Moj eDnevnik

Kar mi leži na duši

Na nekaterih območjih latinskoameriških držav se stvarnost ni spremenila štiri stoletja. Na prvi pogled neverjetna trditev. Vendar, ko prebereš knjigo Kar mi leži na duši, čilske pisateljice Marcele Serrano, spoznaš, da trditev še kako drži. Dogajanje romana je postavljeno v zvezno mehiško državo Chiapas, kjer se je čas ustavil, državo, kjer se ženske borijo za svoje osnovne pravice, državo, kjer je večinsko prebivalstvo indijansko. Takšnih Chiapasov je po vsej Južni Ameriki še veliko. Socialne razlike so tukaj velikanske. Naravna bogastva izkoriščajo domači vladajoči razredi v sodelovanju s tujimi velesilami. Številni potomci nekdanjih velikih civilizacij Majev, Aztekov in Inkov pa živijo v skrajni revščini. Marsikje, tako tudi v Chiapasu, se fevdalni sistem zaprtih družb še do danes ni spremenil; veleposestniki s svojo vojsko ustrahujejo avtohtone prebivalce in jih preganjajo z njihove zemlje.
Prva država, v kateri je v 20.stoletju prišlo do revolucije, je bila Mehika. Eden velikih voditeljev je bil Emiliano Zapata ( 1879-1919 ), zagovornik revnih kmetov. Dosegel je, da se je vsaj delno izvedla agrarna reforma. Chiapaški Indijanci so se skozi vso zgodovino borili za svoje pravice in se upirali zavojevalcem. Prvega januarja 1994 je Zapatistična vojska narodne osvoboditve zasedla San Cristobal de las Casas, nekdanjo kolonialno prestolnico Chiapasa. Vodil jo je zamaskirani vodja, karizmatični podpoveljnik Marcos. Oborožen boj je trajal dva tedna , naposled so po posredovanju škofa Samuela Ruiza le sedli za pogajalsko mizo in leta 1996 podpisali prvi mirovni sporazum. Zahteve zapatistov še po letu 2000 niso bile uresničene. Usoda večine chiapaških Indijank je, da se zelo mlade poročijo, ne po svoji izbiri, imajo kopico otrok, delajo skoraj brez počitka, za to seveda niso plačane, niso deležne zdravstvene oskrbe, možje jih lahko po mili volji pretepajo. To je na kratko opis družbenopolitičnih in  socialnih razmer v Južni Ameriki.
Kar mi leži na duši je prvoosebna pripoved, literarni dnevnik, v katerem je predstavljena  zgodba glavne junakinje Camile, njen osebni razvoj na eni ter prikaz zapostavljene jugovzhodne mehiške zvezne  države Chiapas, ki je pogreznjena v socialno in ekonomsko krizo, na drugi strani.
Spominjam se, da sem bila ob branju knjige Alme Karlin Samotno potovanje v daljne dežele, presenečena, ker se mi je zdelo, da se razmere v Južni Ameriki do danes niso nič kaj bistveno spremenile. Mislila sem, da se morda motim. Ta knjiga pa je moje domneve samo potrdila. Skozi vso zgodovino so razvitejše države izkoriščale manj razvite in se mešale v notranje probleme posameznih držav. Politiki so samo lutke v rokah kapitala. Zato se bojim, da bo še dolg in trd boj za socialne, ekonomske in druge pravice narodov, ki so bili skozi vso svojo zgodovino zatirani.
Bolj kot sama zgodba me je zanimalo politično  dogajanje v tej mehiški državi. Dejstvo, da Indijanci še danes ne živijo človeka vredno življenje, da jih še vedno zatirajo in izkoriščajo. Vsak človek ima pravico do svobode, napredka, šolanja, svobodne izbire partnerja, pravico, da si svobodno začrta svojo pot skozi življenje. Takšne knjige se me dotaknejo, ker nekako težko dojamem, da živim v miru in relativnem blagostanju, na drugem koncu naše matere Zemlje pa je še toliko revščine in gorja. Ni mi vseeno. Žal mi je za vse te ljudi.
  Čilska književnica Marcela Serrano je ena najprepoznavnejših predstavnic latinskoameriškega novega romana v Čilu in vsej Latinski Ameriki. Za roman Kar mi leži na duši je leta 2001 prejela drugo nagrado Planeta, ki je ena najprestižnejših literarnih nagrad na svetu. Z možem, čilskim veleposlanikom, živi v Mehiki in predava na univerzi v Ciudadu de Mexico.

   


  


 

   
  

Napiši komentar

Pot skozi noč

21:44, 30. 06. 2008 .. Avtor vesel

Pot skozi noč

Mraz in tema
neke andske noči
neznane
indijanske oči
gledajo pločnik
izpod odeje
veter ziblje veje
tiho,tiho
sneg pobeli vrhove
poleti,
leta potovanj,
leta sanj
po hrbtiščih Zemlje
iz rok v usta
jemlje,
nebo se dokončno
stemni,
zarja utone
za obrisi
zasneženih gora.pesem

09:17, 15. 07. 2008 .. Avtor knjige

 

    Hvala za čudovito pesem!

 

                    draga
 Komentar brez naslova

21:17, 15. 04. 2017 .. Avtor Gost
kar mi leži na duši....
...tega ne morem deliti z nobeno znano osebo... z nikomer... kar mi leži na duši ve le tisti, ki mu pravimo Ljubezen... beseda bog je preveč izčrpana... čeprav tudi beseda ljubezen je vse bolj brez pravega smisla ostaja... kaj mi leži na duši... - nemir...-žalost...-vendar tudi vest, tolaži me, ker ravnam po svoji vesti... videla sem obraz, lep z nežno modrimi ljubečimi očmi...kostanjeve lasje... in mili obrazek deklice, ki vsa ponosna in prikupno otroško zamišljena ..******* videla sem...že lani...tedaj sem naredila zadnji video, ki ti je sporočal nekaj česar ne bom prestopila... ne dovoli si, da tiste modre oči spraviš v jok...nimaš tiste pravice...moje solze ne bom ti štela v kazen...njene...njena pa...vsako kapljo...vsako mrvico...tako mi je rekel on...tisti, ki mu je ime življenje samo... v srcu in duši te vedno imam...živi.ljubi.bodi hvaležen za to, kar imaš!***


Deklina

Hvala Draga,

21:57, 15. 04. 2017 .. Avtor marjana
knjige žal še nisem prebrala, jo pa bom v najkrajšem možnem času.
Res je, še sanja se nam ne, kako živijo "nekdaj podjarmeni narodi, ki jih še vedno samo izkoriščajo". Takih Chiapasov je v svetu, ne samo v J. Ameriki žal še veliko preveč.
LP, M.

Boriti se za svoje pravice

01:12, 16. 04. 2017 .. Avtor VinKos
in pravice svojega naroda in hkrati
imeti "svojo" ženo v sužnosti -
kakšne so to perspektive?

{ Prejšnja stran } { Stran 335 od 347 } { Naslednja stran }

Na kratko o meni


knjige.eDnevnik.si

«  december 2017  »
pontorsrepetsobned
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Na prvo stran mojega eDnevnika
Osebna stran
Arhiv sporočil
Sporočila, ki so jih napisali moji prijatelji
Moj foto album

Kategorije


Najnovejša sporočila

John Green, Lažna mesta
Lionel Shriver, Pogovoriti se morava o Kevinu
Nick Hornby, Dolga pot navzdol
Jonas Jonasson, Analfabetka, ki je obvladala računstvo
John Green, Kdo si, Aljaska?

Moji prijatelji

ZavestnaSamost
SamotnaDusa
vvooodnarka
klotilda
morskadeklica
Rimljancek
sheehs
sporhet
metuljc
jkalin
odsrcadosrca
lea199
merimax
milena
modrival
ZavestnaSamostNova
OdseviNeba
bica
kallisto
Matejita
mazy15
minca
barvnasmetana
orhideja
malayka
beloincrno
Lucija07
kunigunda
marios

Zanimive strani

fotografije
Število zadetkov: 2990692
Avtor vsebine tega eDnevnika je knjige.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik