<h1>eDnevnik, slovenski blog</h1>
30. 11. 2017,02:19

HALO , OBČINA POSTOJNA ! A ME VIDITE ? HALO !!!!!

NESPOŠTOVANJE KULTURNE

IN NARAVNE DEDIŠČINE

 

 

Spoštovani.

 

Oglašam se v zvezi z osnutkom odloka proračuna za leto 2018,ki ga pripravlja Občina Postojna.

 

Kot vsako leto me je znova prizadel skrajno zanemarljiv odnos do gradu Orehek, oziroma njegove obnove, ki je ni na seznamu. Že v času županovanja g. Jerneja Verbiča sem stalno opozarjala na neprecenljivo naravno bogastvo v okolici gradu Orehek.

Gre za edinstven primer na svetovni ravni. Notranje energijski tok teče od Sajevč prek razvalin Ajdovskega gradu čez Krivec do Orehovškega gradu, gradu Prestranek, čez Koško gmajno do gradišča Baba nad Slavino. To je starodavni sveti prostor, ves prepreden z mističnim podzemnim svetom.  Prav ničesar ne moremo izvzeti iz tega prostora, ki je tudi širše povezan na celotnem področju Pivške kotline.  Čeprav je bil ta svet skozi zgodovino večkrat globoko ranjen in prežet s krvjo naših prednikov, ki so se borili za svoj obstoj, so subtilne energije še vedno prisotne. Čuteče srce jih še vedno zazna. Vsak kamen, vsako drevo, vsak studenec  šepeče svojo davno pesem. Tu  so številne jame in spodmoli, ki jih je naš prednik cenil in spoštoval skozi stoletja in tisočletja. Mnogokrat se je  zatekel vanje pred sovražniki. Tukaj so se spletla mnoga ustna izročila, legende, bajke pravljice… Zato je kmečki človek še vedno navezan na svojo domačo zemljo.

 

Danes nekateri v Sloveniji razmišljajo o masovnem turizmu. To je zelo hud poseg v naravni prostor, ki je v svetem varstvu Matere Zemlje. Zavedati se moramo, da ni v Sloveniji narejene še nobene prave strategije v razvoju sonaravnega turizma.

Ker je slovenska zemlja v lasti mnogih lastnikov, je potrebno veliko pogovorov in sestankov z vsemi prebivalci, ki naj demokratično izrazijo svoje mnenje, saj gre za bodočnost vseh. V Sloveniji živi dva milijona ljudi in nihče ne bi smel biti prezrt, ker smo vsi otroci Matere Narave.

Na Orehovškem gradu so živeli plemiči, ki so radi  zahajali v jame, ker so jih zanimale. Tako imamo v Žegnani jami avtentičen podpis Ane Haller, grofice, ki  je živela na gradu Orehek,v drugi polovici 17. stoletja. V tej jami se nahaja tudi sigova kopa, starodavni oltar, kjer so naši predniki obhajali svete obrede, posvečene Boginji Materi Zemlji, ob poletnem solsticiju. Okolica gradu je kljub razvalinam še vedno čarobna in vilinska zaradi starodavnih dreves, ki   pripovedujejo svojo zgodbo sprehajalcu.

 

Orehovci so na grad zelo navezani in zelo žalostni, ker njegovi zidovi vzdihujejo in kličejo k obnovi, a usmiljenja ni. Grobi kapitalizem je otrdil vsa srca oblastnikov in veljakov. Ne zanimajo jih niti ljudje, ki živijo pod gradom, ki se ruši nad njimi. A z gradom so bili Orehovci v tesni povezavi skozi  vso zgodovino. V začetku 17. stoletja so prišli  iz okolice Slavinj, ker so jim graščaki podarili nekaj zemlje. To je zgodba o ljudeh, ki so pod vznožjem gradu občudovali mogočne orehe, ki so prekrivali njihove hiše. Leta 1884 so graščaka Dolenca izvolili za predsednika Narodno bralnega društva. Zavedali so se globokega sporočila narodne zavesti, ki ga je s seboj prinesla njegova soproga, graščakinja Josipina, hčerka pisatelja Hinka Dolenca, in vnukinja Miroslava Vilharja. Z globoko narodno zavestjo, zaradi katere so mnogi dali svoja življenja med NOB, so  prepevali slovenske narodne pesmi pod lipo, ki se nahaja pri taborski cerkvi sv. Florjana, ki je bila nekoč tudi  del grajskega kompleksa.

 

Upam, da boste pristojni na Občini Postojna globoko razmislili in upoštevali v proračunu za naslednje leto tudi Orehovški grad. Konec koncev je lastnik gradu Občina Postojna, ki ji je najbrž tudi v interesu razvijati sonaravni turizem, kar pomeni vključevanje in sodelovanje vseh občanov.

Slovenija je namreč v izoblikovanju četrtega kozmičnega žarka, ki pomeni ljubezen, lepoto in umetnost, kar predstavlja blagostanje in srečo vseh bodočih generacij.

Da pa ne bo izgovorov, da ni zgodbe o gradu, naj povem, da ima Starodavna vilinska in legendarna pot, ki nastaja izpod mojega peresa na osnovi zgodovinskih in bogatih  ustnih izročil zgodbo, ki je ni nikjer v Sloveniji. Vile in škratje namreč prebivajo v okolici gradu in v jamah v njegovi bližini, ki so še neokrnjene.

In če kdo pozna vsak ped zemlje, kjer se nahaja skrivnostni prostor po Vardo je to zagotovo Orehovec, ki si zasluži vse spoštovanje.

 

Lep pozdrav.

 

V Orehku, 22. Listopada, 2017                                      Ana Horvat

 

 

 Trenutno stanje duha: MORDA BO LE PRIŠLO NA PRAVI NASLOV !


Napiši komentar
Komentarji:

Komentar brez naslova
Dobro povedano, a žal odgovorni tega ne bodo niti slišali niti prebrali. Za njih je pomembno da se financira RKC in Vatikan in njihovi zasebni projekti!
Napisal Torbar ob 13:16, 30. 11. 2017 | Povezava | |
Rešimo
ostanke žlahtnega t.i. srednjega veka!
Vsak vek je srednji, med prejšnjim in naslednjim.
A vemo, kateremu se je reklo "mračni" - tistemu
s čudovitimi dosežki v arhitekturi, filozofiji, glasbi, "mistiki", slikarstvu . . .

Sedanji vek ima betonske ulitke, glasbo vseh
čudnih (z)vrst(i), zmedenost na področju
etike in mnogih t.i. umetnosti - nisem
poznavalec, to je le moj vtis, čas
bo izčistil, kar je dobrega
tudi v teh časih.

Te stare zgradbe so prepojene z energijo
graditeljev in žiteljev, tistih, ki so
živeli v njih. Kamni so kristali, ki
zbirajo in oddajajo kozmične žarke.
Bivanje v njih krepi, poživlja.
Prepustiti jih propad(anj)u
je velika škoda za vse nas.
Napisal vi-tez ob 19:59, 30. 11. 2017 | Povezava | |
Avtor vsebine tega eDnevnika je mehanikaleban.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik