<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

Crnkovič & Savič stucked in a moment of virtual reality

26. 02. 2007

Na napovedano oddajo Katarina sem postal pozoren, ko sem na Crnkovičevem blogu zasledil vnaprejšnje samoopravičevanje za njegovo sodelovanje. Zadeva je začela še bolj »smrdeti«, ko sem v ozadju fotke opazil Nino Osenar, ob spoznanju teme te pogovorne oddaje pa se mi je dokončno posvetilo. Kanal A znova prodaja trenutno najbolj vroče žemljice in rogljičke na slovenskem medijskem tržišču in to kar skupaj v istem paketu. Navsezadnje gre pri resničnostnih šovih in bloganju za isto stvar, kajne. Kako tipično razmišljanje za vse blogersko nezainteresirane duše, ki hkrati menijo, da o izlivanju življenja, znanja in izkušenj na spletne dnevnike – bloge vedo vse. In prav v to črno luknjo je tokrat po nerodnem padel tudi Marko Crnkovič.

Na oddajo bi zagotovo pozabil, če me nanjo ne bi spomnil izvrsten zapis blogerke Gverile, ki se prav ta čas uspešno prebija skozi izbore kandidatov za slovenski Big Brother. Na netu sem poiskal link do Katarine in takoj mi je postalo jasno, da se o vsej stvari nisem motil. Sicer simpatična voditeljica o bloganju ni vedela drugega kot to, da se z njim baje zelo dobro zasluži ( ?!? priznam, tega nisem vedel niti sam, a od tu črni porsche v moji garaži...), v Sloveniji seveda spet obstaja samo Siol Blogos (smo se že navadili), prvi najavljeni gost Marko Crnkovič pa je skozi celotno oddajo deloval, kot da bi raje kopal nasipe za hidroelektrarno v okviru družbeno koristnega dela, kot pa pred TV kamerami z Nino Osenar in makedonskim »lover boyem« razpravljal o čarih nastopanja v resničnostnih šovih.

Pa saj Crnemu ni kaj za zameriti.  Ne morem si predstavljati, kako neumno bi se sam počutil, če bi se znašel sredi televizijske debate o temi, za katero me boli k**** in nima praktično ničesar opraviti s tistim, s čemer se ukvarjam, pa čeprav nekdo tam na TV misli drugače. Kaj je Crnemu sploh preostalo? Lahko bi se tako kot večina ljudi, ki jih na TV povabijo sam zato, ker so trenutno dobro prodajana roba, delal navidezno pametnega in na veliko razglabljal o psihološkem profilu nastopajočih ter inteligenčnem kvocientu povprečnega gledalca še enega oloža sodobne medijske produkcije. Preostalo pa mu je samo še, da se  usede čim bolj na rob na pogled udobnega fotelja, tu pa tam kolikor se da neopazno poškili v dekolte vedno vroče Nine, če pa ga slučajno že kaj vprašajo, pa po liniji najmanjšega odpora še enkrat pojasni, da mu dol visi za vse Big Brotherje, casting direktorje in južnjaške šminkerje tega sveta.

Voditeljica je zagotovo kmalu spoznala svojo zmoto in je na dostojen način poskušala rešiti oddajo, pri čemer ji je vsaj malo šel na roko drugi blogerski gost Domen Savič, ki je pokazal  za odtenek več pripravljenosti na sodelovanje kot »mrtva riba« Crni. Pa čeprav se ravno v tem skriva največja tragikomičnost situacije, saj kdor pozna Domna ve, da so po njegovem osebnoizpovedni blogi mrtva veja v razvoju slovenske blogosfere (tu se seveda moti, a to v tem primeru ni pomembno). Prav ta del blogerske realnosti pa je edini, s katerim bi se z nekaj domišljije dalo potegniti vzporednico s posameznimi aspekti resničnostnih šovov, kar naj bi bila rdeča nit celotnega pogovora. Vendar, edina prava gostja za to temo bi bila že omenjena blogerka Gverila, tako pa je vse skupaj izpadlo, kot da bi  kakšnega Zorana Predina testirali, če psihološko ustreza profilu  nastopajočega v Brendijevem videospotu »Najlepše so kelnarce« .

V celoti gledano lahko o oddaji podam oceno, kakršna po mojem mnenju velja za tisti povprečni do srednje dober del slovenske TV produkcije: zgrešeno, a vendarle zabavno . Sicer ne vem, če je ravno to bil cilj A Kanalovcev, a če že ne druga, sem se v teh petdesetih minutah vsaj dobro nasmejal. Še vseeno boljše, kot pa ob kakšnem dejanskem Big Brotherju, Baru ali Zamenjajmo ženi, ki človeku na obrazu in v želodcu vzpodbudijo povsem drugačne spontane reakcije kot je pristen nasmešek ali blaga spokojnost prebavljanja.

To pa seveda še ne pomeni, da bom tudi v prihodnje toleriral absurdnost primerjanja blogosfere in bloganja z največjim sranjem sodobne medijske realnosti, ki ga zaenkrat še uspejo drago prodajati zavedeni in zmanipulirani slovenski raji. To je bilo zadnjič. Res.

    
         

(Objavljeno: politika in družba)
Napiši komentar
REALITY - TV

26. 02. 2007
Dobro si vse skupaj napisal, in predlog, da bi bil nastop blogerke Gverile bolj ustrezen, se popolnoma strinjam.

Ja glede slike pa nimam kaj za rečt, našel si tapravo :)
Avtor: razkritOdkrito

vprašanje

26. 02. 2007
Zakaj pa bi bila gverila boljša? Saj je bila že Nina Osenar tam pa drugi njej podobni. Koliko ekshibicionistov pa je potrebnih za dobro oddajo?

Sicer nimam nič proti gverili - nasprotno zdi se mi zabavna, ostra, direktna in rada prebiram njene zapise. Ampak vprašanje še vedno ostaja... Ja, samopromocija že, drugo pa dvomim. Potem takem bi lahko bil vsak bloger z večjimi apetiti gost Katarinine oddaje. A se motim?
Avtor: orhideja

dobro vprašanje...

26. 02. 2007
...zahteva argumentiran odgovor. Gverila bi bila idealna gostja, ker (kot kaže) pooseblja tisto edino stično točko med bloganjem in resničnostnimi šovi, ki so jo v tej oddaji tako neumorno iskali. Je blogerka, ki s svojim pristopom do pisanja bralca pritegne z istimi stvarmi, kot v svoje mreže TV gledalce lovijo producenti šovov "navidezne resničnosti" (hkrati pa je še v ožjem izboru za Big Brotherja). S to razliko, da Gverili to uspeva veliko bolj na nivoju, na zanimiv in prefinjen način. Sem prepričan, da je idealna oseba za Big Brotherja in da bi odstopala od siceršnjega povprečja, ki se pojavlja v takšnih šovih.

Kar pa reči o Nini Osenar, pa vsaj kar se mene tiče, je njena skupna točka z blogi edino v tem, da po statistiki eDnevnika največ folka iz najdi.si sem zavije po vpisu iskalne fraze z njenim imenom in priimkom.
Drugače pa punca verjetno misli, da je bloganje kakšna nova oblika računalniškega virusa ali kaj podobnega. Sem pa prepričan, da ji bodo "svetovalci" do naslednjič razložili kaj ta čudna beseda pomeni.

Ekshibicionisti, ja. Verjetno se strinjava, da za dober TV marketing ekshibicionistov ni nikoli dovolj. Kanal A je navsezadnje komercialna TV in ne zdi se, da bi tako na splošno kaj prida poskušala odstopati od tega koncepta. Ekshibicionisti se pač dobro prodajajo. Poglej samo Martina Strela...

Uredil/a je RazbOjniK , 26. 02. 2007 ob 18:07
Avtor: RazbOjniK

recimo da zadovoljiv odgovor

26. 02. 2007
mogoče bi gverila lahko združila blog in šove, ampak na vse zadnje je le kandidatka, nikakor pa ne ex aktertka resničnostnih šovov.

ne podcenjuj znanje miss Osenar - ona ima več pojma o trženju sebe kot vsi tržniki na FDV-ju skupaj.

sama oddaja bi bila zanimiva, če bi bilo manj "pridi in se pokaži" posameznikov in več strokovnjakov - psihologi, sociologi, karkoli, le Crnkovič ne, ker svojo intelegentnost nažalost ni vedel pokazat oz. z njo povzdignit nivo oddaje.

Ah, pa saj sem zdržala le 18 minut. Tako, da niti ne morem sodit o vsem.

LP
Avtor: orhideja

ja, ampak to je kanal A in ne javna TV

26. 02. 2007
Najprej - absolutno se strinjam glede miss Osenar. To, da pa nima pojma o blogih (kar je bil moj point) pa je zgolj dokaz več, da ta oblika spletnega komuniciranja zaenkrat še ni tržno zanimiva.

Seveda imaš prav tudi glede tvojega tretjega odstavka. Resne oddaje na to temo se bi gotovo bilo potrebno lotiti na način, kot ga opisuješ ti. Ampak poanta tega poročila je ravno v tem, da je pristop k tematiki ravno tak, ker nismo recimo na nacionalkini Tarči, ampak na še eni izmed oddaj Kanala A, kjer pa so v ospredju povsem druge stvari, kot pa resnično poglobljeno iskanje resnice določenega fenomena.

Sicer pa, opaziš kakšno razliko v najinih stališčih? Jaz je ne... ;)

Uredil/a je RazbOjniK , 26. 02. 2007 ob 18:52
Avtor: RazbOjniK

vem :)

26. 02. 2007
ja vem, da ne morem primerjat A Kanala in nacionalke. Več okusov, različne oddaje.
Glede tega, da miss ne ve kaj je to blog ne vem, ker nisem gledala celotne oddaje. Mi je pa smešno, da tega ne ve.

In res je. mnenja se ne razhajajo.

Lepo se imej
Avtor: orhideja

Komentar brez naslova

28. 02. 2007
Zanimivo se mi zdi, da znamo slovenci samo kritizirat, biti pametni iz naslonjača, varni pred TV kamerami, nihče pa nima j....., da bi šel tja in naredil nekaj takega kot je oddaja Katarina. Težko je v eno uro spraviti nek pametni dialog, pogovor, karkoli. Zamisliti si je potrebno, koliko v bistvu tu pomeni čas.

Nekaterim se gre samo za slavo, tudi tu gor in sem precej razočarana, ker se kar naprej tekmuje, ne glede na to, kaj počnemo oz. kje smo.

Sama tu pišem zaradi svoje duše in ne zaradi tega, da bom čez 2 meseca nova instant zvezda, ker zvezd v SLO ni, razen na nebu, ja, tam pa so..........

no, to je moje mnenje,

pa pa

Špela
Avtor: spely79

katarina barbara

4. 03. 2007
katarina = nekaj, kar hoce bit tko kokr Oprah kasnih 10 let nazaj, pa to ni
o bloganju = najbrz je crnkovica vzela za to, ker jonasa ni dobila, ker ga itak vlacjo ze povsod kot pionirja bloganja, al pa je mislna d bo bols izpadl, ker bo "drugacna"
siol blog = se smatra za najboljsega, sem ga preizkusila pa moram rect da je kar se tice "uporabe za telebane" popolnoma neprimeren in rabis bit ze malo podkovan v racunalnistvu, ce pa ze kaj vprasas admine, te pa se posmrdnejo ne. saj ne recem, da nekaterim lahko zelo ustreza, ampak jaz se nekak ne najdem tam notri...
Avtor: simpatizerka

Sporočilo 66 od 132

Prejšnja stran | Naslednja stran

Avtor vsebine tega eDnevnika je RazbOjniK.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik