Moj eDnevnik

Zdravilo ali slepilo? Alternativna medicina na zatožni klopi


    Avtorja knjige Edzard Ernst in Simon Singh sta se v knjigi osredotočila na vprašanje:" Ali je alternativna medicina učinkovita pri zdravljenju bolezni?"
Edzard Ernst je prvi profesor alternativne medicine na svetu; njegova raziskovalna skupina je petnajst let raziskovala, katera vrsta zdravljenja deluje in katera ne. Simon Singh ni iz medicinskih krogov, a je skoraj dve desetletji delal kot znanstveni novinar za tiskane medije, televizijo in radio ter se vedno trudil, da bi pojasnil zapletene zamisli tako, da jih lahko dojame vsakdo. Razkriti želita resnico o napojih, tabletah, iglah, zdravljenju z rokami in energijami, ki jih uradna medicina ne priznava, vendar postajajo vse bolj privlačni za mnogo bolnikov.
V knjigi sta obširno poglavje namenila akupunkturi. To je starodaven sistem zdravljenja, ki temelji na zamisli, da sta zdravje in dobro počutje povezana s pretokom življenjske sile ( čija ) po kanalih ( meridianih ) v človeškem telesu. Akupunkturisti na kritičnih točkah vzolž meridianov v kožo zabadajo tanke igle, da odstranijo blokade in spodbudijo uravnotežen pretok življenjske sile. Trdijo, da lahko pozdravijo širok razpon bolezni in simptomov.
Raziskave akupunture so v zadnjih treh desetletjih ugotovile, da ni prav nobenih dokazov za obstoj čija in meridianov. Akupunktura za mnoga obolenja deluje le kot placebo, ki pa ima lahko zelo močan in pozitiven vpliv na zdravje.

" Kaže, da akupunktura deluje - še nikdar nisem videl bolnega ježa."
                                                          Bob Goddard

Resnica o homeopatiji

To je sistem zdravljenja, ki temelji na predpostavki, da podobno zdravi podobno. Homeopat zdravi simptome z majhnimi ali neobstoječimi odmerki substanc, ki v velikih količinah ustvarijo iste simptome pri zdravih ljudeh.
Na stotine preizkusov ni pokazalo nobenih znatnih ali prepričljivih dokazov v podporo homeopatiji za zdravljenje katerekoli določene bolezni.

Resnica o kiropraktični terapiji

To je oblika zdravljenja, ki se je razvila ob koncu 19.stoletja in uporablja ročno uravnavanje hrbtenice. Večinoma se kiropraktiki osredotočajo na zdravljenje bolečin v hrbtu, mnogi pa zdravijo tudi širok razpon drugih bolezni, na primer astmo. V Ameriki so kiropraktiki vključeni v zdravstveni sistem in leta 2002 je kiropraktiko izvajalo že 60.000 terapevtov. Znanstveni dokazi nakazujejo, da je vredno obiskati kiropraktika le, kadar imate probleme s hrbtom. Je pa nekaj nevarnosti. Prvo tveganje je pogosto rentgenski pregled, ki ga mnogi kiropraktiki rutinsko izvajajo. Tudi manipulacija hrbtenice ima včasih škodljive učinke, kot so bolečina, otrplost, vrtoglavica in glavoboli, včasih pa tudi izpahi in zlomi. Največje tveganje je povezano z manipulacijo vratnega predela, saj skozenj potekajo vse življenjske povezave med glavo in telesom.
 
Ajurvedska tradicija

Beseda "ajurveda" pomeni znanje ( veda ) o življenju ( ayus ). Sodi med starodavne indijske sisteme zdravstva in skuša vzpostaviti ravnovesje telesa in uma.V Indiji se uporablja že približno 5000 let. Vključuje zeliščne pripravke, prehrano, vadbo ( jogo ) in duhovne terapije, kot so meditacija, masaža in drugi posegi. Zdravje si razlaga kot ravnovesje med telesnimi, čustvenimi in duhovnimi energijami, vsak odklon od zdravja pa naj bi bil posledica neravnovesja teh elementov.
Rezultati so mešani. Joga dokazano koristi zdravju srca in ožilja, ajurvedski pripravki pomagajo pri zaprtju, aknah, sladkorni bolezni, debelosti in revmatoidnem artritisu. Ajurvedsko zdravstvo je kompleksen sistem, ki ga ni lahko oceniti. Po trenutnih dokazih so nekateri njegovi elementi učinkoviti, mnogi drugi pa nepreizkušeni ali otkrito nevarni, na primer številni zeliščni pripravki.

 Alternativne vadbene terapije

 Metode, ki temeljijo na ponavljajočih se gibih za izboljšanje zdravja in dobrega počutja.
Ni mogoče dovolj poudariti, kako je redna telovadba koristna za zdravje. Edinstvene vadbene tehnike so se pojavile v različnih delih sveta. Kot primera lahko navedemo taj či ( Kitajska ) in jogo ( Indija ). Moderna različica telesne vadbe je pilates. Ta pristop združuje dihanje, pravilno telesno mehaniko in vaje za krepitev, pa tudi stabilizacijo medenice in trupa. Po nekaterih ocenah danes po vsem svetu pilates izvaja približno 10 milijonov ljudi.
Precej dobro je raziskan taj či. Izboljšuje ravnotežje, preprečuje padce pri starejših ljudeh, krepi srčno - žilni sistem, poveča prožnost sklepov, preprečuje osteoporozo. Joga je dokazano učinkovita pri zmanjševanju srčno-žilnih boleznih.

   Aromaterapija

  Gre za uporabo rastlinskih esenc za zdravljenje in preprečevanje bolezni in izboljšanje počutja. Nekateri klinični preizkusi potrjujejo sproščujoč učinek aromaterapevtske masaže. Vendar je učinek običajno kratkotrajen.

  Feng šuj

 Kitajska umetnost razporejanja predmetov v skladu s teorijo jina in janga, ki optimizira pretok življenjske energije in s tem vpliva na zdravje in dobro počutje. Feng šuj temelji na biološko malo verjetnih konceptih in ni dokazov, ki bi potrdili, da deluje. Sposoben opremljevalec prostorov verjetno ponuja enako dobre ali še boljše nasvete.

  Reiki

 Je sistem duhovnega zdravljenja oziroma "energijske" medicine, ki je podobna polaganju rok. Preizkusi ne dokazujejo, da bi bil reiki učinkovit pri zdravljenju katerekoli bolezni.

 Avtorja sta želela v knjigi predstaviti najpomembnejše raziskave o alternativni medicini, v upanju, da se bodo lahko bralci bolj obveščeno odločali o svoji zdravstveni oskrbi. Uradna in alternativna medicina imata enake cilje - obe želita pozdraviti bolne -, pa vendar je ena strogo nadzorovana, druga pa deluje po medicinski inačici divjega zahoda. Pacienti tvegajo izkoriščanje, izgubo denarja in poslabšanje zdravja.
 
        Knjiga je izšla pri založbi Učila, 2009.         
       

Napiši komentar

Hi hi,

20:45, 16. 11. 2009 .. Avtor odsrcadosrca

bolan jež? Itak ne vidimo dosti divjih živali bolnih! Ko so bolne ali stare, se umaknejo!

Pa ježek ima bodice na ven, ne na noter, a?

Ampak je vseeno simpatična misel.

Glede alternativne medicine - morali bi sodelovati zdravniki in alternativci, gotovo bi si lahko pomagali!

Vse dobro!Tista o ježu

21:05, 16. 11. 2009 .. Avtor klotilda

je res simpatična. Je pa akopuntura lahko tudi nevarna. Sama sem skoraj doživela srčni napad pred 30 leti in od takrat me nihče več ne sme piknit z dvema iglama hkrati. No, kakšno inekcijo in odvzem krvi sem ne šrejem.

Verjamem pa v preproste vaje in jogo. To pa. In bolečine v kolenu mi res odpravijo zeliščna zdravila ajurvedenekje s HimalajeM.Uredil/a je klotilda, 16. 11. 2009 ob 21:05

Komentar brez naslova

21:06, 16. 11. 2009 .. Avtor darja1
slišala sem, da je bil prvi primer akupunkture pred 5000 leti. neki jezni mož je z lokom preganjal drugega, ki je imel stalne migrene. s puščico ga je zadel v nogo, in tisti drugi ni imel nobene migrene več (ha, ha, saj ga je bolela noga). no, to so razložili tako, da je zadel energetski meridian po katerem je šlo prej preveč energije v glavo, zdaj pa se je energija zbalansirala. v vsaki šali pa je lahko tudi nekaj resnice  lp darja

...

23:50, 18. 11. 2009 .. Avtor zuzzu68

KAM (komplementarna in alternativna medicina) ne zdravi ampak samo pomaga vzpostavljati ravnovesje in zmanjsuje stresna stanja. Za stres pa itak ze vemo, da povzrocajo vecino modernih bolezni. Tako bo povedal vsak posten profesionalni terapevt, saj diagnosticira in predpisuje lahko samo zdravnik oz. oseba, ki je  za to izsolana in usposobljena.

Tudi vsaka terapija ni za vsako stanje in za vsako osebo. Recimo, nekdo se bo uspesno znebil migrene z refleksologijo, drugi pa ne... pa si jo bo z akupunkturo, tretji pa s tableto.

Redki K&A terapevti so zmozni diagnosticirati (recimo, pri tradicionalni kitajski medicini lahko diagnosticirajo) sicer pa bo vsak profesionalen terapevt rekel, da diagnosticira pac ne (pa tudi nicesar ne sme predpisati). Taksna je pac regulacija na otoku.

Nevarnost je najvecja tam, kjer ni nobene uradne regulacije teh stvari (v Angliji so s tem zaceli pred leti in zdaj je ze veliko tega strogo reguliranega, ceprav se tudi najdejo susmarji). Je pa res, da bi tudi uradna medicina lahko veliko pridobila s sodelovanjem z "alternativci".

Recimo... ce pride kdo k zdravniku z migreno, bi lahko zdravnik najprej priporocil kako komplementarno terapijo, ce pa to ne bi pomagalo pa tudi zdravila.

Uradna medicina v Veliki Britaniji ze sodeluje s KAM in ima celo direktorij terapevtov, ki je dostopen vsakemu zdravniku. Tudi v bolnicah imajo ze klinicne aromaterapevte in refleksologe, pa tudi druge terapije. To pomeni, da si bodo lahko bolniki lahko privoscili tudi te terapije bodisi brezplacno ali za malo denarja, saj bodo terapevti lahko delali z neko koncesijo.

Kolikor vem, so v Franciji se bolj odprti do tega, saj se kar precej zdravnikov ukvarja s herbalizmom (zeliscarstvom) in aromaterapijo, ker uporabljajo tudi v svoji medicinski praksi. Edino zdravniki so tudi tisti, ki lahko predpisejo tudi oralno uporabo aromaterapevtskih pripravkov, kar je v Angliji strog prepovedano. 

Osebno ljudem najbolj priporocam veliko previdnosti in zdravo pamet, ko se bodo odlocali za alternativno ali medicinsko terapijo, tako kot tudi pri jemanju tablet, uporabi kozmetike in uzivanju hrane.Uredil/a je zuzzu68, 19. 11. 2009 ob 00:20

Vprašanje

13:44, 19. 11. 2009 .. Avtor jurson
bi morali zastaviti drugače - katera medicina je učinkovita pri zdravljenju bolezni?

{ Prejšnja stran } { Stran 249 od 347 } { Naslednja stran }

Na kratko o meni


knjige.eDnevnik.si

«  oktober 2017  »
pontorsrepetsobned
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Na prvo stran mojega eDnevnika
Osebna stran
Arhiv sporočil
Sporočila, ki so jih napisali moji prijatelji
Moj foto album

Kategorije


Najnovejša sporočila

John Green, Lažna mesta
Lionel Shriver, Pogovoriti se morava o Kevinu
Nick Hornby, Dolga pot navzdol
Jonas Jonasson, Analfabetka, ki je obvladala računstvo
John Green, Kdo si, Aljaska?

Moji prijatelji

ZavestnaSamost
SamotnaDusa
vvooodnarka
klotilda
morskadeklica
Rimljancek
sheehs
sporhet
metuljc
jkalin
odsrcadosrca
lea199
merimax
milena
modrival
ZavestnaSamostNova
OdseviNeba
bica
kallisto
Matejita
mazy15
minca
barvnasmetana
orhideja
malayka
beloincrno
Lucija07
kunigunda
marios

Zanimive strani

fotografije
Število zadetkov: 2973534
Avtor vsebine tega eDnevnika je knjige.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik