<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

Zaposlovanje tujih delavcev oz. legalna prostitucija ...

Objavil/a je bečelica, 26. oktober 2007 ob 09:32 . Komentarji: 6. Stalna povezava.

Če se s tem ne bi vsak dan srečevala, ne bi tako mislila.

 

V našem podjetju imamo zaposlene tri delavce iz domovine, pred kratkim umrlega, Tošeja. Sicer fantje prihajajo od marsikje z obljubami, da bodo tukaj lepo zaslužili in domov pošiljali težko pričakovan denar. Glede na plače in standard v njihovih državah, jim verjetno druga ne preostane. In gredo. Ponavadi jih zaposli kakšno gradbeno podjetje, ker je pač tako najlažje, in jih potem prodaja tistim podjetjem, ki jih potrebujejo.

 

Iz njihovih pripovedi imam včasih prav občutek, da jim je pri nas res lepo, kajti vsaj v kakšni zanemarjeni hali in na mrzlem jim ni potrebno biti. Skrb za njihovo življenje in zdravje ne igra bistvene vloge za njihovega lastnika, ki jim v zameno za 12 uro tlako nudi nadstandard od nadstandarda – streho na glavo in prevoz do delovnega mesta. Vsakega 1., 15. ali pa zadnjega v mesecu dobijo pa še malo žepnine. Le kaj bi želeli še več? Da jih morda po delu čaka še kakšen topel obrok, da jih kdo pelje na sladoled, da jim kdo nudi kaj več? Ne, oni so donosni denarci na dveh nogah in ko niso več za nobeno rabo, zgarani in z zdravstvenimi težavami, ugotovijo, da je bilo njihovo razdajanje zaman, kajti v najslabšem primeru nimajo niti enega dne delovne dobe, saj jih je njihov "fevdalni gospod" pozabil prijaviti. In svet se še vedno vrti najprej …

 

In tako smo enemu izmed teh fantov zadnjič dali nagrado za dobro opravljeno delo. Nič hudega sluteč je povedal "gospodarju", da se pohvali kako dobro dela, da smo z njim zadovoljni, … In kaj je ta "vsemogočni" naredil? Pobral mu je denar in nahrulil nas, da nimamo njegovim fantom kaj plačevati brez njegove vednosti. A vas to vse skupaj ne spominja, da zvodnika, ki prodaja svoje kurbe? Ti delaj, jaz bom pa lepo služil in še lepše živel. In v primeru tvojega lepega obnašanja dobiš ta mesec kakšen odstotek višjo žepnino. In ravno tako, kot marsikateri punci, se tudi tem fantom sanje o čudovitem življenju, v deželici pod Alpami, razblinijo kot milni mehurček.  

 
Komentarji

 1. Komentar brez naslova

  11:57, 26. oktober 2007 . Objavil/a je mv

  Hja večni problem.. vsi iščejo čim cenejšo delovno sila in kdo drug je najboljši za to kot pa tujci, ki pridejo iz slabšega "na boljše".. Ampak dvomim da se bo to kdaj spremenilo.. Žal.
 2. Žalostno,

  22:21, 26. oktober 2007 . Objavil/a je klotilda

  ampak, dokler bodo prihajali ljudje, v raj, kjer jih v resnici izkoriščajo in celo verjeli, da jim gre dobro (očitno jim gre res bolje, kot bi jim šlo doma), se bo to vedno znova dogajalo. Začarani krog.

  Zakoni pa - raje ne rečem nič.

  LP M.

 3. V naslovu si povedala vse

  06:56, 27. oktober 2007 . Objavil/a je eUssatka

  Legalna prostitucija. Res žalostno.

 4. Posredovanje

  09:12, 27. oktober 2007 . Objavil/a je Santos

  delovne sile je donosen posel.Za podjetja je to poceni, se rešijo vseh davkov in prispevkov-pa še odpovedi jim ni treba dati. Žalostno-ampak vsi gledajo na dobiček. 
 5. Odgovor

  09:19, 27. oktober 2007 . Objavil/a je becelica

  MV - oni dejansko mislijo, da jim je tukaj bolje in ker je temu tako, niti pomisliti nočem v kakšnih katastrofalnih razmerah živijo doma!

  Klotilda - zakoni so napisani tako, da tisti kravatarji vedno pridejo dobro skozi. Eni strani so vedno naklonjeni, ampak žal tisti napačni!

  Ušatka - na boljšem od kurbic so samo toliko, da so lahko pri svojem delu oblečeni - v celoti!

  Santos - zelo dobro povedano: podjetje nima nobenih drugih stroškov, kot konec meseca plačati zasoljeno fakturo od posrednika, kar je še vedno ceneje, kot če bi ga sam zaposlil.

  Ti naši fantje imajo morda samo to srečo, da smo jih mi dobro sprejeli, da imajo v podjetju vsaj 1× dnevno topel obrok in da so se zelo dobro vživeli v kolektiv. Tistim po raznoraznih gradbiščih je sigurno težje ...

 6. Israele

  14:55, 18. april 2013 . Objavil/a je becelica

  Nesto sto postojo vec tisucama godina, ima sigurno svoj razlog postojanja; u ljudskoj (muskoj :) je dusi.

Objavi komentar.{ Prejšnja } { Stran 42 od 175 } { Naslednja }

Theme by Roy Tanck adapted by Bublegum.net

Avtor vsebine tega eDnevnika je becelica.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik