<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

Vlada nas skubi pri cenah goriva

19. 06. 2009

Tisti z dobrim spominom se še verjetno spomnite, kakšne so bile cene goriv lansko leto, pred recesijo. Medtem ko je cena za sodček surove nafte na trgu znašala rekordnih 150 dolarjev, smo v Sloveniji za liter 95 oktanskega bencina plačali 1,2 evra, za dizel pa nekaj manj. To je bila tudi rekordna cena goriva v Sloveniji, a kljub temu še vedno cenejša, kot v sosednjih državah – Hrvaški, Avstriji, Italiji.

V času recesije je vrednost surove nafte padla tudi na 40 dolarjev za sodček in manj. Posledično se je tudi gorivo v Sloveniji pocenilo, a zanimivo, proporcionalno precej manj, kot je padla cena sodčka nafte. Tako smo nekaj časa bencin tankali tudi za 0,80 evra na liter.

Ta čas je vrednost sodčka surove nafte spet nekoliko zrasla, a ne več kot na 60 dolarjev za sodček. Toda pozor! Tržna cena goriv, kot jo plačujemo na bencinskih servisih, je danes primerljivo visoka tistim pred letom dni, ko je sodček nafte stal 150 dolarjev!!! Le od kod takšna razlika in kako je mogoče, da ima Slovenija kar naenkrat najdražje gorivo od vseh držav na tem koncu Evrope??!?

Odgovor se skriva v izredno visokih trošarinah, s katerimi poskuša Vlada zakrpati proračunsko luknjo in ublažiti posledice gospodarske krize, kateri se izredno neuspešno zoperstavlja. Pri tem računa na kratkoročen spomin državljanov in občasno »hlajenje« njihove jeze s pocenitvami goriv. A pozoren opazovalec bo brez težav zaznal, da so te pocenitve minimalne, navidezne (mogoče za desetinko centa ali dva), medtem ko se podražitve vedno gibljejo okrog desetkrat višjih številk (cent, dva, tri…).

Ampak ljudje vendarle niso tako neumni, kot nekateri očitno mislijo. Tisti živeči ob meji, predvsem pa tranziten promet gorivo že toči v sosednjih državah. Posledica tega je manjša prodaja goriva v Sloveniji in posledično nižji priliv v državni proračun.

Državljani Slovenije se še v primeru več nahajamo v LOSE-LOSE situaciji. Kdaj nam bo tega dovolj!??!

Napiši komentar
ha, ha, ha...

21. 06. 2009

nobenega odziva.

Ni še dovolj hudo!!!

Avtor: Gost

Sporočilo 10 od 132

Prejšnja stran | Naslednja stran

Avtor vsebine tega eDnevnika je RazbOjniK.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik