<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

Mirovni inštitut, Liberalna akademija in Amnesty International: streljanje prebežnikov na meji predstavlja hudo kršenje človekovih pravic

23. 11. 2010
Borci za človekove pravice, zbrani v okviru Mirovnega inštituta, Liberalne akademije in Amnesty international, so danes dvignili glas in opozorili na hudo kršenje človekovih pravic na meji nekdanje Jugoslavije še koncem osemdesetih let.
Od države Slovenije se jim zdi skrajno neodgovorno in nedopustno, da za predsednika najvišjega sodišča v državi imenuje človeka, ki je s svojim statusom in avtoriteto streljanja prebežnikov na meji z Italijo ni obsodil in kazensko preganjal.
Tudi če bi obstajal upravičen dvom v verodostojnost izjav dveh vrhovnih in ustavnega sodnika, ki trdijo, da se je dotični celo navduševal nad tovrstnimi dejanji obmejnih vojaških patrulj, pa je nedopustno, da ob sodniškem ogledu zločina ni prijavil kazenskim organom oziroma poskrbel za pregon storilca.
V omenjenih organizacijah so prepričani, da človek s tovrstnim odnosom do varstva osnovnih človekovih pravic, ne more biti verodostojen kandidat za predsednika najvišjega državnega sodišča.
-------------------

Iščete po spletu, klikate po novicah medijskih portalov, pa vam izjave, ki jo navajam zgoraj, ne uspe najti prav nikjer? Ne trudite se preveč, ker je ne boste našli, saj je ni, ne obstaja.

Omenjene organizacije, ki so upravičeno glasne ob najmanjših incidentih izražanja nestrpnosti v družbi, so tokrat tiho. Čisto tiho. Kot da jih ni. Kot da ne obstajajo.

Kako je to mogoče??!!???

No, morda so preveč zaposlene s temle: "v delavnicah (po slovenskih šolah) učimo o človekovih pravicah, strpnosti, solidarnosti, medsebojnem spoštovanju in sožitju, nenasilju in enakosti vseh ljudi, ne glede na njihove osebne okoliščine ter spodbujamo k razmisleku o človekovih pravicah in o tem, kako je treba ravnati s soljudmi." ( http://www.24kul.si/?id=571&fmod=0 )
Napiši komentar
Še en ooooooooooo.......

23. 11. 2010

Veselja danes. Najprej se je po dolgem času spet Turdus javil... Zdaj pa še ti.

No, upam pa tudi pri tebi... Da boš zdaj tukaj spet bolj reden obiskovalec.

Glede napisanega pa...

Hja... Glede na to, kaj vse se dogaja in v katero smer se več ali manj vse vrti, pa tudi kam vedno bolj plujemo/tonemo... Mene to tudi prav nič ne čudi.

Saj so mogočnežev polna usta samo še tam, kjer upajo, da si še kaj naberejo. Ali glasov ali pa drobižeka.

lp tetkaUredil/a je malayka, 23. 11. 2010 ob 16:54
Avtor: malayka

Dvojna merila,

23. 11. 2010

žal ...

Tako so dvojnosti vsepovsod ... in vedno znova je odvisno predvsem od tega, kakšni so posamezniki kot ljudje ...

Tudi na blogovju cvetijo dvojna merila - na marsikaterem področju ... žal ...Uredil/a je odsrcadosrca, 24. 11. 2010 ob 09:31
Avtor: odsrcadosrca

Komentar brez naslova

23. 11. 2010

danes je pa praznik, se strinjam s Tetko!

Škoda, da se nekaterih zapisov ne da samo lajkat :)

Avtor: lusi

Komentar brez naslova

23. 11. 2010
sistem selektivne strpnosti je del našega vsakdana. Medtem ko ene skupine lahko nestrpnost institucionalno propagirajo, so druge ostrakirane. Navadi se, ali pa ukreni kaj.
Avtor: lusi

ja seveda jih ni

23. 11. 2010
To, da so dotični tiho je jasno. Poglej kdo se vrti v njihovih krogih. Po sebi sigurno ne bodo pljuvali, pa tudi če gre to vse na račun zaščite človekovih pravic, od katerih živijo, oziroma dobivajo lepe denarce, da bi jih ščitili. 
Avtor: Kr en

Komentar brez naslova

24. 11. 2010

Všeč mi je izraz "selektivna strpnost". Zadeva žebljico na glavico in je multiuporaben.

Sprijaznil se ne bom, ukrepam tako, da pišem.

 Zakaj pa so dotični tiho, pa mi je seveda jasno.

Avtor: RazbOjniK

Zakaj so tiho?

25. 11. 2010

Po mojem zato, ker imajo dovolj dela z realnimi in današnjimi problemi, ne pa z zadevami iz preteklosti, ki so jih neki politikanti privlekli na dan. Kolikor poznam ljudi, ki delajo v omenjenih organizacijah, so bili v 80. ravno tako proti kršenju človekovih pravic (dopuščam pa, da jih je bila večina takrat še otrok) kot danes. Ne verjamem, da je kdo z nekaj razuma v 80. letih odobraval streljanje ljudi na meji. Smo pa bili (kje si bil pa ti takrat?) takrat prvič bistveno manj seznanjeni s tovrstnimi zločini in živeli smo v svetu, kjer je bilo ŽAL jasno, da brez dokumentov čez mejo ne smemo in je treba za to tvegati tudi življenje. So bili standardi zavzemanja za človekove pravice pač drugače postavljeni - a smo zato vsi, ki smo takrat živeli, komunistični hlapci?

Ma se mi gravža to sprenevedanje. Kje si bil, ko so zažgali Giordana Bruna? Nisem te videl prostestirat!

Pozdrav,

Tone

Avtor: ton

Komentar brez naslova

25. 11. 2010

Ton, to je natepavanje v prazno.

Pa kdo govori o komunističnih hlapcih in kakšno vezo ima pri vsem tem Giordano Bruno, ki je mrtev že dobrih 300 let??!??

Zapis je o človekovih pravicah, ki so občečloveške in niti ni važno, kako so standardi zavzemanja zanje bili postavljeni tedaj, ampak kako so danes.

Zato bi morali deklarirani zagovorniki človekovih pravic dvigniti glas ob vseh tovrstnih primerih. Gre za realen in današnji problem, saj gre za simbolično sporočilo narodu, za njegov ugled in mentaliteto.

Avtor: RazbOjniK

Sporočilo 3 od 132

Prejšnja stran | Naslednja stran

Avtor vsebine tega eDnevnika je RazbOjniK.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik