<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>

vsakdan družinskega pomočnika
druzinski-pomocnik.eDnevnik.si
o vsem, kar sestavlja vsakdan družinskega pomočnika

Na prvo stran | Osebna stran | Arhiv starih sporočil |
Število zadetkov: 144346


Socialni drobir s spleta

Avtor 21:39, 15.03.2006

Nekaj novosti oz. novic s spleta v zvezi s tematiko družinskega pomočnika:

 

povezava:

http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,35,124107&src=csr

 

citat:

Vlada tudi o družinskem pomočniku

Vlada je pripravila predlog novele zakona o socialnem varstvu za obravnavo v DZ po rednem postopku. "Predlagana je tudi ureditev, da se sofinanciranje družinskega pomočnika doseže tudi s sredstvi iz dodatka za tujo nego in pomoč oziroma dodatka za pomoč in postrežbo," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister Drobnič.

Predlog sprememb zakona odpravlja podeljevanje denarnih socialnih pomoči po zaposlitvi prejemnika te pomoči. Prejemnik denarne socialne pomoči bo dolžan sprejeti vsako zaposlitev ali delovno aktivnost, ki mu jo ponudi zavod za zaposlovanje.

V predlogu novele se zaradi odločbe ustavnega sodišča uvajajo tudi spremembe pri izvajanju pravice do družinskega pomočnika. Novela uvaja namensko porabo sredstev, ki so jih upravičenci do družinskega pomočnika pred tem prejemali za tujo nego in pomoč oz. za pomoč in postrežbo, po dosedanji ureditvi pa je pravica do teh sredstev mirovala. S tem se bodo občinam kot financerjem družinskega pomočnika znižali izdatki iz njihovih proračunov kar za eno tretjino, je dejal minister Drobnič.

 

povezava:
http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3070628&show_media=16099500

 

citat:

Z novelo naj bi odpravili tudi pomanjkljivosti, ki jih je na področju izbire družinskega pomočnika ugotovilo ustavno sodišče. Uvaja se namenska poraba sredstev, ki so jih upravičenci do družinskega pomočnika pred tem prejemali za tujo nego in pomoč oz. za pomoč in postrežbo, po dosedanji ureditvi pa je pravica do teh sredstev mirovala. S tem se bodo občinam kot financerjem družinskega pomočnika za eno tretjino znižali izdatki iz njihovih proračunov, je na novinarski konferenci po seji dejal minister za delo Janez Drobnič.

 

povezava:

http://www.ozs.si/obrtnik/default.asp?ID=8363

 

citat:

Status družinskega pomočnika bo lahko pridobil tudi s. p.

Ena od zahtev slovenske obrti (zahteva št. 37) je tudi ustrezno dopolnjena opredelitev družinskega pomočnika. S spremenjenim Zakonom o socialnem varstvu naj bi se za osebo, ki je zapustila trg dela, štela tudi samozaposlena oseba, ki ne zaposluje delavcev, pod pogojem, da zapre svojo dejavnost z namenom, da postane družinski pomočnik, enako pa naj bi veljalo tudi za družbenika enoosebne družbe. Tako bosta izenačena s tisto osebo oziroma z delavcem, ki je opustil zaposlitev, s tem da je odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz enakega razloga.

 

povezava:

http://www.mszs.si/eurydice/pisanje/novice.htm

citat:
Vlada sprejela spremembe zakona o socialnem varstvu - 9. marec 2006    16:41 (CET+1)
Vlada RS je na seji 9. marca 2006 sprejela besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o socialnem varstvu in ga bo posredovala v sprejem državnemu zboru. Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o socialnem varstvu odpravlja nekatere pomanjkljivosti na dveh področjih: na področju denarnih socialnih pomoči (DSP) in na področju izbire družinskega pomočnika (DP). Predlog zakona uvaja tudi možnost krajšega začasnega institucionalnega varstva starejših v bolnišnicah. Več informacij v Word DOC dokumentu na strani http://193.2.236.95/dato3.nsf/OC/0603091530275/$file/sevl64.doc


{ Prejšnja stran } { Naslednja stran }
Avtor vsebine tega eDnevnika je druzinski-pomocnik.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik
si.blogs Thank you!