<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

vsakdan družinskega pomočnika
druzinski-pomocnik.eDnevnik.si
o vsem, kar sestavlja vsakdan družinskega pomočnika

Na prvo stran | Osebna stran | Arhiv starih sporočil |
Število zadetkov: 144342


Paliativna oskrba 01

Avtor 11:27, 17.11.2005

Članek iz današnjega DELA:

Večina si želi umreti med svojci

Minister Andrej Bručan napovedal prednostni razvoj paliativne oskrbe v Sloveniji

Čet 17.11.2005
Orodja
Ljubljana – Afera Črni les, ki je pred dvema letoma imela velik odmev, je pokazala na vrsto nezakonitosti in nepravilnosti pri oskrbi starostnikov. »Da se ne bi ponovilo dogajanje v Črnem lesu, je treba pripraviti ustrezno paliativno oskrbo v državi,« je včeraj na tiskovni konferenci na ministrstvu za zdravje povedala Urška Lunder, predsednica komisije za upravni nadzor nad ZD Lenart, katerega zdravniki so skrbeli za stanovalce v hotelu Črni les pri Lenartu. Minister Andrej Bručan je napovedal prednostni razvoj paliativne oskrbe v javnem zdravstvenem sistemu. Pilotski projekt paliativne oskrbe se bo začel najpozneje februarja.
Umreti v bolnišnici ali doma med bližnjimi? Čeprav si po raziskavah sodeč želi večina ljudi umreti doma v krogu svojcev, se dogaja ravno nasprotno. V zdravstvenih ustanovah brez primerne oskrbe za umirajočega jih umre na primer v ZDA 75 odstotkov, Veliki Britaniji 60 odstotkov in Sloveniji 59 odstotkov (v letu 2000). V zadnjem življenjskem obdobju namreč ne gre le za medicinsko, pač pa socialno, psihološko in duhovno oskrbo, ki jo lahko zagotavlja skupina strokovnjakov s tesnim sodelovanjem svojcev.
»Na tem področju zaostajamo,« meni minister Bručan, saj oskrbuje umirajoče le društvo Hospic. Napovedal je, da bomo razvoj paliativne oskrbe tako kot drugod po svetu postavili med glavne cilje našega javnega zdravstva. »Zakonske podlage za uvedbo paliativne oskrbe na vseh ravneh bomo pripravili v zakonu o zdravstveni dejavnosti,« je dejal Bručan, sredstva bo zagotovilo zavarovanje za dolgotrajno nego, ki ga nameravamo uvesti tudi pri nas.
»Podatki kažejo, da veliko bolnih, ki jih pripeljejo na urgenco, prihodnji dan umre. Naša želja je, da bi lahko umirali doma, kar ni smiselno samo finančno, pač pa je vložek v prihodnje generacije, da pridobijo izkušnjo umiranja,« je povedala Urška Lunder, ki je pripravila pilotski projekt. Ta bo uveden v mariborski bolnišnici, na Golniku, Onkološkem inštitutu in v pripadajočih zdravstvenih domovih. »Pomembno je, da se uvede paliativna oskrba po vsej državi v bolnišnicah, domovih upokojencev in na domovih,« je sklenila Urška Lunder, za to oskrbo pripravlja s sodelavci tudi potrebno klinično pot.
Milena Zupanič

Komentar brez naslova

Avtor Anonymous. Objavljeno: 23:56, 2.12.2005

Urškaa Lunder se naj že enkrat odloči, katera stališča bo zastopala, kajti to njeno skakanje z veje na vejo ni na nivoju nekakšnega državnega sekretarja. Glede na to, da svoje izjave prilagaja dnevni politiki, dolgoročno ni ravno najbolj higiensko - lahko jokje zaloti ptičja gripa....


{ Prejšnja stran } { Naslednja stran }
Avtor vsebine tega eDnevnika je druzinski-pomocnik.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik
si.blogs Thank you!