<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>
PDDBK
pddbk.eDnevnik.si

Opis

Ureja: MoČn


Moje povezave

» Na prvo stran
» Osebna stran
» Arhiv starih sporočil
Število zadetkov: 67879

Zanimive strani

Dnevnik PGŠ šole
Vprašalnik za prit.
NAŠI SPONZORJI
pritrkovalske skupine
PDDBK društvo
Pritrkovalske novice
FOTKE PDDBK
Pobrateno DruštvoTKD sv. Martin
Foto Pritrkovalci
Blog ureja MoCn

Slovesno praznovanje 10 letnice Pritrkovalskega društva

Slovesno praznovanje 10 letnice obstoja in delovanja pritrkovalskega društva

 

Spoštovani

 

   Pritrkovalci in pritrkovalke člani in članice društva

Za nami je uspešnih deset let delovanja  našega prvega slovenskega pritrkovalskega društvu na svetu. Rad bi se v imenu delavnih teles v društvu zahvalil vsem sodelavcem in prof. učiteljem pritrkavanja. Posebno se ob tej priliki spominjam in zahvaljujem starejšim pritrkovalcem. Brez njihovega znanja in podpore bi bilo društvo in pritrkovalska glasbena šola  dokaj okrnjena.

 

     V 10 letih smo kakor prvo društvo na svetu zaorali ledino na tem področju in s skupnimi močmi uresničili sanje naših prednikov. Naše naloge in delo smo posvetili mladim. Razvoju in širitvi pritrkavanja kakor edinstvene umetnosti. Ugotavljam, da je prehojena pot in vse ovire katere smo premagali in še mnoge, ki so pred nami uspešno premagovali. Želim da bi s skupnimi močmi novimi mladimi talenti še naprej uspešno delovali in opravljali naše poslanstvo. Naši zdravi temelji ter dosedanje veliko delo ki smo ga uresničili, na katerih je možno graditi uspešno bodočnost naj bodo zgled vsem.

Lahko bi rekel, da smo v tem času ustvarili ogromno delo.  Skrbeli za razvoj pritrkavanja poučevali neštete mlade. Ustanovili tečaje šole za bodoče glasbenike. Postavili osnove delovanja pritrkovalskih društev in bodoče zveze. Uredili gradiva in akte. Že v začetku smo začeli izdajati prvo pritrkovalsko zvonarsko strokovno gradivo.  Uspešno smo vodili in osnovali razne prireditve in tekmovanja v Novem mestu in drugod. Naši odmevni projekti  nap. »Sattnerjevi dnevi« (velika prireditev v NM) so prešli v redno vsakoletno kulturno umetniško delovanje in povezovanje. Društvo je sodelovalo pri raznih organizacijah srečanj in tekmovanj. Najbolj pomembno poslanstvo je zagotovo pravilno ohranjanje naših zvonov in prenašanje te edinstvene umetnosti na mlajši rod.

Poleg tega delovanja doma so naši člani in članice uspešno zastopali našo državo in kulturo v svetu z svojimi odličnimi nastopi. Društvo in člani smo prejeli za delo na tem področju razne pohvala in priznanja. 

 

Delovanje društva smo prenesli na vso ozemlje Slovenije in v naše zamejstvo. V ta namen smo ustanovili poletne tečaje in šole. S tem smo omogočili tudi drugim mladim iz različnih krajev razvoj in šolanje instrumenta zvon.

 

Društvo je zelo dejavno in pritrkovalci smo si zadali še nadaljnje visoke cilje. Pomagati pri ureditvi zakonodaje, ki bo preprečevala uničevanje naše kulturne dediščine. Nakup velikega zvonila za šolske namene učenja in za olepšanje slavnostne priložnosti. Postaviti prvo večglasno stolpno glasilo zvonov. Začeti poučevati tudi ročno zvonjenje in še druge  dejavnosti.   S skupnimi močmi smo naredili ogromno delo. Zagotovo bomo s trdim delom in zavestnim odnosom do ohranjanje naše kulture, ponosno in ustvarjalno nadaljevali začrtane poti. S tem bomo pokazali, da smo zavedni in ponosni na svojo domovino in njene kulturne korenine.

 

Ob zaključku tega nagovora bi se še enkrat zahvalil prav vsem članom pritrkovalcem in pritrkovalkam ter drugim, ki ste kakorkoli pomagali uresničiti sanje mnogih starejših in mlajših rodov. Hvala ker ste verjeli v naše delo in napredek. Le s skupnimo močmi lahko upešno stopamo naprej v lepšo prihodnost.

 

Naj glasba naših uglašenih zvonov izpod izučenih glasbenikov mojstrov, zvonarjev, pritrkovalcev doni v čast Stvarniku in ponos našega slovenskega naroda. Bodimo ponosni in še naprej ohranimo naše kulturne korenine za neštete mlajše rodove. 

 

Ravnatelj

Predsednik in kolavdator

Mark Česen

 

 Novo mesto 04.03.2009

 Objavljeno: 07:20, 16. 06. 2009
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

Nakup novih zvonov

Kaj je vse treba vedeti pred nakupom novih zvonov?
KAKO ZAČETI
Pravilni postopki
 
Mnoge prošnje ter vprašanja o svetovanju in pomoči ob nakupu novih zvonov prihajajo na naslov našega društva. Z veseljem jim po svojim močeh prisluhnermo in pomagamo.
Tukaj ne bomo pisali obrazložitev in razlag. Kogar ta tematika zanima naj si ogleda kaj več na:
 
 
Ko kupuješ tako drag inštrument si sam pri sebi dolžan, da ne hitiš in da si pridobiš pisna mnenja strokovnjakov (raje več kakor manj ali celo samo enega ali pa celo kakor je v navadi nobenega) Pri tem ne sme biti kupec prelen drugače raje ne kupujte zvonov.
 

Objavljeno: 08:56, 20. 04. 2009
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

10 občni redni zbor pritrkovalskega društva

V  A  B  I  L  O

 

 

Spoštovane/i

Pritrkovalke in Pritrkovalci, članice in člani našega društva in ostali

 

   Naše pritrkovalsko društvo letos praznuje 10 let uspešnega skupnega dela. V tem času smo opravili veliko dobrega za zvonove ter ohranili in širili pritrkavanje.

 

   Prisrčno Vas vabimo, da se udeležite slavnostnega 10. občnega zbora, ki bo na god sv. Jurija v petek 24. aprila 2009 v župnijski dvorani v Dolenjskih Toplicah s pričetkom ob 18 uri. Seznanili se bomo z delom v preteklem letu in si zadali nove cilje.

 

Predsenik Mark ČesenObjavljeno: 10:29, 19. 04. 2009
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

Sožalje

SOŽALJE
 
 
Naši dolgoletni učiteljici pritrkavanja in članici izvršilnega odbora  Mateji Zupančič je 26. marca umrl oče.
V teh hudih trenutkih se jo spominjamo v molitvah.
 
 
 
Vsi člani društva ter učitelji pritrkavanja in učenci PGŠ, ji izrekamo iskrene sožalje.
Pogreb bo v soboto popoldan ob 15 uri na domačem pokopališču v Črmošnjicah pri Semiču.
 
Predsednik
Mark Česen


Objavljeno: 19:55, 26. 03. 2009
Komentarji (1) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

KAKO KUPITI DOBRE ZVONOVE IN NA KAJ PAZITI

Kolavdator česen; nasveti o pravilnem nakupu zvonov in postavitvi. Na kaj je potrebno vse paziti in upoštevati da se izognemo dodatnim stroškom

Spoštovane Pritrkovalke in pritrkovalci!

Na raznih srečanjih se pritrkovalci med sabo pogovarjamo o zvonovih in pravilnem rokovanju. Ugotovili smo, da zelo malo vemo o nakupu zvonov. S tem namenom smo v pritrkovalskem društvu organizirali predavanja za starejše člane in mlajše v pritrkovalskih šolah in na tečajih. O ulivanju zvonov nas je učil mojster izdelovanja zvonov iz Ljubljane prof. Melik Jože in mlajši zelo obetaven livar inž. Mostar Jakob iz rodbine livarjev MOSTAR. Slab nakup zvonov brez strokovnjakov lahko bolj škodi kakor koristi. Tudi pravilna oprema je pogoj da zvon poje in ne proizvaja hrupa.
V društvu si že od samega začetka strokovno zavzemamo, da bi naša država dobila najboljše zvonove in uvedla standarde, ki so potrebni za nakup in oskrbo  zvonov. V teh standardih bi morale zajete tudi meritve o hrupu - premočnem zvonjenju, ki ga največkrat proizvajajo nepravilni doma narejeni kemblji. V Sloveniji lahko vsak obnavlja zvonove, kar ni dobro. Pritrkovalci smo bili seznanjeni, da sami nismo taki strokovnjaki, da bi lahko kupovali zvonove zato moramo sodelovati s kolavdatorjem. S svojim znanje pa lahko pomagamo in aktivno sodelujemo v pripravljalni skupini za nakup zvonov. Če nismo bili povabljeni s strani g. duhovnika ( morda je v naglici pozabil na pritrkovalce) Kar pojdimo, do njega in mu povejmo svoj namen. Pameten gospodar, ne bo nikoli odganjal dobrih delavcev od hiše. Poučeni smo bili od pravih strokovnjakov kako je pametno nakupovati in skrbeti za zvonove. Če ugotovite, da se kaj dela narobe, to obvezno povejte. V slučaju, da se dela še naprej napak, sporočite to pristojnemu kolavdatorju, ki mora po svoji dovžnosti in službi pravilno ukrepati. ZVONOVI NISO IGRAČKE!


Poglej:
POSTOPEK  KAKO KUPITI ZVONOVE 

POVEZAVA:  Na tem naslovu je nekaj najbolj osnovnih navodil o nakupu zvonov in postopku za kupce.

Upoštevajte jih in zagotovo bodo vaši novi zvonovi v ponos vsemu kraju in slovenskemu narodu.

Predsednik društva
Mark Česen


Objavljeno: 19:55, 9. 01. 2009
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

Voščilo


Blagoslovljene praznike voščimo vsem članicam, ter članom pritrkovalskega društva in ostalim ljubiteljem glasbe zvonov.
V teh delavnih prazničnih dneh naj bo naša pesem zvonov reka, ki prinaša mir in ljubezen do vsakega srca.

PredsednikObjavljeno: 20:46, 23. 12. 2008
Komentarji (1) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

klenkarski glasObjavljeno: 14:34, 17. 12. 2008
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

Pritrkovalsko srečanja v Ajdovcu 2008


nedelja 22.6- AJDOVEC NA DOL.
  
PRITRKOVALSKO SREČANJE IN PODELITEV PRIZNANJA
 

Pritrkovalsko društvo in pritrkovalski krožek bogoslovcev že leta skrbijo, da bi se edinstvena umetnost pritrkavanja širila in ohranjala. V ta namen se pritrkovalci srečujemo po pokrajinskih srečanjih. Tako srečanje je v nedeljo potekalo za Dolenjsko v župniji Ajdovec.

 

  

Domači mladi in starejši pritrkovalci so skupaj z g. župnikom prisrčno sprejeli in gostili v svojem zvoniku z štirimi bronastimi zvonovi kar 15 ekip iz raznih krajev po dolenjski.

Po končanem pritrkavanju smo v prijetni družbi posedeli v senci in prigriznili domačim jedem, ki so jih pripravile gospodinje.

Ob zaključku srečanja je vsaka ekipa prejela še priznanje za sodelovanje.

Podelili so ga domači vodja pritrkovalcev Miha ter predsednik pri. krožka bogoslovcev Jure in predsednik društva kolavdator Marko.

 

  

Kolavdator Česen je podelil najvišje slovensko priznanje pritrkovalcu starosti mojstru 1. st g. Tonetu Rozmanu za njegovo dolgoletno delo

 

Ob krajšem nagovoru smo podelili priznanje za življenjsko pritrkovalsko delo najvišje slovensko pritrkovalsko priznanje »ZLATI ZVON« najstarejšemu domačemu požrtvovalnemu pritrkovalcu mojstru pritrkavanju Tonetu Rozmanu.

 

G. Tone se je v svojem skromnem nagovoru zahvalil vsem predvsem mlajšim pritrkovalcem katerim je prav on vzor za uspešno ohranjanje pritrkavanje …

 

  

Čestitamo mladim pritrkovalcem iz Ajdovca za odlično pripravo srečanja.

Enako za  vzorni obisk na pritrkovalskih tečajih in šolah.

 

 Ostale FOTKE avtor Beny & MoČn
Objavljeno: 12:06, 22. 06. 2008
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

Slovo od ljubitelja zvonov


Kako milo žalostno zvonovi pesem  pojo
na zadnji poti v pozdrav večnosti pospremljajo
 

Danes se je od nas poslovil velik priprošnjik, ljubitelj zvonov in pritrkavanja, pritrkovalec, zvonoslovec skrbnik mnogih zvonov duhovnik koprske škofije, župnik v Kobaridu, gospod prof. Branko Melink.

Njega samega, njegovo delo, žrtve in ves žar njegovega duhovniškega služenja izročamo in priporočamo Gospodu.


Jutri, v nedeljo, 15.6.2008 od 16.00 ure dalje se lahko do pokojnega poslovimo v župnijski cerkvi v Kobaridu.

Tam bo ležal vse do pogrebne maše, ki bo v PONEDELJEK, 16.6. ob 16.00 (v isti župnijski cerkvi).


Po pogrebni maši bo pokojni prepeljan na Marijino Celje (Lig nad Kanalom),kjer bo ob 19.00 sveta maša, po njej pa bo sledil pokop na domačem pokopališču.

Naj še sam dodam nekaj skromnih besed o tako velikem človeku in enem naših največjih skrbnikov zvonov - g. Melinku.

Še v zadnjih dneh je z veliko ljubeznijo prosil naj poskrbim za zvonove in njihov mogočni namen.


Bila sva dolgoletna velika prijatelja. Družila naju je uglašena pesem zvonov. Njegova skromnost in delavnost mi je bila vse življenje vzor. Skupaj sva prehodila mnoge stopnice v zvonikih, ter popisala in pregledala neštete zvonove. Njegov duhovni čut po lepoti in ubranosti glasbe zvonov je odsev njegove globoke vere. Z vsemi sredstvi se je zavzemal za razvoj zvonov in mladih bodočih glasbenikov pritrkovalcev.
Z njegovo pomočjo so mi bili dostopni mnogi zvoniki. Vedno me je bodril in dajal korajžo naj vztrajam na pošteni poti. Iz njega je izsevala pri vsakem pogovoru prav svetniška ljubezen. Veliko je molil in prosil tudi za pritrkovalce in zvonove.
Za vedno mi bo ostal v spominu njegov zadnji večurni pogovor. S kakšnim žarom prav veseljem je prenašal bolečine bolezni in trpljenja.
Njegove zadnje besede, ki sva jih spregovorila pred kratkim so bile »Poskrbite za zvonove. Prav pesmi zvonov stvarnik rad prisluhne in usliši naše prošnje! Za Njega ni nič pretežko narediti! Marko tudi mene naj pospremijo na zadnji poti …«

V imenu vseh slovenskih pritrkovalcev zvonarjev
s hvaležnostjo za vse napore in storjeno za boljše zvonove in ohranjanje pritrkavanja se Vas spominjamo v zahvalnih molitvah

Kolavdator


Objavljeno: 07:38, 14. 06. 2008
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

VABILO na Deveto poletno pritrkovalsko glasbeno šolo "Mirnski grad"


STAREJŠI POVABITE MLADE IN JIH SPODBUDITE
 
" IX. POLETNA PRITRKOVALSKA GLASBENA " 
* ŠOLA 2008 *
 
VABIMO VSE, DA SE NAM PRIDRUŽITE
od 21. 7.  do 28. 7. na MIRENSKEM GRADU
 
** OPIS KRAJA IN POLETNE PGŠ 2008 **
 

Lazaristi - Dom duhovnih vaj – Gnidovčev dom ter SPPGŠ šola in Vseslovensko cerkveno

Pritrkovalsko društvo Dolenjske in Bele Krajine

prirejajo 9. Slovensko poletno pritrkovalsko

glasbeno šolo 2008 

IX. Slovenska poletna pritrkovalska

glasbena  šola

 »Mirenski Grad«

21. 7. – 28. 7. 2008

 Dom duhovnih vaj – Gnidovčev dom

 

Vabimo mlade in stare z znanjem ter začetnike, da se pridružijo družinici pritrkovalcev iz vse Slovenije

KONTAKT:

pritrkovalci@rkc.si 

Mobi: 041 42 42 15 mentorica ga. Nada Blažko

 

 

Mirenski Grad  ogled fotk kraja poletne PGŠ

 

Cerkev Žalostne Matere Božje: - Kdaj je bila zgrajena prva cerkvica na Gradu, ni znano, v letu 1486 pa se že omenja Marijina cerkev. Mirenski župnik Ivan Marušič je poskrbel za novogradnjo cerkve leta 1753. To cerkev so porušili 30.5.1914.

 

  

 (Pritrkovalci bomo v tem zvoniku naredili prve korake učenja igre na zvonove) 

 

   Temelje sedanje cerkve so začeli zidati 28. 7. 1862, ko je bil v Mirnu župnik Janez Eleršič. Posvetil jo je gorški nadškof Alojz Zorn 5. 9. 1886. Med prvo svetovno vojno je bila popolnoma uničena. Z obnovo cerkve so začeli v avgustu 1920. Dela so počasi napredovala, tako je bila v njej božja služba šele 17.4.1927. Leta 1931 je v cerkvi zasvetila električna luč.

 

ZVONOVI na  KATERE SE BOMO LETOS UČILI PRITRKAVATI 

 

zvonovi na Mirensku gradu - mlada skupina Lokavec

   Tudi druga svetovna vojna cerkvi ni prizanesla. Za silo popravili, da je 7.9.1945 v njej imel novo mašo lazarist Lojze Gril, rojak iz Mirna-Japnišča.

 

   Temeljiteje so začeli obnavljati cerkev leta 1955. V letih 1957/58 je notranjost poslikal akademski slikar Tone Kralj. Naslikal je križev pot na lesonitne plošče.  Poleti 1959 je novo mašo imel lazarist Ivan Štanta, ki je septembra 1962 odpotoval v misijone na Madagaskar.

 Več na

  

 

 

KAKO POSTATI PRITRKOVALEC?

 

Največ naših moči je usmerjenih v izobraževanje po župnijah po celi Sloveniji. Nekatere skupine učiteljev že več let poučujejo, vendar jih ni nikoli dovolj, da bi povsod redno učili  novo prihajajoče učence. Ker so le-ti povečini še šolarji, smo začeli med poletnimi počitnicami prirejati poletne pritrkovalske glasbene šole – PGŠ, ki trajajo en teden. 

 

Učitelji pritrkavanja na enostaven način prek igre podajajo znanje pritrkavanja.

Tako smo na dosedanjih šolah navdušili že veliko mladih in v mnogih župnijah je ponovno zaživela pesem zvonov.

Želimo si, da bi tudi v Vaši.

 

Znova do znanja zvonov

 

»Ura teče, nič ne reče« … in spet se približuje poletje in s tem tudi dejavnosti v katerih v poletnem času tako sproščeno uživamo. Tudi naše društvo PDDBK pod katerinm deluje PGŠ se že intenzivno pripravlja na počitnice…med katerimi bo seveda potekala 9. poletna glasbena šola PGŠ za pritrkovalce; letos torej v prečudovitem kraju na MIrenskem gradu.

 

  

 

Mladi in starejši pritrkovalci poleg šol prirejamo za različne slovesnosti prave koncerte z zvonovi.

 

 

 

Celo leto smo se učitelji in mentorji pripravljali in sestavljali program poletne PGŠ; JJ

 

NAMEN ŠOLE:

 

v     Seznaniti se s pritrkavanjem in strokovnim učenjem, varnostjo v zvoniku, liturgijo in drugim.

 

 

v     Vzgoja prijateljstva in čut do dela in življenja v skupini.

v     Navajanje na samostojnost in osebno odgovornost pri opravljanju dolžnosti.

 

 

v     Razvijanje medsebojnega spoštovanja, strpnosti in nudenja pomoči članom skupine in ostalim.

v     Skupno duhovno druženje in igre …

 

 

 

  

Učiteljica Petra                       Družabne igre osliček Martin  Tudi najmlajši so dobrodošli

 

Na poletnih druženjih je veliko mladih iz vse Slovenije. Med igro in zabavo spoznamo naš največji inštrument zvon in vse kar sodi zdraven. Navažnejše je da se srečamo s pravimi zvonovi

 

 

Mlade pritrkovalke in pritrkovalci se učijo pritrkavanja najprej na glasbene cevi

 

  

Pritrkovalski krst pod največjim zvonom                 Podelitev spričeval

 

 


 KORAJŽA VELJA ! ! !

 

KAKO SE PRIJAVIŠ:

 

Prijave zbiramo do 19. julija 2008 na naslov:
Pritrkovalsko društvo – za SPPGŠ 2008, Vodnikova 5, 8000 Novo mesto.

 

Prijavijo se lahko otroci od 6 let dalje, učenci, dijaki, študentje, mladi in starejši. Ob prijavi je potrebno poravnati prispevek za šolanje, hrano in bivanje. Cena za vzdrževane osebe je 150,00€, za zaposlene pa 180,00€.

Za domačine, ki ne bi prenočevali na Mirenskem gradu, znaša prispevek za šolanje in hrano za vzdrževane osebe 100,00€, za zaposlene pa 120,00€.

Znesek lahko poravnate v treh obrokih, vendar najkasneje do 19.07.2008,  na naslov

Pritrkovalsko Društvo Dolenjske in Bele Krajine, Vodnikova 5. Novo Mesto, za poletno SPPGŠ, št. računa:  TR 0297-0009-1961-112  

 

  To bo zagotovilo, da bo udeležba na

  PGŠ potrjena!

 

Družinam, ki pošiljajo na šolanje več otrok, bomo pomagali, če bomo dobili donatorska sredstva.

Starše prosimo, da za pomoč prosijo tudi domače župnike.

 

 Prijavnice vabilo in obrazec najdeš tudi v

 pdf–obliki na http://pritrkovalci.rkc.si/

 ali pa jo naročiš po pošti na naslov

 društva.

 

  

PRIDI PRIDRUŽI SE NAM TUDI TI IN POSTANI PRITRKOVALEC/KA

 

 

mentor Martin

 

Le skupaj bomo ohranili to našo edinstveno cerkveno umetnost pritrkavanja, da bo pesem slovenskih zvonov še dolgo odzvanjala po naših župnijah in v naših srcih.

 

 

Pravi šolski zvonovi                                      Skupna igra in pravi koncert

 

               ***   ZGIBANKA PREDSTAVITVE POLETNE PGŠ MIRENSKI GRAD  ***

 

 

 SLIKE s VIII. poletne PGŠ v Veržeju

 

»Zvonovi pojo Bogu v čast, ljudem  v veselje in opomin na molitev!«

Mark Č - MoČn

 
Trenutno stanje duha: veselje

Objavljeno: 10:06, 6. 06. 2008
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

10. pritrkovalsko tekmovanje Sattnerjevi Dnevi Novo mesto


PRIPRAVE NA 10 Mednarodno pritrkovalsko tekmovanje
 
V pritrkovalskem društvu PDDBK, ki prireja vsakoletne pritrkovalska tekmovanja smo sklenili, da pričnemo s pripravami na okroglo obletnico 10 let obstoja prvega pritrkovalskega društva in ga obeležimo s slavnostno prireditvijo in tekmovanjem.
S tem namenom je imenovani odbor  pritrkovalcev obiskal pred kratkim NMŠ. Na sestanku smo predstavili naše delo in skupne cilje pritrkovalcev.
Želimo, da bi svoje delo prenesli na mnoge mlade.  Na občnem zboru smo skupno sklenili ,da se moremo še več posvetiti novemu kadru in vzgoji mladih pritrkovalcev. Podprli smo delovanje pritrkovalske PGŠ in učenje na prit. tečajih.
 
Pritrkovalske tekmovanja potekajo že vrsto let. Prvo tako smo priredili v Straži leta 2000. Sledila so še druga.
Ob obletnici našega rojaka skladatelja, kolavdatorja Hugolina Sattnerja smo sklenili, da bomo v ta namen prirejali vsako leto kulturne prireditve imenovane Novomeški Sattnerjevi dnevi.
 
Poglejmo si kako je bilo za peto obletnico pritrkovalskega tekmovanja v Novem mestu.
 
del filma iz arhiva Pddbk
snemal Beny Č. uredil MoČn


Objavljeno: 15:21, 23. 02. 2008
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

IX. REDNI OBČNI ZBOR PRITRKOVALCEV


 17. feb. 2008 NEDELJA sv. Forkeren zavetnik pritrkovalcev in zvonarjev
 
IX. REDNI OBČNI ZBOR PDDBK - PRIMSKOVO
 
 
 
Na dan našega zvatenika sv. Forkerna smo se člani pritrkovalskega društva zbrali na devetem občnem zboru na čudodelnem kraju PRIMSKOVO.
 
POZDRAV gostitelja g. župnika na Primskovem prof. Pavla Sporna
 
 
Po uvodnem pozdravu je sledila molitev, blagoslov našega dela in prošnja sv. Duha za uspešno nadalje zastavljanje ciljev. Profesor Pavel Sporen nas je v prijetnem vzdušju nagovoril. Predstavil je župnijo in izredno posebnost čudodelnega zdravitelja župnika Jurija Humarja, ki je za cerkvijo pokopan. Na Njegovo priprošnjo še danes mnogi čudežno ozdravijo. Povedal nam je da izvor besede Primskovo najbrž izhaja iz primi se za kov. Dobesedno saj naselje stoji na vrhu zelo strmega griča. Od tu je lep razgled na vse strani Slovenije. Še kaj več si lahko preberete v opisu prve poletne PGŠ, ki jo je društvo organiziralo 2000 leta.
 
ZAHVALA PREDSEDNIKA MARKA ČESNA ZA VSO POMOČ PRITRKOVALCEM
 
 
PRVO POBRATEJE MED PRITRKOVALCI - predsednik TKD sv. Martin g. Nenad Breški
 
 
PRITRKOVALCI PRIPRAVLJAMO USTANOVITEV SLOVENSKE PRITRKOVALSKE ZVEZE
 
 
 
Objavljeno: 11:19, 22. 02. 2008
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

Mark Česen predsednik prvega pritrkovalskega društva

Kolavdator, učitelj, ravnatelj PGŠ Mark Česen prvi predsednik pritrkovalskega društva v Sloveniji

Pritrkovalec, učitelj pritrkavanja, pritrkovalski sodnik, zvonoslovec, kolavdator, ustanovitelj prve slovenske pritrkovalske glasbene šole PGŠ in  prvega pritrkovalskega društva 

      Marko Česen

Fotke Iz Predsednik pritrkovalskega društva kolavdator Mark Česen - MoČn

Prvi predsednik, Kolavdator Mark Česen                                                                 kolavdator@gmail.com


Njegovo delo je zelo obširno in razvejano. Marko se aktivno ukvarja s poučevanjem slovenskega pritrkavanja preko 35 let. Izučil  je nešteto dobrih pritrkovalskih skupin in mentorjev učiteljev pritrkavanja. Leta 2000 je ustanovil  prvo pritrkovalsko društvo ter pritrkovalsko glasbeno šolo, ki jo uspešno vodi s sodelavci in razvija. Posebno so postale zelo obiskane poletne glasbene pritrkovalske šole, ki jih vodi. Povezal je stare in mlade pritrkovalce. Kakor dolgoletni zvonoslovec ter kolavdator zvonov, se zavzema za strokovno ohranjanje in pravilno oskrbo slovenskih zvonov. Neprestano opozarja in svetuje kot strokovni nadzornik, mnogim duhovnikom pri oskrbi in nabavi najboljših novih zvonov. Zavzema se za ureditev zakonov, priporočil, ter standardov, ki bi zaščitili stare zvonove in varovali ljudi. Veliko časa posveča preučevanju zvokovnih analiz – naravnih harmonskih mrež pri zvonu in v zvonikih. Ustvaril je obširni zvokovni in filmski arhiv o zvonovih in pritrkavanju. Mnogo zvonov in zvonikov je strokovno opisal.


Mnogo časa posveča učenju mladih glasbenikov in razvoju edinstvene kulturno umetniške cerkvene panoge igre na zvonove – pritrkavanja. Veliko napora je vložil, da bi pritrkavanje spoznali povsod po svetu, našo kulturo in umetnike pritrkovalce. S tem namenom ureja tudi mnoge internetne strani. Zavzema se, da bi imeli vsi, ki se ukvarjajo z igranjem na zvonove pravo glasbeno izobrazbo in zadovoljivo možnost strokovne izobrazbe. Mnogim mladim pomaga, da posvetijo svoje življenje glasbi.»Vedno poudarja, da le izučen glasbenik lahko iz svojega inštrumenta izvabi prečudovite muze in prav vzdržuje svoj inštrument, pa čeprav so to zvonovi.«


Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je Marku leta 2008, za njegovo dolgoletno delo v kulturi, kakor prvemu pritrkovalcu, slovenskemu kolavdatorju, predsedniku in učitelju pritrkavanja  dal priznanje in naslov pedagog v kulturi. S tem dejanjem so prvič od države dobili priznanje vsi pritrkovalci, ki ohranjajo to umetnost, kakor glasbeni umetniki kulturnega pomena za Slovenijo.


Njegovo delo:

Cilje, ki si jih je zadal: Vrnitev odškodnine za oduzete zvonov med vojno. Varovanje in pravilno strokovno vzdrževanje zvonov. Uveljavitev novih zakonov in smernic za zvonove. Pomaga pri razvoju ulivanja zvonov v domačih in tujih livarnah.  Ustanovitev inštitucije za skrb in obnove cerkvene klturne dediščine - starinskih zvonov (posebno še starih zvonikov, stolpnih ur in zvonov). Pravilni pristop pri obnovah zvonov zaradi hrupa. Povezovanje vseh pritrkovalcev v cerkvena združenja, ter šolanje mladih glasbenikov in izobrazba. Ustanovitev srednje glasbene šole za glasbenike pritrkovalce. Predstavljanje umetnosti pritrkavanja doma in po svetu. Izučiti mnoge zvonarje glasbenike pritrkovalce in zvonoznance. Sodelovanje z drugimi zvonarskimi šolami po svetu. Izdaja strokovnih knjig in vadnic. Popis vseh zvonov v Sloveniji. Marko ima še mnogo dobrih idej, ki jih želi skupaj z drugimi strokovnjaki in livarjih uresničiti.

 
 
Objavljeno: 17:15, 4. 03. 2000
Komentarji (0) | Napiši komentar | Povezava
Obvesti prijatelja o tem sporočilu >>>

Avtor vsebine tega eDnevnika je pddbk.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik
zadnja spremeba: 23-12-2008