<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>
15. 11. 2011
Nemogoče je mogoče: odprava disleksije!
Danes sem se udeležila novinarske konference, kjer so strokovnjaki predstavili revolucionarno metodo za odpravo disleksije. V znanosti in medicini je do sedaj veljalo, da se disleksije ne da odpraviti. Kdor jo ima jo pač ima in se mora naučiti živeti z njo. Razvili so sicer neke metode, kako olajšati težave z branjem, npr. tisk v določeni pisavi na rumenem papirju, in vaje, ki lajšajo simptome, kar pa nikakor ni odpravilo veliko zelo nadležnih težav dislektikov. Zato je to, kar so predstavili danes, za specialne pedagoge absolutno nemogoče.

Če morda ne veste, kaj točno je disleksija, en odstavek na hitro o tem: to je motnja (ne bolezen!), pri kateri imajo ljudje različno močne težave predvsem z branjem (težko berejo ali pa branja sploh ne zmorejo, obračajo zloge, besede zamenjajo s podobno ali pa si jo kar izmislijo, izpustijo kratko besedo,...) in pisanjem (napake pri črkovanju, prepisovanju, obračnje in izpuščanje črk, zamenjava črk b d, a o, v u,). Težko tudi ločijo levo in desno in imajo težave pri matematiki (obračajo številke). Na svetu je med 5 in 10% dislektikov. Ste morda tudi vi med njimi? Ali vaši otroci? Če ne, si lahko vsaj predstavljate, koliko težav imajo takšni otroci pri šolanju, in nenazadnje tudi njihovi starši... od obiskov specialnih pedagogov, psihologov, do pomoči pri domači nalogi. Vse skupaj pa zagotovo vpliva tudi na otroka in njegovo samozavest.
Tudi sama sem imela težave z disleksijo... ubistu jih imam še vedno in najbolj moteče je, ker nikoli ne ločim leve od desne... ali pa desne od leve. :) Na srečo nisem imela kake hude motnje, tako da sem težave z branjem, računanjem in pisanjem z leti nekako "prerasla", oz. sem to začela početi po svoje in vseeno prebrala pol knjižnice... se pa še zelo dobro spomnim môre pri učenju branja in pri pisanju nareka/prepisa v nižjih razredih OŠ.

Tako so strokovnjaki do sedaj disleksijo znali le omiliti ali lajšati z določenimi vajami, od danes naprej pa so vaje, kako težave z branjem povsem odpraviti, na voljo prav vsem, ki znajo slovensko, na spletni strani www.psi.si. Vam je ta naslov kaj znan? :) Na blogu sem že nekajkrat omenila knjigo [psi]... dvakrat celo v samostojnem zapisu - kako mi je pomagala nehat kadit in moje mnenje o knjigi. Za vse, ki še vedno mislite, da je to samo še ena obična knjiga, morda malo ezoterična in predvsem predraga v preveč fensi podobi, je tukaj dokaz, kakšno dragocenost teh 777 strani nosi v sebi in kako izjemno posebna je. Bistvo se skriva prav v tisti psihološki teoriji REI, ki me je v knjigi najbolj navdušila... in s tem ko vidimo, kako deluje v praksi, ni prav nobenih dvomov več, kako resnična je. Torej, če niste brali [psi] in teorije še niste imeli priložnosti preiskusiti v vsakdanjiku, mi verjemite na besedo: vsak človek razmišlja s tremi med seboj neodvisnimi in samostojnimi razumi! Poimenovani so Racio, Emocio in Instinkt. Kot da bi po vseh teh stoletjih končno (spet) razumeli, kako pravzaprav deluje naš računalnik v glavi. Kul, ane? ;) Več o tej teoriji prav tako na strani www.psi.si.


(Maša Blaznik, univ. dipl. psih., BSc (Hons) Psychology; igralec Bojan Maroševič; Matic Munc, univ. dipl. psih.; Luka)

Če želite, lahko pogooglate, kaj natančneje so specialisti do danes odkrili o disleksiji (ang. dyslexia), vendar mi (Slovenci ;)) zdaj vemo, da težave v naših možganih povzročata dva od treh razumov: Emocio in Racio.
Trije razumi med seboj tekmujejo za prevlado in se do pubertete ustalijo v določenem razmerju moči. Možnih kombinacij je 13 - to so različni človeški značaji. Vendar pa niso vsi enako nagnjeni k disleksiji, saj gre tukaj predvsem za spor med Emocijim in Racijem. Pri tistih značajih, kjer je Emocijo močnejši, ta prevzame kontrolo tudi nad branjem, ki je sicer v domeni Racia, kar povzroča tiste nadležne simptome disleksije in celo popolno nezmožnost branja.
Na spodnji sliki so narisani vsi značaji s pripadajočim elementom (o elemnetih kdaj drugič ;))... značaji, pri katerih je možnost, da se razvije disleksija, so tisti z dominantnim Emocijem (kratice z velikim E) združeni pod elementom zraka, zraven pa spadata tudi dva ognjena značaja z velikim E in 13. značaj na sredini.Kaj ima torej REI veze z disleksijo?
REI opiše in razloži delovanje treh razumov, zato zdaj lahko končno dojamemo, kaj je pravi problem pri tej motnji. Povzroča ga Emocio, ki želi prevladati na področju, ki ni njegov. Za E je značilno, da razmišlja v slikah, zato tako tudi bere. Besedo-simbol poveže s sliko, ki jo ima za ta simbol v glavi. Težava pa nastane, ko besede ne pozna, ali je ta abstraktnega pomena (ampak, torej, kar koli...), ko ima za različno besedo isto sliko (ata-oče-ati), ko so si besede podobne med seboj... Emocio ne bere črk, ampak kontekst in tudi ne bere linearno, ampak v naprej preskenira stavek/vrstico in si zapomni le korene, ki jih poveže s slikami, predpone ali končnice pa si potem pri branju izmisli ali jih kar izpusti. Kot sem omenila, E razmišlja v slikah... vendar ne kot na fotografijah, ampak si podobo zapomni in ogleda iz vseh zornih kotov. Zato je veliko težav z b, d in p, saj E to dojame kot eno samo črko iz različnih kotov. Podobno tudi 9 in 6 ter 8 in 0.
Iz teh razlogov Kitajci disleksije ne poznajo. In ker so značaji z dominantnim Emocijem bolj značilni za fante, je tudi disleksija med njimi bolj pogosta (večini žensk pa vlada Instinkt).

Lahko bi rekli, da dislektiki berejo s procesorjem, ki je za to nalogo manj primeren. Zato je Eros (pisec knjige [psi]) ustvaril vaje, ki Emocio izključijo iz branja, ki krepijo Racio in mu dajo možnost, da dislektik bere po njegovo. Do sedaj se R, zaradi močnega E, niti ni imel možnosti naučiti branja.

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi "poskusni zajček" Luka, ki je prvi otrok, ki se je pred slabe pol leta začel učit branja po Erosovi metodi. Oče je povedal, da v 3. razredu sploh ni zmogel prebrati ničesar, danes pa je pred nami kar solidno prebral odlomek iz neke knjige. Žal še ni ujel vrstnikov, vendar pa je bil napredek ogromen. Pri tem so se mu zmanjšale tudi težave s pisanjem.
Luka je eden od otrok, ki po parih mesecih že kaže očitne napredke pri branju. Vmesni rezultati so osupljivi, za dokončno znanstveno potrditev metode pa je seveda potreben čas in longitudialne študije.

No, pa ne bodite razočarani... ta metoda ni čudežna formula in zahteva kar nekaj časa in vsakodnevne vaje. Izvaja se v sedmih korakih, bistvo pa je, da se del črk v besedilu zamenja s pripadajočimi številkami (a=1, b=2, c=3...), kar Emociu onemogoči, da bi stavek skeniral in ga prisili v linearno branje od črke do črke. Po izvedbi metode v sedmih korakih, ko se Racio končno nauči branja, dislekitk seveda ponovno preidete na običajen tekst, ki pa ga končno lahko prebere brez značilnih dislektičnih napak. Več o metodi na uradni strani [psi]: v meniju kliknite Forum in nato Disleksija. Natančna razlaga in opis metode ter vaj je na voljo vsem brezplačno. Na strani najdete tudi program, ki pretvori besedilo v kombinacijo črk in številk (dvojni simboli). Prav tako brezplačno je Svetlana Makarovič dovolila pretvorbo in objavo nekaterih njenih tekstov. Takole izgleda v dvojnih simbolih zapisana Pekarna Mišmaš >>>

[psi] zdaj tudi teoretično in izkustveno preverljivo izpolnjuje svoje poslanstvo in človeštvu vrača ljubezen... Kot sem zapisala v Še je upanje za ljubezen, [psi]: "In svet bo takoj za odtenek lepši - nič več joka ob knjigi, nič več sramu pred sošolci, nič več strahu pred glasnim branjem v razredu... manj pisnih napak, boljše ocene v šoli, manj stresa. Zadovoljni otroci in starši. Če to ni vračanje ljubezni..."

Komaj čakam, da vidimo, kaj bodo o tem rekli strokovnjaki po svetu, kajti odkritje je enakovredno "zdravilu za AIDS"!

Rahlo dislektiča in povsem navdušena,


P.S.: poslušaj radijsko oddajo o novi metodi in disleksiji s psihologinjo Mašo Blaznik

Z reklamami na mojem blogu jaz nimam nič.
Samo umakniti jih ne morem in ne smem.
Avtor-ica: Enea Objavljeno: 14:50 | Kategorija: iHuman
Stalna povezava | Obvesti prijatelja o sporočilu | Deli na Facebook-u | Komentarji: (2)
Napiši komentar (ni potrebno biti prijavljen/-a)
Komentarji:
Odlično!
Za ta blog se ti zahvaljujem v imenu celotne družine, saj imamo doma kar dva z disleksijo: hvala, da si nas seznanila s to čudovito novico! Seveda gre zahvala tudi Erosu. Metodo bomo gotovo preizkusili.
Avtor: Gost Objavljeno: 21:42, 15. 11. 2011 | Povezava | |
Komentar brez naslova
Kje ste dobili podatek, da pri Kitajcih ni disleksije?
Avtor: Gost Objavljeno: 09:32, 14. 09. 2012 | Povezava | |


Bi tudi ti kaj povedal-a?
Avtor vsebine tega eDnevnika je enea.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik