče. Besedila so oblikovana pripovedno in so enostavna za odraslega bralca, otroku pa omogočajo razmišljanje in porajajo vprašanja. Vsebine v knjigi so zanimive in poučne in kar je najbolj pomembno, da niso dolgočasne. Lepe in zanimive so tudi ilustracije, ki so izdelane na podlagi posameznih zgodb. Knjiga je istočasno izšla kot samostojni projekt tudi v slovenskem jeziku.

» Bog je naš romski DEVEL. Bog, je vedno z nami in med nami. Božje kraljestvo je omenjeno tudi v naših romskih pesmih, pravljicah, knjigah … Povsod ga hvalimo, kličemo na pomoč – v dobrem in slabem, v sreči, nesreči, ljubezni, bolezni. In tudi mi Romi pravimo: »DEVEL, SA HIKI SA DŽANI, GRIHO PE NA TROMI KERI« (Bog vse vidi, vse ve, greh se delati ne sme).

Menim, da je z izdajo omenjene knjige bil storjen velik korak na področju odnosov med romsko skupnostjo in Cerkvijo, ki je romskemu človeku ponudila verske vsebine zapisane v njegovem jeziku. Hvala kočevskemu župniku Antonu Gnidovcu, odgovornemu uredniku Tonetu Rodetu in podjetju Družina d. o. o., ki so poskrbeli, da je knjiga izšla. Knjiga je lepa in zanimiva za branje. Vsekakor pa je bogat prispevek na področju romske kulture, na področju pisane romske besede, ki je bila nekoč le nekakšna skrivnostna govorica, ki smo ji rekli ciganščina.

Rajko Šajnovič


morda pa je to isti avtor kot ja napisal nekaj o tem SVETEM PISMU, citiram:

 

Priznam, da nisem velik pristaš prirejanja in poenostavljanja svetopisemskih besedil za otroke, ker mislim, da so otroci sposobni sprejeti božjo besedo tako, kot je zapisana. Je pa seveda tudi res, da je božja beseda hrana in vemo tudi, kako je s hrano pri otroku: Ko se pojavi prvi zobek, mu ne boš kar takoj v roke porinil klobase, temveč boš začel z mehkim sadjem, pa še tega boš prej zmečkal. Priredba Svetega pisma torej ni "fast food" ali "instant" prehrana, ampak hrana, pripravljena glede na število zobk! Kljub temu se na tem področju srečamo z veliko, recimo temu kar – kiča. Vendar pričujoča knjiga vse to presega in nas preseneti. Najprej že s samimi izborom besedil - tako s tem, kar je izbrano, kot s tem, kar je opuščeno. Beseda teče tekoče in, kar se mi zdi za otroško knjigo odločilnega pomena, kar kliče po glasnem branju. Besedilo je po eni strani oblikovano zelo pripovedno in odraslemu bralcu ponuja enostaven vzorec, kako povedati kakšno zgodbo, po drugi strani pa je spet dovolj odprto, da otroku omogoča razmišljanje in vprašanja. Knjiga torej, ki ne dolgočasi, ki razloži, ki pouči in ki vabi k pogovoru. Sveto pismo? Priporočam!

Gregor Čušin 

 

 

V tem SVETEM PISMU ZA OTROKE, sem prevedel iz  romščine v slovenščini, tudi eno zgodbo pod naslovom:

 

RESNIČNA LJUBEZEN

 

Pavel je večinoma svojega časa v Rimu živel takole, da je pisal knjige ljudem, ki so bili kristjani po celem svetu, da bi jim pomagal živeti tako, kot si želi Bog.

Pavel jih je učil, da lahko drugim ljudem povedo kako močno morajo ljubiti Boga, tako da ljubijo vse ljudje okoli sebe.

»Ljubezen je potrpežljiva, ljubezen je dobra, ljubezen ni nevoščljiva in ne išče svojo.

»Ljubezen vedno najprej pomisli na druge.

Ljubezen se ne da na hitro razdražiti.

Ljubezen ljudi ne spominja na to kar so naredili nekoč narobe.

»Ljubezen ne misli na težave. Ljubezen se vedno veseli resnice. Ljubezen vedno varuje ljudi, vedno zaupanje, vedno upanje, vedno se trudi.

»Ljubezen nikoli ne umre.«

Danes Jezusovi učenci najdemo v vseh krajih na svetu.   

 

Prevedel: Rajko Šajnovič3. MOJA SESTRA ANTONIJA BREZAR

 

3. MOJA SESTRA ANTONIJA BREZAR!

 

Moja sestra Antonija Brezar ni več v komi, zahvaljujoč vsem zdravnikom, sestram, ter vsem zdravstvenim osebjem v bolnišnici Internega oddelka v Novem mestu, ki so se  in ki se še vedno borijo za življenje moje sestre Antonije Brezar. Posebno pa se zahvaljujem primariju dr. KAPŠ RAFAELU, ki je odlični zdravnik, strokovnjak in specialist …po našem romskem običaju rečemo še: HVALA BOGU.

 Hvala vam:  LJUDJE V BELEM!

 Kočevje, 9.8.2016

 Nadaljevanje še prihodnjič!

 

Rajko Šajnovič

 

 2. Moja sestra Antonija Brezar je še v komi

2. MOJA SESTRA

ANTONIJA BREZAR JE ŠE V KOMI!

 

V očeh javnosti sem že poročal o svoji revni sestri Antoniji Brezar. Danes pa bom poročal nekaj novega oz. žalostnega. Zgodilo se je v romsko naselje Šmihel oz. Pot v gaj v Novem mestu.  Moja sestra Antonija je rojena 1945 leta. Vdova, mati sedem otrok, ki so že vsi po Romsko poročeni, imajo že svojo lastno družino. Eni  so ločeni, drugi je vdovec. Najmlajši sin Boris po domače VILI pa je še samski in že od otroških let ima bolezen (epilepsija), ko je imel napade mu je vedno pomagala njegova mama Antonija oz. moja sestra. Od petka oz. dogodka streljanja je bil malo časa pri svoji mamici, bil je lačen, spal je na različnih mestih in  od straha za mamico Antonijo Brezar, ki je še vedno v bolnišnici v komi se mu je zdravstveno stanje poslabšalo, da je že dvakrat bil v bolnišnici kjer je še danes.  Sestra Antonija Brezar je bila tudi sama bolna že poprej.  Od mladih nog je vzgojila in skrbela za vnukinjo Danijelo po domače NINA, ki hodi že v Osnovno šolo, vedno je bila pri njej, spala z njo, hodila z njo. Sedaj pa pride k babici se joka in prosi: »MAMICA IZBUDI SE«. Sedaj pa je vnukinja Danijela pri dobrih sorodnikov, ki skrbijo za njo in jo varujejo nekje drugje, sedaj pa je pri očetu Rajkotu po domače, ZORAN. Antonija Brezar je vedno skrbela še za sina Romana po domače, OMO za sina Rajkota po domače, ZORAN  in za vnuka Dragana po domače, DIDI. Oni so vedno bili in živeli skupaj. Sin Roman je odšel drugam in ne misli iti več nazaj oz. domov v Šmihelu oz. Pot v gaj. Sin Rajko in vnuk Dragan pa občasno obiščejo mamico oz. babico v bolnišnici. So onemogli, lačni v strahu. Spijo na različna mesta kot so nam povedali po telefonu…Sin Goran je s svojo družino živel nedaleč stran od svoje mamice Antonije Brezar v svoji baraki oz. doma … .

Sin Dušan po domače, ZLATI  je tudi živel v neposredni bližini svoje mamice Antonije Brezar s svojo družino v svoji hiši oz. domu. Sedaj pa živijo nekje drugje.

 

Sin Sandi Brezar je živel s svojo družino tudi v neposredni bližini svoje matere Antonije Brezar. Že pred nekaj leta nazaj, niso imeli z njim in njegovo družino nobene stike več … V Slovenske novice pa piše, da so peš zbežali v Črnomelj  in da so njegovo stanovanje zažgali do tal..

 

Sedaj je naselje Pot v gaj ostalo brez številne družine BREZAR. Po pripovedovanju svojcev smo slišali, da sedaj,  njihove domove (zidana hiša, lesene barake, kontejnerji) …samevajo so zapuščene, osamljene, izbrisane, razbite, uničene, zažgane? Zaradi tistega dogodka, ki se je zgodil v petek, ko je prišlo do streljanja so sedaj po pripovedovanju znancev iz tega romskega naselja  kaznovani, preganjani, žalostni, obžalujoči v nevarnosti, obsojeni, krivi v strahu, tudi vsi ostali nedolžni člani družine Brezar…Družine sestre Antonije Brezar so postali  še bolj revni kot so že bili. Po pripovedovanju znancev ne bodo nikoli več prišli nazaj v svoje domove v romsko naselje Šmihel oz. pot v gaj v Novem mestu? Kako se bo vsa zgodba končala, tega nihče ne ve?  Zakaj, kako in na kakšen način je prišlo do tega? Kje so vsi člani družine Brezar?  Kje so dobri, prijazni, pristojni, odgovorni organi in inštitucije kot so: VARNA HIŠA, DRUŠTVA, ZVEZE, RDEČI KRIŽ, CENTER ZA SOCIALNO DELO in? ….ali gre za:  KRŠENJE ČLOVEKOVIH PRAVIC IN SVOBOŠČIN ALI KRŠENJE PRAVIC ŽENSKE ALI KRŠENJE PRAVIC OTROK ALI KRŠENJE PRAVIC INVALIDOV ALI ZA ZAŠČITO REVNIH DRUŽIN? …

 

Kot znana oseba (pesnik, pisatelj, prevajalec, pravljičar, svobodni umetnik, samostojni borec za romske pravice) …kot brat Antonije Brezar in moja žena Jovanka, mislimo in smo v skrbeh v strahu le za Antonijo Brezar, ki se še vedno bori za svoje življenje s pomočjo odličnih specialistov oz. zdravnikov v bolnišnici na interni oddelek …  »OBŽALUJEM, DA JE PRIŠLO DO TEGA KRITIČNEGA  DOGODKA«  

 

Sestra Antonija Brezari oz. njeno, že prejšnje revno življenje  je zlasti sedaj nečloveško, nezaščiteno, nevarovano, socialno, stanovanjsko in zdravstveno ogroženo …

 Dobil pa sem drugačne informacije s strani sestrine snahe in bolnišnice internega oddelka. Resnična dejstva, ki niso nikjer poročali, pisali, povedali, objavili in … so bila sledeča:

 

Že v petek, ko je prišlo do tega navedenega dogodka je sestra Antonija Brezar od straha padla v nezavest, ko je pred svojim domom slišala streljanje in misleč, da so umorili njenega, vnuka Dragana Brezarja, ki je bil takrat tudi na praznovanju oz. krst otroka pri sosednih Romov.  Ko je v tem trenutku padla v nezavest je imela na usta pene. Snaha pripoveduje, da je takoj poklicala št. 113 oz. nujno medicinsko pomoč. Ko reševalno vozilo po eni uri še ni prišlo je snaha Maja Zupanc, sama z avtomobilom od moža Gorana Brezarja, odpeljala mojo sestro Antonijo Brezar v bolnišnico internega oddelka v Novem mestu. Po izjavi informacije mi je zdravnik povedal sledeče:  »Moja sestra Antonija Brezar je že doma bila klinično mrtva zaradi zastoja srca« Zahvaljujoč nujni medicinski pomoči so jo oživljali in rešili, da ji je srce ponovno delovalo.

Dali so jo na aparate v ŠOK SOBO. Že od petka sem klical v to bolnišnico, da bi dobil informacijo o svoji sestri Antoniji Brezar a kot so po tel. pogovoru povedali mi preko telefona ne smejo dati informacijo. Le že navedeni svojci od moje sestre sem izvedel po tel pogovoru le to, da je sestra v komi na aparate in v šok sobi.

 

Šele v ponedeljek sem od zdravnika, ki me pozna že od prej in obratno, povedal,  da je sestra že doma bila KLINIČNO MRTVA kot sem že navedel. V bolnišnici je dobila še pljučnico, da je že od prej bila bolna na ledvice, da ni dobro, da je v kritičnem stanju zaradi kome oz. najhujše probleme oz. da ima možgane mrtve in to je bilo celo smrtno nevarno.

A zdravniki v tej bolnišnici na čelu primarija dr. Kapša Rafaela in drugih so pomagali, vztrajali se borili še naprej za življenje moje sestre Antonije Brezar.

Sam sem tudi invalid in nimam prevoza, da bi jo obiskal in vprašal pristojno zdravnico oz. zdravnika za informacijo. Tudi moja žena ne more do nje ker hodi na dve bergle oz. hojico na štirih kolesih.

Zato sem že včeraj in danes naročil in prosil oddelčno sestro, da naj pove oddelčni zdravnici …«DA JIH LEPO POSIM, DA NAREDIJO VSE PO SVOJIH MOČEH, DA POMAGAJO IN REŠIJO MOJO SESTRO ANTONIJO BREZAR« Jaz in žena Jovanka pa po našem romskem običaju prosimo BOGA IN SVETO MARIJO, da pomagajo in rešijo mojo revno sestro Antonijo, ki jo po domače kličemo, TONČKA, ki jo imamo radi in obratno. Imam edino še to sestro živečo …

Vsak dan kličem po tel. za informacijo o zdravstvenem stanju sestre Antonije. Kot sem rekel imajo v tej bolnišnici odlične  zdravnike in zdravnice, ki so obenem tudi odlični specialisti na svojem področju so se borili za življenje moje sestre Antonije, ki je še vedno v komi. Izvedel sem informacijo, ki me je razveselila in kjer sem se od veselja tako jaz kot moja žena Jovanka, JOKALI kot otroci.

Veselo novico pa sem izvedel od najboljših zdravnikov, specialistov, da sedaj sestra Antonija Brezar že sama diha, da se je zdravstveno stanje pljučnice izboljšalo, da je stabilna in sedaj se borijo le z glavo oz. z možgani, ki so zelo, zelo pomembni in problematični …še to moram dodati, da sestra Antonija, občasno že odpira oči…

 Kot znana oseba oz. Romski pesnik, pisatelj ….se bom javno »ZAHVALIL IN POHVALIL«  To bolnišnico in vsem, ki že pomagajo, skrbijo, negujejo in zdravijo mojo sestro Antonijo Brezar, pod naslovom:

»HVALA VAM LJUDJE V BELEM«

 

Nadaljevanje prihodnjič!

 

Kočevje, 7.8.2016

 

Rajko Šajnovič

 MOJA SESTRA ANTONIJA BREZAR JE V KOMI

MOJA SESTRA

ANTONIJA BREZAR

 

V očeh javnosti sem že poročal o svoji revni sestri Antoniji Brezar. Danes pa bom poročal nekaj novega oz. žalostnega. Zgodilo se je v romsko naselje Šmihel oz. Pot v gaj v Novem mestu.  Moja sestra Antonija je rojena 1945 leta. Vdova, mati sedem otrok, ki so že vsi po Romsko poročeni, imajo že svojo lastno družino. Eni  so ločeni, drugi je vdovec. Najmlajši sin Boris pa je še samski in že od otroških let ima bolezen (epilepsija), ko je imel napade mu je vedno pomagala njegova mama Antonija oz. moja sestra.

Sestra Antonija Brezar je bila tudi sama bolna. Od mladih nog je vzgojila in skrbela za vnukinjo Danijelo, ki hodi že v Osnovno šolo, vedno je pri njej, spala z njo, hodila z njo. Sedaj pa pride k babici se joka in prosi: »MAMICA IZBUDI SE«. Antonija Brezar skrbi tudi za sina Borisa, ki je ravno tako vedno pri mamici z mamico v dobrem in v slabem oz. v bolezni…

Toliko na kratko o moji sestri Antoniji oz. njeno, revno življenje, ki je socialno, stanovanjsko in zdravstveno ogroženo.  Že v petek je sestra Antonija od nekega dogodka v tem romskem naselju od straha padla v nezavest na usta je imela pene tako, da so jo odpeljali v staro bolnišnico na interni oddelek, kjer so ji dali prvo pomoč in leži v komi po domače v ŠOK SOBO. Že od petka kličem to bolnišnico pa kot je dejala sestra mi ne smejo dati informacijo po telefonu. Sam sem tudi invalid in nimam prevoza, da bi jo obiskal in vprašal pristojno zdravnico oz. zdravnika za informacijo. Tudi moja žena ne more do nje ker hodi na dve bergle oz. hojico na štirih kolesih.

Zato sem že včeraj in danes naročil in prosil sestro, da naj pove oddelčni zdravnici …«DA JIH LEPO POSIM, DA NAREDIJO VSE PO SVOJIH MOČEH, DA POMAGAJO IN REŠIJO MOJO SESTRO ANTONIJO BREZAR« Jaz in žena Jovanka pa prosimo BOGA IN SVETO MARIJO, da pomagajo in rešijo mojo revno sestro po domače jo kličemo, TONČKA, ki jo imamo radi in obratno. Imam edino še to sestro živečo …

 

Naj dodam le to, da so skoraj vsi nepismeni in kot mi je povedala sestra, da je dala zdravnica informacijo sinu Borisu o katerem sem že povedal oz. ki je sam bolan, ki je skoraj nepismen in ki je tudi pozabljiv …zato bi rad točno informacijo o zdravstvenem stanju moje sestre Antonije?  V ponedeljek bom poklical še primarija dr. Kapša, glavno sestro in tudi direktorico bolnišnice v Novem mestu, da pomagajo in rešijo mojo sestro Antonijo Brezar. Kot znana oseba oz. Romski pesnik, pisatelj ….se bom javno »ZAHVALIL IN POHVALIL«  To bolnišnico in vsem, ki že pomagajo, skrbijo, negujejo in zdravijo mojo sestro Antonijo Brezar, pod naslovom:

»HVALA VAM LJUDJE V BELEM«DOVOLITE MI DELATI

Rajko Šajnovič

 

Takole sem klical PENZIONISTE na pomoč. Do sedaj pa mi ni še nihče odgovoril, pomagal …

 

Dragi moj prijatelj Jože in

dragi moji prijatelji PENZIONISTI !

 

Prosim vas za pomoč. Sigurno imate prijatelje, ki delajo v TISKARNE, ZALOŽBE, KI SO UREDNIKI, DIREKTORJI …ki bi mi lahko pomagali, da bi dali v tisk vsaj enega, dva ali tri moje projekte, ki sem jih spodaj navedel v tisk?

 

Obrazložitev:

Doma imam moje številne pomembne in dragocene romske projekte, ki čakajo na tisk oz. da bodo zagledale ZELENO LUČ!

To so:

-        Pesniška zbirka, romske pesmi – moje življenje,

-        Pesmi, ki se pojejo,

-        Knjiga – Rom je drugačen, od drugih,

-        Pesmarica – otroških pesmi,

-        Slovenske basni in živalske pravljice,

Slovenske narodne pravljice in

Slovenske ljudske pripovedi,

-        Pesmarica – znanih otroških pesmi,

-        Pesmarica – glasbene muce,

-        Otroške igrice,

-        Novi Slovensko-romski slovar,

-        Nove Romske zgodbe in pravljice,

-        Otroški strip 1. 2. in 3. del,

-        Ciganska zgodovina – OD LEGENDE DO RESNICE …

 

Za pomoč, sodelovanje in rešitev mojih željah se vam že v naprej prav lepo zahvaljujem.

 

Zato kličem na pomoč pristojne organe in inštitucije na področju KULTURE v Sloveniji in EU pod naslovom:

 DOVOLITE MI DELATI!

 

Moj naslov:

Rajko Šajnovič

Trg Svetega Jerneja 2

1330 Kočevje.

 

Tel. št. 083 830 6828

e- pošta:  rajko.sajnovic@ telemach.net

 

Lep sončen dan in pozdrav,

 ROM IN ŠMIHELČANI V NOVEM MESTU

KRAJAN IN ŠMIHELČAN!

 

Spoštovani predsednik KS Šmihel g. MIRO ŠKUFCA,

Spoštovani vsi člani Sveta KS Šmihel ter ostali,

 

Hvala vam za NE-POMOČ, ko sva z ženo živela še v tistem začaranem skupnem objektu za Rome v Šmihelu oz. Pot v gaj, ki so ga porušili od leta 1979 – šele leta 2014. v javnosti sem ta neprimerni objekt poimenoval v »HIŠA STRAHOV« Nihče od vas mi ni pomagal, ko sem dolgih 12 let prosil in rotil, da mi dajo kakšno drugo primerno stanovanje. Živeli smo v neprimernem stanovanju kjer so z nami sobivali; mraz, vlaga, smrad, curljanje in kapljanje in poplava v bivalne prostore ob dežju pa črvi, miši, podgane …saj to že sami dobro veste. Hvala bogu, da sem sam rešil svoj  najhujši stanovanjski problem v navedenem stanovanju na hišni št. 74, oz. Pot v gaj 24. Da sva z ženo leta 2011 dobila oz. odšla v Dom starejših občanov – VELIKE POLANE. Čez tri mesece pa sem s pomočjo svojega desetletnega prijatelja iz Kočevje Borisa, dobil novo stanovanje v bloku v Kočevju …

Kako sem bil aktiven kot Romski pesnik, pisatelj, prevajalec, pravljičar, samostojni borec za zaščito človekovih pravic in svoboščin Romov …tudi to sami dobro veste. Pa nič hudega.

V spomin ob 38. obletnico obstoja kot ROMSKI AKTIVIST v Šmihelu pri Novem mestu pa vam predlagam, če še nimate, da si preberete mojo novo knjigo pod naslovom: »ROMANO MOTHAVIBE I VIŠTORJE«  (Romske zgodbe in pravljice), ki so bila predstavljena v Ljubljani, novembra 2015. To vam predlagam zato, da si izjemoma med pravljicami najprej preberete 2 resnične zgodbe pod naslovom: »ROMSKO PROSJAČENJE« in »ROMI IN DELO V KAMNOLOMU« Seveda, če vas resnica ne boli?

Pa brez zamere. Vesel, srečen in ponosen sem, da sem imel možnosti, da se javno zahvalim ŠMIHELU oz. ŠMIHELČANOM, ko sva prosjačila pri dobrih ljudeh v Šmihelu, jaz kot otrok in moja pokojna mama Vera …

Tudi vam se lahko zahvalim za NE-POMOČ oz., da danes, živimo jaz in žena v Kočevju.

 

Pa lep pozdrav,

 

Vaš bivši KRAJAN IN ŠMIHELČAN:

Rajko ŠajnovičDAN DRŽAVNOSTI 2016

Rajko Šajnovič

 Kot samostojni borec za Romske pravice v Sloveniji, želim oz. v imenu vseslovenskih Romov čestitam SLOVENIJI ob 25. letnici PRAZNOVANJA

 DAN DRŽAVNOSTI

25. junija 2016!

  Ob tej priložnosti Sloveniji pošiljam in podarjam ta svoj prispevek, ki sem ga že predstavil v očeh javnosti, pod naslovom:


»I ROMA PESKE ŽELINAMO SASTI DRŽAVA«

(Tudi Romi si želimo zdravo državo)

 Spoštovani, nisem šolan, nisem izobražen, nisem doktor, ne magister, ne politik. Sem preprost človek. Sem  Rom in za mnoge moje narodnjake, tako pravijo oni, preveč pošten za Cigana, ki ga pišem z veliko začetnico. Pravijo, da imam predolg jezik. Je pa tudi res, da me nekateri spoštujejo, nekateri pa tudi ogovarjajo. Dobro vedo: da vem, znam in zmorem, kar pa žal nekaterim med njimi ni dano. Ko jim pomagam, kaj podarim, sem v njihovih očeh prijazen, sposoben, dober … Žal pa na to kmalu pozabijo. Nekateri  me hvalijo le v domačem okolju in ne v javnosti? Nekateri so mi  nevoščljivi, ker sem takšen kakršen sem. Znan je star pregovor: Vsak hvali le svojega konja. Nekateri se mi  posmehujejo, zato ker sem samo v hiši in pravijo, da samo pišem, pišem. Vesel sem in srečen, da sem takšen kakršen sem.

Moram povedati, da Romi vemo, kaj je prav in kaj je narobe, kaj je dobro in kaj je slabo. V svojem jeziku rečemo: »LAČHO I NAHEL. KERI ČAČE I NA KERI ČAČE« (Dober in hudobni. Dela prav in ne dela prav).  Znano nam je, kakšna je resnica, takšna je kot prsti na roki, ki so si tako drugačni. Hudo je, tudi med nami Romi. Veliko nas živi v revščini, na robu preživetja. Znana nam je resnica, da reven pomaga revnemu in zato pravimo: »ČORORO POMOZINELA ČORORESKE«  (Revež bo pomagal revnemu) in da »BERVALO NA HIKI ČORORE I ČORORIPE« (bogat ne vidi revnega in revščino) »ZARALE PESKE ŽELINEN OVI JOŠ ZARALEDE« (Močni si želijo biti še močnejši). »PAMETNO PESKE ŽELIN OVI JOŠ PAMETNEDE« (Pametni si želijo biti še pametnejši). »BERVALE PESKE ŽELINEN OVI JOŠ BERVALEDE« (Bogati si želijo biti še bogatejši). »ČORORO, PA AŠČOVI ČORORO« (Reven pa ostane reven). »KAMERE SNIMINEN A ČORORIPE NA HIKEN« (Kamere snemajo a revščino ne vidijo). Tudi Romi spremljamo dogajanja doma in po svetu. Gledamo televizijo, beremo časopise, poslušamo radio… Tudi nam je znano kaj se dogaja v naši državi. Starejši Romi smo zaskrbljeni  in se sprašujemo: »SO PE KAVA KERI?« (kaj se to dogaja?). Bojimo se za svoj jutri, zato se sprašujemo: »DAR MA HILO SO LAKO OVI TAHA?« (Bojimo se kaj se lahko zgodi jutri?) bojimo se za svoje otroke in da bomo izgnani. Kaj se ve kaj se lahko zgodi. »NA DŽANI PE VEČ, KON PIJI I KON PUČINI?« (Ne ve se več, kdo pije in kdo plača?) Ljudje nas nimajo preveč radi. Veliko nas razmišlja o tem, kako nam je bilo lepo včasih?  Danes je za nekatere zelo hudo. Velikokrat v molitvah prosimo Boga: »DEVLORO, POMOZIN« (Bog, pomagaj)  Mnogi so prepričani, da je bilo: »HEDE HINE PRIJE, KA HINE JOŠ TITO, DŽIVDO« (Boljše je bilo nekoč, ko je bil še TITO, živ). Pa brez zamere. In na koncu še resnična zgodbica iz romskega naselja. Sosed reče sosedu: Slovenija ni več pravna država ni več socialna država ni več demokratična država. Eden od poslušalcev skoraj jezno vpraša: »Kakšna pa je potem slovenska država? In nato drugi s strahom doda: »AMEN ROMA NA DŽANAMO, SE NA HINAMO POLITIČNO, POLITIKI« (Mi Romi ne vemo, saj nismo politični, politiki).  »SO KERENA MENCA?« (Le kaj bodo naredili z nami?)  »DOVA SAMO DEVLORO, DŽANI«   (To le Bog, ve). Tudi Romi smo enotnega mnenja: »HOČEMO SASTI SLOVENSKO DRŽAVA« (Hočemo zdravo Slovensko državo.«

 

 { Prejšnja stran } { Stran 1 od 16 } { Naslednja stran }

Na kratko o meni

Rajko Šajnovič star 67 let. Stanujoč v Kočevju. Invalidski upokojenec. Poročen. Romski pesnik, pisatelj, prevajalec, pravljičar, svobodni umetnik in še kaj. Rad pomagam sočloveku. Rad humanitarno pomagam šoloobveznim Romskim in civilnim otrokom oz. osnovnim šolam in vsakomur, ki me prosi za mojo pomoč. Javnosti so že bila predstavljena moja številna avtorska in prevajalska dela. Doma pa imam že končana dela: "Moje nove pesmi - moje življenje, resnične romske zgodbe in pravljice, Slovenski romski slovar, otroške igrice, stripe, uganke, pesmice, številne prevedene pravljice, moja nova knjiga Biti Rom, moja resnica in še bi lahko našteval. Ne poznam pa človeka oz. sponzorja, lektorja, urednika, direktorja, tiskarno, ki bi mi pomagali, da bi tudi te pomembne in dragocene moje projekte strokovno obdelali, natisnili, predstavili? ...moja znana formula pa je: Biti pošten, prijazen, dober, pravičen, priden, šolan, izobražen, deloven, aktiven, human, ustvarjalen. Spoštujem ljudi,ki so pošteni, ki radi pomagajo sočloveku, ki vedo kaj pomeni beseda: Revščina, ki imajo srce na pravo mesto ...spoštujem ljudi, ki so onemogli, ostareli, osamljeni, žalostni, lačni, zapuščeni, pozabljeni, revni, bolni, invalidi ...rad imam Romsko kulturo in kulturo večinskega naroda ...moja znana formula je tudi: Pomagati drug drugemu po pošteni poti, skupno sodelovanje, da bi našli skupno razumevanje, spoštovanje, pomoč, rešitev, jezik in dialog. Nimam pa rad ljudi, ki sočloveka izkoriščajo, lažejo, drug drugemu kradejo, ki bi naredili vse le za lastne koristi, cilje in namene, ki bi lastnemu bratu, sestri, materi, očetu, sorodniku, najboljšemu prijatelju in še kaj: "Zlorabljali svoj delovni položaj, izkoriščali, naredili kaznivo dejanje: goljufije, tatvine, kršenja temeljnih človekovih pravic in svoboščin, hladni in diskriminatorni odnos, korupcijo in še kaj. Ta politika mi ni všeč, ki se dela danes v naši preljubi Slovenski državi ali Domovini s strani mnoge Slovensko civilno družbo in tudi med mnogimi pristojnimi romskimi predstavniki v Sloveniji ...pa naj mi moji bralci in prijatelji ne zamerijo. Takšni smo pač resnični pesniki, pisatelji ...tudi med Romi. A nas je žal toliko, da nas lahko znajo prešteti na prste ene roke celo nepismeni Rom ali njihov otrok. Jaz sem Slovenski Rom in velik človek je v meni, CIGANU! Vaš prijatelj: Rajko Šajnovič
sajnovicBrajdic.eDnevnik.si

«  oktober 2016  »
pontorsrepetsobned
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Na prvo stran
Osebna stran
Arhiv sporočil
Kaj pišejo moji prijatelji
Foto album

Zanimive strani


Kategorije

2. "SO PE KAVA KERI ROMENCA" (Kaj se to dogaja z Romi)

Najnovejša sporočila

Antonija Brezar je že doma
Duška Balažek
Dovolj mi je
ROMSKI PREROK
Prijava predsednika Foruma romskih svetnikov RS g. Darkota Rudaša

Moji prijatelji

Kleopatra
darja1
klotilda
lea199
malayka
mathea
morskadeklica
odsrcadosrca
Rika
vvooodnarka
ZB
orhideja
svilan
ton
Babica
pravakala
jurson
manu
ink164
Število zadetkov: 728738
Avtor vsebine tega eDnevnika je sajnovicBrajdic.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik