<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

Fracki z Metelkove

9. 08. 2006

Preko radia sem mimogrede izvedel, da so Metelkovci na mestu pred nedavnim porušene Male šole že začeli graditi tako imenovano Osnovno šolo. Gradnja naj bi potekala po načrtih, z betonom naj bi že zalili temelje in zgradba naj bi začela rasti v nebo prav v naslednjih dneh. Navrženo je še bilo, da inšpektorat že striže z ušesi in da se bo najprej odločil pregledati ustrezno gradbeno dokumentacijo (beri: strokovno ugotovil, da gradbenega dovoljenja ni).

Novica me je po svoje zelo razveselila in me pripeljala do spoznanja, da so takšne in drugačne konfrontacije med »tastarimi« in »tamladimi« ponavadi izredno pozitivna zadeva. Pomislite…. Rušenje Male šole je v lenobnih poletnih mesecih dodobra zdramilo mogoče nekoliko zaspano mladino, dalo ji je več kot potrebni razlog za upor. Upor mladih pa vedno prinaša same koristne posledice: jih združi, aktivira, motivira, odpira smernice domišljije in ustvarjalnosti…

Zdaj mladi, namesto da bi križem rok poležavali ali brezdelno postopali okoli, se iz samega dolgočasja in brezdelja nacejali z alkoholom, skadili kakšno travco ali dve ter si, da bi cajt hitreje minil, vbrizgali kakšen šus,  pridno zidajo, skratka so delavni, aktivni, kreativni, ustvarjalni.

Omladinska akcija pa prinaša tudi druge pozitivne posledice. Aktivacije od časa do časa niso potrebni samo oni, ampak tudi razne državne službe, v tem primeru inšpektorji, ki se  pri preživljanju svojega poletnega službenega časa v principu ne razlikujejo  kaj dosti od  svojih hčera in sinov ( s tem seveda nočem reči, da se fiksajo na delovnem mestu ali kaj podobnega). Zdaj pa morajo nenadoma zamigati, oditi na teren, pregledati papirologijo, skratka, Metelkovci pravzaprav skrbijo za osmišljanje njihovega obstoja. Kolo družbe se obrne naprej in vse je tako, kot mora biti. 

Vsa situacija me nekako najbolj spominja na nekdaj priljubljeno risanko Fracki. Tam so oni tamali čeladarji neprestano nekaj gradili, fracovje pa je tiste lične zgradbe, mostove in stolpe sproti in redno hrustalo.  Spomnim pa se ene epizode, ko so se enemu od frackov ubogi čeladarji zasmilili in je ostale sofracke prepričal, da so nehali požirati njihove gradbene kreacije. Naenkrat je bil fračji dol poln pravih arhitekturnih umetnij, a za gradnjo je zmanjkalo prostora. Čeladarji so začeli brezdelno postopati okoli, naraslo je nelagodje, pojavile so se zahteve po stavki, revoltu, skratka, v Fračjem dolu je skoraj brišlo do pravega družbenega kolapsa. Fracki so se ustrašili in znova začeli glodati čeladarske gradbene konstrukcije. In spet so vsi srečno zaživeli do konca svojih dni...

Scenarij v primeru naših frackov in čeladarjev je seveda znan. Osnovna šola bo zgrajena, slovesno odprta in čez mesec dni porušena. Na ruševinah bo nastala Srednja šola, nato Univerza, in morda na koncu celo kakšen Inštitut. Inšpektorat bo izpolnil svoje naloge po predpisih in osmislil svoj obstoj, delavci si bodo plače zaslužili z rušenjem, mladi pa bodo doktorirali iz metelkovih ved in gradbeništva. In vsi bodo srečno živeli do… penzije.


  


(Objavljeno: politika in družba)
Napiši komentar
Drdre

9. 08. 2006
Zelo dobro napisano. Zgolj kot dopolnilo, tisti mali čeladarji so bili Drdre. :-)
Avtor: thorin

Accupril generic

15. 04. 2010
Online Accupril shop, best price for accupril
Avtor: thorin

Komentar brez naslova

1. 03. 2011

 

Thanks for uniqueness, much appreciate this!

paper writing

Avtor: Gost

Sporočilo 110 od 132

Prejšnja stran | Naslednja stran

Avtor vsebine tega eDnevnika je RazbOjniK.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik