od srca do srca

SPIS: Pred mnogo več kot 200 leti

12:02, 12. 02. 2012 .. Objavljeno v Modri SPISI .. 68 komentarji .. Stalna povezava .. Obvesti prijatelja o tem sporočilu
Sabat, dan počitka. Vročina poletnih dni popušča, že nisam je bil letos vroč, prav tako ijar, sivan in vse poletje. Kmalu bomo praznovali jom kipur, spravni dan. Gospoda bomo prosili za blagoslov in v puščavo bomo pognali enega kozla, ki mu bomo naložili naše grehe.
Danes je vroče, čeprav je že tišri, tako lepo je. V senci pod figovcem sedim, z bližnje njive mi veter nosi vonj po kopru, koriandru, kumini, mirti, blizu raste hizop (ižop). Dobra letina je bila, pšenica je dobro obrodila. Naj bo zahvaljen naš Gospod, ki je blagoslovil delo naših rok!
Po pobočju okrog nas se pasejo ovce in koze. Iz ovčje volne in kozje dlake si delamo blago za obleko, mi nismo tako bogati, da bi imeli obleko iz lanenega platna ali svile. A imamo dovolj zase in zelo rada barvam blago, uživam v tem, ko barva iz mandljev obarva blago na rumeno, korenine obarvajo blago rdeče. Le s polži ne barvam rada, čeprav se z njimi dobi lepa modra barva in tudi škrlatna.
Tam za njivo je sadovnjak, jablane rastejo, oljke, ob robu je vinograd. Letos ne bomo lačni, Gospod nas je obilno blagoslovil.
Kako lepo je v naši deželi, deželi naših očetov. Vedno nas je spremljal Vsemogočni, vedno nas je varoval.
In kako je naju z Jožefom Gospod blagoslovil tudi s potomstvom! Ime mojega moža pomeni, naj Bog doda potomstvo - in midva sva iz srca hvaležna zanje. Strašna je misel na to, da bi ne imela otrok. Najhujša kazen.Jaz sem svojega ljubega
in on hrepeni po meni.
  Pridi, moj ljubi,
pojdiva na deželo,
prenočujva po vaseh.
Tam ti bom podarila svojo ljubezen.
Njegova levica je pod mojo glavo
in njegova desnica me objema.
  Rotim vas, hčere jeruzalemske:
Ne budite in ne motite ljubezni,
dokler se veseli!
(iz Visoke pesmi)
Najini otroci čebljajo okrog mene. Samuel, Sara (Sarah), Ruta, Izak in Jakob se kotalijo po travi in ko si zaželijo, stegujejo roke po zorečih figah nad nami. Kakšno obilje sadov - vse to nam je dal Vsemogočni, njegovo ime je sveto.
Najmlajši otrok, Benjamin, se tesno stiska k meni, pije iz mojih prsi, srečna mu ponujam iz svojega obilja.
Tvoji dojki sta kakor dva mladiča,
gazelina dvojčka,
ki se paseta med lilijami.
(iz Visoke pesmi)
Benjamin je bil tudi Rebekin sin, mlajši brat "egiptovskega" Jožefa; ko je Rahela (njeno ime pomeni ovca!) rodila sina in preden je po porodu umrla, mu je dala ime: Benjamin, rojen iz bolečine. Vsak otrok je rojen tudi iz bolečine. In iz mnogo ljubezni.
Benjamin pomeni tudi desno roko - in gotovo je bil Rahelin sin desna roka svojemu očetu Jakobu, sploh po tem, ko so starejši polbratje, Lijini sinovi, prodali Rahelinega prvorojenca v Egipt.
Misel mi poleti k poroki, k najini poroki, koliko let je že od tedaj? Petnajst. Kako so mi prijateljice zapele pesem. Kako resnična je bila tista pesem (Visoka pesem).
Kako rada imam praznike, posebno tiste vesele, pesem in ples. Rogovi (šofar - ovnov rog), hazozera (tromba), siringa (panova piščal), citre, harfa, bobni, flavta, cimbale, ropotulje iz trsja - koliko lepega nam je dano! Slava Večnemu!
Čutila sem se izbrana od svojega Jožefa in še vedno uživam v njegovih pogledih. Vem: rad me ima! Ja, rad; to, da je zame ob najini zaroki dal mojim staršem precej moharja in na nek način veljam za njegovo lastnino, ne pomeni zame nič slabega, hudega. Skrbi zame kot za dragocenost.Njegove oči so kot golobi
ob potokih vodá ...
  Njegova lica so kot dišavne gredice,
na katerih rastejo dišavna zelišča.
Njegove ustnice so lilije,
ki kapljajo tekočo miro.
(iz Visoke pesmi)
Samuel ravno pleza na mandljevec, kako spreten in živahen fant je to. Njegovo ime pomeni: izprošen od Boga, in res je izprošen - je prvi najin otrok, trepetala sem, da otrok ne bo, bala sem se, da me Jožef zavrže, če ne bo otrok iz mojega naročja. Šla sva v tempelj in Najvišjemu izročila najine prošnje iz srca. Gospod je uslišal najino prošnjo, spočela sem, ponosno in hvaležno nosila sad svojega telesa in rodila najinega prvega otroka, Samuela.
Ko se je rojeval, so mi pomagale babica in sosede, po rojstvu so novorojenčka okopale v vodi in ga natrle s soljo (Mrtvo morje je prava zakladnica!), da bi bil krepak, nato pa ga povile v plenice. In res je bil krepak, vedno zdrav in živahen deček.
Samuel bo še pred hanuko dopolnil 13 let in en dan in tako se bo kmalu pridružil mladim fantom, vstopil bo v svet odraslih. Praznovali bomo in on bo postal bar-micva, sin Postave. Na prvi sabat potem bo v sinagogi prvič bral svete tekste. Ja, velik je že moj sin!
In potem so prihajali otroci drug za drugim. Sam blagoslov! Kako sem bila vesela Sare in potem Rute. In mlajših sinov. Vsak otrok s seboj prinaša tudi blagoslov.
Zaslišim vrisk! Razveselim se, ko tam izza ceder zaslišim vrisk mojega dragega! Spomnim se spet na najino ljubezen od začetka!Glas mojega ljubega!
Glej ga, prihaja:
skače čez gore,
preskakuje griče.
Moj ljubi je podoben gazeli
ali mlademu jelenu.

Še vedno ga čutim mladega, poskočnega, veselega, ponosnega. Kako plemenit se mi zdi, ko sedajle jaha na osličku. Objezdil je vajino posestvo in zdaj prihaja kot kralj. Prav tako pravi kralj prevzame oblast nad svojim kraljestvom, ko ga objezdi na osličku. Nikoli si nisem želela, da bi imeli konja, konj vendar pomeni bogastvo, domišljavost in vojno. Osliček pa je prijazna, koristna in miroljubna domača žival. Osliček zmore nositi veliko, cel homer.
Moj ljubi se bliža, vidim že njegov vesel nasmeh in žareče oči, komaj čakam, da pride!
Gospod, hvala, ker sem tako blagoslovljena! Moje ime, Hanah (Ana) pomeni milost. Hvaležna sem za mnoge milosti, ki mi jih je dal Gospod.


 
Malo skrajšana Visoka pesem, ljubezenska pesem iz stare zaveze, tukaj celoten tekst iz Svetega pisma.
Obstajajo uglasbeni posnetki delov Visoke pesmi, a žal niso posnetki vrhunski. A vseeno se mene zelo dotaknejo.
Npr.:
Visoka pesem (zbor sv. Martina)
Dolgo sem iskala njega (Sol)
Visoka pesem - vokalna skupina Ubeljsko
Tudi v tem posnetku je del Visoke pesmi.

Spis vodi
Zuzzu.


Trenutno stanje duha: zuzzu, premalo časa je, da bi dodelala, zaradi ure objavljam, a bom verjetno vsaj malo dodelala.
Napiši komentar

Še prosim!

12:33, 12. 02. 2012 .. Avtor Maijaj
Bere se kot izvleček iz dobre knjige. Čakam nadaljevanje, morda še kakšen odlomek.
Zanimivo kam vsak sebe postavi. Prav gotovo tja pašemo in tako tudi ti.
Čestitam na lepi pripovedi.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Lepo !

12:35, 12. 02. 2012 .. Avtor Maiko
Mirno, spokojno, povsem idilično...naj bo tako naprej tudi tvoje sedanje življenje.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ana

13:16, 12. 02. 2012 .. Avtor Abrqam
V spisu vidim popolno ANO takšn kot v resnici verjetno tudi je.Zadovoljno sprejeti vse,kar ji življenje ponudi in se s tem sprijazniti nin pomiriti.Mi je všeč ker spis v sebi nosi tudi priprošnjo,da bi naprej to trajalo.Lepo!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

ANCA

13:34, 12. 02. 2012 .. Avtor Zuzzu
wow!!! Si se pa potrudila... ves, da si me kar presatavila v tisti cas, kot s casovnim strojem.... Jaz se ravno lotevam svojega spisa... prej nisem utegnila, ker .. hja pac, zelo zaposlena cel teden :)

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Te bodo pa veseli "filosemiti",

14:26, 12. 02. 2012 .. Avtor deprofundis
ki so v tej e-vasi kar srbo-riti . . . brez judeo-krščanskih "sovražnikov" bi kot jadra brez vetra - uplahneli, celo vesla bi morda v roke vzeli . . . pa vsi nerimski kristjani ne poživijo jim toliko krvnega obtoka kot en sam - kato-ličan!

Dobro si nas prestavila tja - (H)Ana od Jožefa!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Komentar brez naslova

14:27, 12. 02. 2012 .. Avtor deprofundis
Res si se vživela! :) Sem se spomnila na svojo prvo idejo za diplomo - tema bi bila simbolika rastlin in živali v Visoki pesmi.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus

14:55, 12. 02. 2012 .. Avtor Abram
Manjka jim strpnosti.Sam nisem kristjan.V svoje opravičilo lahko povem,da me kristjani ne motijo in jih znam spoštovati.Moti me početje RKC države Vatikan.Nikloli pa toliko,da bi zažigal cerkve in drobil glave kristjanom.Dejstvo je ,da je SP mnogo resnic pa tudi zavajanja.Če tule ocenjujem ANO in njen spis je v njem veliko ''pravih življenjskih vrednot''.Vse dobro.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Maijaj, sprva res nisem vedela, kam bi se dala,

15:40, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
še največ sem mislila na srednjeveško pripoved. Pa me je sama Zuzzu navdihnila, da grem dlje v zgodovino.A ker sem želela biti verodostojna, sem poiskala nekaj podatkov, imen mesecev ipd.

Ti praviš, da bi bila učiteljica ... oja, tudi jaz bi bila tudi učiteljica, kakšna domača učiteljica na gradu. :-)

papa
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ana

15:45, 12. 02. 2012 .. Avtor Abram
Ti si že tako učiteljica v vseh pogledih.Kot mati,žena,duhovna učiteljica in tule.Kdor hoče ,se lahko kaj nauči od tebe!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Maiko, midve sva se pa danes že prav lepo srečevali,

15:51, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
ti kot potnica skozi moje kraje in jaz seveda doma, kje pa ... pri nas, na Bližnjem Vzhodu smo ženske pač doma! :-)
Bom skopirala najine komentarje pri tebi kar sem, ko je ravno o "najinem možnem sodelovanju"! :-)
http://www.ednevnik.si/entry.php?w=PotOkoliSveta&e_id=166442

Kopiram:
"Oja, tako se midve nisva srečali na svojih poteh,
jaz sem bila predvsem doma, obleko smo si pridelali iz blaga iz kozjih dlak in ovčje volne, svilo so uporabljali le bogati. ;-)
Si te predstavljam na taki poti.
Dobrodošla, ko boš jezdila čez Bližnji Vzhod! Te bom posedla pod moj figovec v bližino dišečih ceder! :-) (Čeprav se mi zdi, da sem jaz iz mnogo starejših časov! :-))) )
Avtor: odsrcadosrca

Hvala za figovec! Morda se pa bo kdaj dalo skočiti iz enega časa v drugega, iz enega življenja v drugega...
te poiščem pod figovcem.
Če pridem v tvoj čas ti prinesem svilo za poročno balo hčere . Katera bo prva za poroko?
Avtor: Maiko

Maiko, pri nas se poročajo dekleta pri 13 do 14 letih!
Sara je starejša, ima 11 let! ;-)
Bom vesela svile, tako fina je - hmmm ... samo zdaj, ko sem malo bolj izobražena, vem, da umrejo svilopejke v bubah in bi se morda raje odpovedala svili. Od. 6. stol. pred Kristusom v mojih krajih uporabljajo že tudi bombaž - in morda imaš kakšno balo bombaža? Mi imamo res samo kozje dlake in ovčjo volno, to je malo grobo, razen iz volne zelo mladih živalc.
Dobrodošla pod mojim figovcem, najbolje, da prideš proti koncu poletja, v elulu npr., tišri je pa sploh super ... :-))
papa
Avtor: odsrcadosrca

Pridem
Odsrcadosrca,
Na pridem ravno pravi čas. Torej se vidimo ob koncu poletja. Sari prinesem bombaž na zalogo. Leto ali dve se hitro obrneta in ohcet bo tu.
Napiši če rabiš kaj začimb, kitajskega porcelana..
morda čaj iz Tibeta...
Imate pri vas kaj prave robe za trgovanje? Vedno v iskanju posebnega.
Tvoja Maiko
Avtor: Maiko

Maiko, pri nas dobiš suhe fige, naše so res bio, ;-)
Itak, malo se mi mešajo časi!
Pa na našem osličku lahko pojahaš do Mrtvega morja, to je super ponudba - in tam dobiš sol, ki je res posebna. Morda dobiš tudi kakšne solne svetilke.
Hmm, kaj še imamo takega? Ker imaš rada glasbo, ti podarim ... hmmm, lutnjo? Čeprav ne vem, če bi se dalo ob njej plesati tango? ;-) Sicer pa ... v mojih časih vendar ne vemo za Argentino ... ;-) papa :-)))
Avtor: odsrcadosrca"

Maiko!
Veš, se zelo veselim tvojega bombaža za poročno obleko moje hčere. Verjamem, da bo res lepo in fino blago. Ime Sara pomeni kneginja, bo res lepo, da bo imela obleko kot kneginja!
Res je, da se bo verjetno dogovarjal in pogajal s teboj moj mož Jožef, kajti ženske pri nas smo bolj "varovane" osebe. Kot največji zakladi. :-) (Ampak moj Jožef me res kar precej posluša in upošteva!)

Vse dobro in na najino dobro sodelovanje! :-)
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram - zdravi okoli sebe iščejo in najdejo

15:55, 12. 02. 2012 .. Avtor deprofundis
zdravo, bolni le bolno . . . Človek naj bi bil z besnečimi razumevajoče sočuten, a to je raritas raritatum, velika redkost. Prava sočutnost (syn-patheia) je namreč naporna stvar. A je edini način, da se na vse štiri ne spustim in z njimi ne tulim, se jim priličim . . . Je za trenirat tako držo, značaj je dolgotrajna navada, pravi Plutarh!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram, res se najdem v tem,

16:06, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
rada živim z ljudmi, predvsem svojimi, in zemljo.

Kadarkoli živimo, kjerkoli živimo, naj bi vedno našli tisto, v čemer najbolj moremo živeti svoje danosti!

papa
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Zuzzu, najprej sem mislila na srednji vek,

16:10, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
a potem sem pomislila nekako po tvojem namigu, da bi šla dlje nazaj. (A morda bi večkrat poiskala kakšne takele izzive - vživljanje v nek čas in prostor!)

Malo se mi je zmešalo, kdaj časovno sploh sem ... ampak po tem, ko omenjam egiptovskega Jožefa in kralje, je jasno, da se dogaja že po vrnitvi Izraelcev iz Egipta. Ampak letnic pa nisem določila! ;-) Morda 800 pred našim štetjem ...

papa
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus (moj Jožef - naj Bog doda potomstvo!)!

16:20, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
Želela sem povedati, da je v vsaki kulturi možno najti mnogo dobrega. Samo potrebno je izhajati iz korenin, s tal ... in vedno ohranjati dobro in tisto gojiti!

Si misliš, da fraza grešni kozel izhaja prav od tam, ker je kozel "sprejel" grehe ljudi?

papa!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Nataša, super tema!

16:22, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
Visoka pesem je res izredna in mene bi zanimala tvoja diplomska - simbolika tudi!
Kakšno temo si pa imela zares?

Vse dobro!

Uredil/a je odsrcadosrca, 12. 02. 2012 ob 16:22
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram - 14:55 - Turdusu praviš,

16:24, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
da je v SP mnogo resnic in tudi zavajanja.
Poveš kakšno zavajanje?

Vse dobro!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram - 15:45 -

16:26, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
čisto stvarno: res sem želela biti učiteljica, tudi sem po poklicu to, samo v praksi pa nisem v razredu.

Drugače pa smo vsi tudi učitelji ... v vsakdanjem življenju. Učitelji in učenci hkrati, če smo odprtih oči in ušes.

Vse dobro!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus, 15:55, zdrava ponižnost ni klečeplaznost,

16:29, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
zdrava ponižnost je, mislim, ljubezen. Prinaša dobre sadove, četudi jih ni vedno prav lahko utrgati.

Vsak od nas mnogokrat preizkuša meje zdravega in manj zdravega ...

papa

Uredil/a je odsrcadosrca, 12. 02. 2012 ob 16:30
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ana

17:12, 12. 02. 2012 .. Avtor Abram
CEla kopica neresnic in resnic je v SP.Zato se mora SP brati na intituivni ravni duše(ne z racionalnim umom).REcimo krščanski bog oče ni edini bog človeštva v smislu vere.Res pa je,da je večno sedanja (vesoljna samobitnost) Bog samo eden. Se da zaznati razliko? TEžnja po prevladi krščanstva nad drugimi verami,ki je brezsmiselna in nepotrebna.Isto vesoljno resnico nosijo vse vere enako, ne zgolj ena sama.Turdus me bo verjetnomalolažje razumel,kaj s tem mislim.Nikakor pa te ne podcenjujem ANA.Nikoli si tega ne bi dovolil.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ana,

17:18, 12. 02. 2012 .. Avtor pravakala
kako mi je pa to všeč ... Ko sem brala, sem pomislila ... sama Judovska imena in potem berem o bar - micva ... Veliko sem brala o življenju židovskih ali meni ljubše judovskih družinah ... v času med obema vojnama ...
Tako blizu mi je tvoje pisanje.

Iz srca hvala za to zgodbo.

Objem <3

Kala
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Komentar brez naslova

17:31, 12. 02. 2012 .. Avtor pravakala
Ana, o Franu Terseglavu kot teologu in družbenem delavcu, mentor Juhant, somentor Markeš.
Vseeno sem raje zašla bolj na svoje, filozofsko področje. :)
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Popotnik kliče

20:12, 12. 02. 2012 .. Avtor pravakala
Upam, da bo sol pripravljena. Dve vreči bosta dovolj, potem če bo v redu, pošljem po več.
Veselim se tvojih otrok in Jožefa.
Zagodli so nam peščeni viharji, tako smo v zavetju. Upam, da pridemo pred koncem poletja.
Nam vam zdravje dobro služi.

Vesele praznike Maiko
P.S.
Ne vem če sem ti povedala, imamo kitajskega zdravnika.
Peljemo ga k nam domov. Veliko se imamo za naučiti.
Tudi od nas.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Lepo

20:33, 12. 02. 2012 .. Avtor copatek
in prijetno branje :)

Lp,copatek
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram - 17:12 -

21:26, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
zanimivo. Veš, kateri Bog je pravi, edini pravi? Tisti, ki človeku pomaga biti dober, tisti, ki človeku pomaga biti Človek!
In toliko je dobra vsaka sveta knjiga, pri nas doma imamo tudi koran recimo in še marsikaj ... to nekako spada k spoštovanju svetih knjig.

Jaz osebno seveda najbolj poznam Biblijo, drugih knjig ne in tudi Svetega pisma še nisem prebrala v celoti.
V glavnem berem svobodno, kamor me potegne, kjer najdem tisto, kar mi govori - kjer čutim živo besedo - Besedo.

Verjamem, da je Beseda v vseh svetih knjigah - če je ne bi bilo, bi knjiga ne bila sveta.

V časih svoje velike stiske sem močno čutila, kako mi je bila Beseda živa voda ... včasih res res uspela posrkati samo kapljico, kje cel požirek, toda za preživetje je včasih dovolj tudi kapljica.

Če te to moti pri SP, me preseneča, da te ne motijo ljudje, ki si lastijo vso vednost in širino! ;-)

papa
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

O Kala, a res,

23:12, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
brala si o judovskih družinah? Kaj dokumentarnega? Meni so biografije silno zanimive. Življenje!
Poznaš v živo kakšno judovsko družino?

Če bi imela več časa, bi napisala daljšo zgodbo, ko sem enkrat začela, je kar šlo, sem imela pa nekaj različnih zamisli glede svoje starozavezne zgodbe.

Papa <3
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Hvala, Nataša,

23:27, 12. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
no, če bi pa jaz kdaj pisala diplomsko na teološki, bi pa rada vzela rožice in to v Visoki pesmi ... :-)) Pa še nekaj bi me zanimalo - vse okrog tega, da se je ženski "dogajalo po ženski navadi", npr. Rahela, ki je ukradla očetove kipe in je sedela in se ni hotela umakniti, ko so pogrešane stvari iskali. No, zdi se mi, da bi bilo zanimivo raziskati vse te navade.

Ti si pa bolj široko miselno bitje in ti je taka tema verjetno še bolj "ležala"! Mislim si, da ti je šlo super!

Vse dobro!

Uredil/a je odsrcadosrca, 13. 02. 2012 ob 07:40
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

ANCA

00:13, 13. 02. 2012 .. Avtor zuzzu68
jaz poznam eno zidovsko druzino... :) Zelo zanimivo. V Londonu so predeli, kjer zivijo prav (in samo) zidovske druzine, tiste tradicionalne. Gospodje z visokimi klobuki in dolgimi plasci, velikimi bradami in 'makaroncki' ob usesih.. in gospe s pokritimi glavami..


"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Maiko, svetovna popotnica in trgovka!

09:29, 13. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
Pričakovana!
Naredila bom kruh in ga spekla na kamnih. Veš, da je samo domač, iz moke, ki smo jo pridelali sami iz naše pšenice.
In veš, zate imam tudi oljčno olje, prav zate, ne za prodajo, saj ga nimamo prav veliko.
Po sol bom poslala Jožefa.
Te bo čakala.

Srečno pot!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Copatek,

09:31, 13. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
hvala!
(Sem se še sama nekaj naučila zraven, saj sem poiskala nekatere besede po literaturi.

Vse dobro!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Zuzzu, to je pa zanimiv

09:34, 13. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
občutek, srečati se v živo z ljudmi, ki verjetno živijo tradicionalno življenje. Ali pa ga ne? So samo na zunaj Judje (po veri) ali se tudi sicer udeležujejo svojih obredov, živijo "po starem"?

Vse dobro!

Uredil/a je odsrcadosrca, 13. 02. 2012 ob 09:34
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Untitled Comment

11:46, 13. 02. 2012 .. Avtor Babica
Anca, si se ti malo zaljubila za nazaj?

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Babica, za nazaj

12:44, 13. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
in za naprej! :-)
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Vau Ančica,

15:02, 13. 02. 2012 .. Avtor marjana
tole je pa dober spomin. In napisano iz srca, M.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Marjana, ja, tako bi jaz rada živela,

15:43, 13. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
v kateremkoli času, v kateremkoli kraju - v stiku z naravi in tesno povezana z družino in sploh z ljudmi.
Živela bi tako, kot nekje kaže živeti.

Dober "spomin", ja! :-)

papa
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

ANA

04:01, 14. 02. 2012 .. Avtor zuzzu68
tile Judje kar striktno zivijo po svojih pravilih in se jih tudi drzijo. Moja prijateljica, ki je Indijka in zidinja (v Kerali je majhna, a mocna judovska skupnost) sicer ni "tradicionalna" zidinja.. je kar normalno londonsko dekle, ampak me pa zabava, da kaksnih zadev se pa tudi "ne-verni" zidje drzijo... in to zelo strogo.

Meni je, recimo, zelo vsec neka zadevica, debelejsemu svincniku podobna.. nek tulcek, ki ga nalepijo na podboj vrat (saj so mi povedali ime, pa je tako cudno, da si ga ne morem zapomniti.. nekaj kot Metuzem ali Mazuma)]. Ta tulcek nekako sciti dom (ce sem pravilno razumela).. in vsakic ko pridejo skozi vrata, jih odprejo ali odidejo, temu tulcku izkazejo spostovanje (ce se prav spomnim, dajo najprej prste na celo, potem jih poljubijo in potem se dotaknejo tega tulcka).

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Zuzzu, hvala

09:33, 14. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
za dodatek. Metuzem, metuzalem? Hm? Kkašna zveza?

Sicer pa: meni je veličastno to, kako ljudje sprejmejo tradicijo ali del tradicije - in jim je nekaj sveto.

Krasno, kajne!

Ponekod imajo po katoliških (ne vem, kako je drugje) družinah "kropilčke", blizu vrat na steni majhne viseče posodice z blagoslovljeno vodo, da se človek pokriža, ko pride ali ko gre.
V moji družini uporabljamo blagoslovljeno vodo bolj ali manj le na svete večere, to je na večer pred božičem, na večer pred novim letom in na večer pred sv. tremi kralji - ob blagoslovu stanovanja (hiše).

papa
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Življenje in ljubezen

14:55, 14. 02. 2012 .. Avtor Stanka
Jaz pa skozi pripoved vidim Tvoje zorenje in utrjene korenine Vajine zveze.

Naj bo trdna kakor skala - kamen - kost!!!

p.s.Življenje in ljubezen - naj bo oboje Blagoslovljeno!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Stanka -

17:07, 14. 02. 2012 .. Avtor deprofundis
hvala!
Dobro plujte tudi vi -
z vso posadko!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Stanka, res,

17:54, 14. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
kar sebe v tem, kar so bile od vedno moje najlepše sanje, sem postavila v nek čas - daleč nazaj.

In ker moževo ime ni starozavezno, sem morala najti eno od tam ... izbrala sem si enega meni ljubega ...

Naj bo v najinih družinah veliko svetlobe, blagoslova! <3
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus!

17:55, 14. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
:-)
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Moram prestaviti

09:16, 15. 02. 2012 .. Avtor deprofundis
zablodeli komentarček:
Hannah!
Moje ime sicer ni starozavezno - vse drugo pa!
In ti si trden most med staro in novo zavezo . . .
Prav danes pomislil, da je mostove potrebno po zgraditvi - vzdrževati, za njih skrbeti. Pesimist bi rekel - da bi se lahko dolgo po njih hodilo . . .
Vsaka stvar(itev naj) služi svojemu namenu. Tudi tisti, ki izgledamo najbolj čudni.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus, moj starozavezni mož,

19:30, 15. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
hvala za pravi predalček! :-)

Sicer pa, morda je tudi kakšno starozavezno ime z istim pomenom, kot ga vsebuje tvoje ime!

Bodiva milost drug drugemu - in prinašajva jo ... tudi v "novo zavezo"!
"Pesimist bi rekel - da bi se lahko dolgo po njih hodilo . . ." Zakaj pa pesimist?

Vse dobro!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ana

20:24, 15. 02. 2012 .. Avtor Abram
Imam biblijski atlas in tam so vsa imena.Bom pogledal,ko ga najdem.Saj te zanima ime Turdus?
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Po mostu

20:30, 15. 02. 2012 .. Avtor deprofundis
se sme hoditi, po človeku pa ne. In če nekoga poimenuješ most, bo z več ali manj humorja ugotovil, da se bo hodilo po njem - ali celo vozilo . . .
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus

20:40, 15. 02. 2012 .. Avtor Abram
Veliki graditelj mostov med nebeškim in zemeljskim kraljesvom.Torej si je papež z nasLovom Ponifeks Maximus že zgradil most,po katerem lahko hodimo?
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ko so hoteli

20:47, 15. 02. 2012 .. Avtor deprofundis
kakega rimskega visokega uradnika dati na stranski tir, so mu podelili naslov Pontifex Maximus, Vrhovni Mostograditelj . . . Papeži pa so poleg drugega balasta iz rimskega cesarstva podedovali tudi ta naziv. Seveda se da tudi to zelo poetično razlagati, pontifeces so tudi na eDiju potrebni! Le škoda, da na tistih, ki se kot taki ponujajo, tako drsi! Zlasti nekoga imam v mislih, ki mi učinkuje kot en pomaziljeni monsinjor od katerega kar kaplja prijaznost . . .
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus

20:51, 15. 02. 2012 .. Avtor Abram
Kdo bi sodil?Mi verjetno ne?
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram - 20:24 - bom vesela, če najdeš kakšno svetopisemsko ime,

21:18, 15. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
ki ima pomen "zmagovalec" ali kaj sorodnega - zmaga, zmagati!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ana

21:23, 15. 02. 2012 .. Avtor Abram
Bom.Knjigo imam v drugi hiši.Jo bom že našel in ti povedal.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus, 20:30, 15. 02. 2012 - aha,

18:16, 16. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
zdaj pa razumem ...

Človeka uporabiti za most je lahko lepa primera, lahko se pa razume kot nekaj zelo težkega ...

Vse dobro!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram in Turdus, zanimivo o mostovih

18:21, 16. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
in "mostiščarjih". V pomenu povezovanja med ljudmi ... Žal je kakšen povezovalec rušitelj.

Vse dobro obema!

P.S.: Včasih se počutim na Ediju kot Pontifex Maximus. :-))

Uredil/a je odsrcadosrca, 16. 02. 2012 ob 18:22
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

ANA

20:18, 16. 02. 2012 .. Avtor Abram
Nič hudega,saj papež se je tudi oklical za Potifexa pa še vse ljudi na Zemlji ne zmore združiti v ljubezni.Kako naj bo potem pravi nebeški zemeljski most?
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram, po moje smo vsi poklicani

22:17, 16. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
biti mostovi med nami ... in tudi med nami in Svetim.

papa

Uredil/a je odsrcadosrca, 16. 02. 2012 ob 22:17
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

ANA

08:42, 17. 02. 2012 .. Avtor Abram
Do danes sem našel edino Svetost v ljubezni.To pa ni ravno božja lastnost,ker ga nič ne zanima za vse pobite, lačne,zatirane,bolne, trpeče po Zemlji.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Bogi Boh!

09:03, 17. 02. 2012 .. Avtor deprofundis
Vsega je on kriv - in tega, da ga ni (ko ga nucaš!) in vsega, kar si med sabo povzročamo brezbožni, pobožni in svojebožni ljudje!
Vzemimo se v roke in ne podtikajmo drugim, kar (si) sami špičimo. Ker zaenkrat zasilno govorimo, da nas je (take) ustvaril in nam dal svobodno voljo, sprejmimo na znanje, da je svoboda največje možno spoštovanje, ki nam je bilo izkazano. Programira se robote, ljudje pa smo nevedne sirote, ki dostikrat ne vemo, kaj bi - a vseeno se nam vsake toliko od slutene svobode z(a)vrti!
Dobro pa čutimo in slutimo, kaj dobro ni - ko se nam od drugih ljudi povzročeno kaj slabega godi . . . in že zlato pravilo: ne stori drugemu, kar sebi ne želiš, zadošča pri zadosti brihtnih za fer obnašanje. Utesnjujejo in žulijo pa nas železne srajce slabih navad - (do sebe in drugih nespoštljive) krčevitosti in/ali razpuščenosti . . .
Besed (že zdavnaj) zadosti! Pojdimo po nujn(ejš)em delu!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus

09:49, 17. 02. 2012 .. Avtor Abram
Sam mislim,da je človekova svobodna volja izraz človeka in njegovega bivanja po naravi sami,po nikomur dana.DRužbo vrednote nam ni predpisal nihče,jo urejamo sami.Ljubezen je stanje biti življenja-tudi najbolj primitivno bitje jo izraža.Jaz ne trdim,da Boga ni,samo če jaz pojem,ki so mi ga posredovali predniki ne razumem,ni to nikogaršnja krivda.Če si jaz umišljam,da neveden lahko sodim o vsemu kar je bilo,je in bo večno in sedaj živim v nevednosti ,ki jo razglašam kot vedenje in se hkrati neupravičeno postavljam za razsodnika.Bog je v resnici danes nepoznan in nepojasnjen pojem.Torej če malikujem Boga v resnici ne vem kaj malikujem,ker ga nihče ne pozna in ne razume njegovega bistva.ČLovek-človeštvo si ni izmislilo BOga, mi ga na tej stopnji zavesti enostavno ne razumemo. Bog je pojem vseobsežne večno-sedanje vesoljne samodelujoče,samozadostne, samobitnosti,kjer elektromagnetna sila kot vzrok in posledica večno sedanjega zlivanja IN-RI vrednosti mase energije prostora časa življenja med seboj,kjer vsak konec Omega sočasno pomeni nov začetek Alfa in obratno . Za vse je vesoljna samobitnost (Bog) enako indiferenten
on je in bo ko naša zavest preide na elementarninivo (prah).KOmu se mi v svoj nevednosti obračamo? Jezus je v RKC izrabljen,kot človek Bog,ker njegovo duhovno vesoljno spočetje ni pravilno obrazloženo- kot naravni vesoljno ciklični samo dogodek na ZEmlji ,ki se da danes tudi znanstveno dokazati in obrazložiti. V Jezusu samem in njegovi ciklični pojavnosti na Zemlji ni nikakršnje mistike. Mistiko hoče obdržati RKC. SAm nimam nič proti veri,vernim, se mi pa zdi,da je prišel čas,da se ljudem pove resnica. In to ravno v imenu resnice!! Že imena EManu-el,Gabri-el itd. EL Elion.El-ohim povedo in govorijo sama zase vse.Vse se daq obrazložiti in ni potrebno,da se ljudi razlikuje na verne in ateiste,še manj pa je opravičljivo početje vernih,ker gojijo lažen občutek,da oni, pa vedo- kaj je BOg in kaj je božja ljubezen.LJubezen je stanje naše biti,njo nosiš v sebi- vsak med nami. Toliko o tem! Vse dobro!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram, si opazil moj zapis Noetov otrok?

13:00, 17. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
(08:42)

http://www.ednevnik.si/entry.php?w=odsrcadosrca&e_id=165371

Sem pogledala, vidim, da si se tudi oglasil.

Veš, kaj mi je posebej dalo misliti?
To, da je Bog naredil svet dober, zdaj smo pa mi tisti, ki naj delamo dobro ... nam je prepustil.

Citat iz knjige: "Ljudje delajo hudo drug drugemu in Bog se v to ne vtika. Ljudi je ustvaril svobodne. /.../ Si lahko za sekundo predstavljaš, da ljubi le tistega, ki ubeži nacistom, tistega, ki ga primejo, pa sovraži? Bog se ne meša v naše reči. /.../ ... Bog je dokončal svoje delo, pa naj se zgodi karkoli. Zdaj je vrsta na nas. Sami moramo poskrbeti zase."

Zdi se mi zelo prepričljiva misel.

Vse dobro tebi!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Turdus, tale tvoj komentar

13:07, 17. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
(09:03) bi dala pa kar v okvir!
Zelo mi je všeč.

Hvala!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Abram še enkrat, 09:49: vprašam se, kdo je tisti,

13:13, 17. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
ki lahko z gotovostjo trdi, da ima popolnoma prav ali celo, da ima on prav, drugi pa ne?
RKC? Ti, Abram?
Zame je najčistejša resnica tista, ki jo nosimo v srcih, če pazimo, da so srca čista. In potem vsak odseva Božje ... vsak skozi svoja barvna stekla, vsak na svoj edinstven način.
Dobro je tisto, kar drugim prinaša svetlobo, upanje, resnico ... in ne tisto, kar grobo žali in ponižuje ...

Tako vidim jaz.

Vse dobro tebi!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ana

13:14, 17. 02. 2012 .. Avtor Abram
Za to gre.Ti dam prav.Jaz govorim isto večno-sedanja vesoljna samobitnost (Bog) deluje po svoji zakonitosti in je inferiorna do človeka-človeštva a človek je njegova podoba kot vse. Vendar mi imamo t.i. Angele varuhe-ELohim,ki so naši KRVNI fizično živi, nebeški bratje ,sestre in očetje.Sama beseda Stvarnik je v resnici sporna,ker se nič v večnosti ni ustvarilo ampak je večno-sedaj samodelujoče in samoohranitveno. V vesoljno samobitnost (Boga) ne more nič priti in ne odditi,lahko se samo oblikovno-fizično preobrazi.Vse je večno in sedaj tu v -njemu in on sam. Vem, to moraš razmisliti.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Pravzaprav, Abram,

14:45, 17. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
se mi zdi precej vseeno, ali je tako ali tako, bistveni so sadovi našega dela, naših razmišljanj, naših življenj.

Vse dobro!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Za Zuzzu:

14:13, 18. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
mislim, da imam komentarje od 11 različnih komentatorjev.
Tako, da ti ne bo potrebno šteti. (No, upam, da se nisem zmotila.)

Vse dobro!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

HVALA ZA TRUD, ANA

12:28, 19. 02. 2012 .. Avtor zuzzu68
tudi jaz sem jih nastela 11... ce sva koga spustili, se bo ze "pritozil" :D
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Zuzzu,

22:45, 19. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
pravzaprav ni bilo potrebno šteti, kajne, saj krog še ni prišel okrog ...

papa :-)
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

ANA

02:32, 22. 02. 2012 .. Avtor Zuzzu
A ves, da jaz sem tako obcasno tu, da sploh ne vem, kateri krog je, kje se je zacel in kje koncal... se je ze zgodilo, da sta bila dva mimo, preden sem sploh kaj zakapirala..

Tako da mi je tole dolocanje zmagovalcev res najmanj lahka naloga... :D Komentarje prestevat pa ni noben problem...
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Zuzzu,

09:01, 22. 02. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
tudi jaz ne sledim čisto, ponavadi Kala najbolj ve in sledi vsemu temu.

Za babico nisme vedela, da/če sodeluje, zato sem mislila, da se morda začenja nov krog.

No, bomo videli, kako bo.

papa
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

wnSVUvVGlR

06:50, 4. 03. 2012 .. Avtor Ravena
Zato sam i rekla da ne želim ništa ružno da kažem naprotiv, veolla bih da je i naš blogroll duži jer bi to značilo da stignem čitati Sve u svemu, razumemo se
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ravena, pozdrav

08:54, 5. 03. 2012 .. Avtor odsrcadosrca
iz Slovenije!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


{ Novejše modrosti } { Stran 779 od 2871 } { Starejše modrosti }

Dragoceno mi je, da potujejo dobre stvari med nami, mnogo mnogo lepega je že prišlo skozi moje dlani in srce ... toda kot jaz spoštujem zapise drugih tudi s stališča avtorstva, prosim, da spoštujete tudi vi moje prispevke, tako zapisano kot "pofotkano"! Torej: prosim, ne objavljajte mojih zapisov brez mojega imena oz. linka! Copyright-Odsrcadosrca Mir in vse dobro!
odsrcadosrca.eDnevnik.si

«  november 2017  »
pontorsrepetsobned
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 


Predali modrosti

Da bi rasli v vednosti in modrosti
Dobra volja je najbolja
Domovinske in družbene modrosti
Drobne modre zgodbe
Drobne modrosti
Drobne rime
Drobtinice, ki so ostale
Drugi so zapisali modrost ...
Duša mi je žalostna do smrti
K tebi želim, moj Bog
Kdor poje, dvakrat moli ...
Kjer mi zibka tekla je
Ko mladost išče modrost ...
Kot slavček rada bi pela ...
Ljubil te bom vse dni
Ljubljena slovenska hiša
Šola odpuščanja
Majhna sem bila
Mavrične modrosti
Mizica, pogrni se!
Modre zgodbe
Modri pogovori
Modri SPISI
Modrost kot vsakdanji kruh
Modrost malih
Modrost od zgoraj
Modrosti izročila
Modrosti modrih knjig
Modrosti za našo Zemljo
Ringa ringa raja
Stkal sem te v globočinah
Svet od pogumnih s srcem
Tja vleče me srce
Utrinki modrosti
Virtualne modrosti
Visoka pesem
Začutiti modrost narave


Frišne modrosti

Greh sveta
Drama o nadomestnem materinstvu
Anne-Dauphine Julliand: Dva koraka po mokri mivki
Zbudi me za 1. maj
Hudič babji - le kako se je naj znebim?
Ne smeš javno moliti - kršiš ustavo! Ja?
Vera se kaže v delih in kaj o islamu pravi ugleden musliman
Rojeni za večno življenje
Ob Simoninem slovesu ...
Kaj bi rekel moj prijatelj homoseksualec?
Kaj starši z imenom svojega otroka povedo?
Na zdravje našemu atu!
Moj položaj je najboljši! Z nikomer ga ne zamenjam!
Bolnik je nemiren, privežimo ga!
Angelček z mokro srajčko
Sol zemlje - film o fotografu Sebastiãu Salgadu
Хайтарма - Hajtarma - Vrnitev - film o izgonu Tatarov s Krima maja 1944
Molitev za spočeto življenje (sporočilo za javnost)
Deklica, ki bi bila rada lepa
Pika Nogavička

(Zvok lahko izključiš!)

Edivas

rudimark
drugacemisleci
petruska
chiara
alja
miiiska
schizophrenia
mojeblodnje
Babica
morskadeklica
jasmy
klotilda
mezicar007
malteski
sandra
sabyy
lusi
kajtije
jasmin01
BelaBrada
tritogeneja
Santos
vvooodnarka
mislice
brjav8
chefek
mojles
psychoXL
caillou
Arzen
primoz69
menelida
karmenca
ubiamordeusibiest
RazbOjniK
Rimljancek
speljur
sandrca
osem
kojotka
alea
virtus
tedi
metuljc
poli
SamotnaDusa
ZavestnaSamost
lucille95
pumpkin
skalaprava
minca
zuzzu68
bobek
pollmatej
laana
NooNeeLse
lea199
sailor565
ggmitja
tekabaka
inside
drsalka
alter
svetloba
kokfajn
ocka
OdseviNeba
osi
okop
piko
Pikabu1
zogca
Mozakar
sime
GorgonzolaDcheee
tempera
TheMoon
merimax
andrejm
bibica
knjige
sviloprejka
abuu
ferdo
aljazek
mazy15
ZB
Emilija
sheehs
networking
skupinaextrem
pajo
bambam
Lurovke
vesel
sandman
kaplja
nebodigatreba
Kayelina
pravljicna
PikePoke
tadam
Irenca88
silvestra
Kleopatra
mastadzoni
copatek
MavricniSkrat
eja
sokol
prizma
deprofundis
Vidomisla
agapetos
debi76
TrixieML
racionalnaFunkcija
marios
roomeo
darja1
pravakala
marika
salamandrina
mathea
elenah
anabell
Chantal
jurson
sajnovicBrajdic
Ramus
Untamle
timba
thepeopleof
larakazanovski
milina
denver09
modrival
masreya
butalkindnevnik
luninsij
ink164
modrina
nervuska
rozinca
radost
jagoda1
kunigunda
karliturk
Samarijanka
Urrska
najinapot
trojka
izposojakombija
franc
liberta
barvnasmetana
jazsemto
3141593
Gordana
DaniKa00
DarkBloodAngel
enea
myoffice
modrebesede
eora
trimegistus
mehanikaleban
puncaizkaira
babica3
marjana
LaVida
Razocarana2
deklicamorska
Danika01
lorelaj
DiZ
rabarbara
ton
Ustvarjalnost
III
Poezijainproza
RisanjeSlikanje
ArtGrafika
ZavestnaSamostNova
DrustvoPlus5akcije
kolos
turist
neza123
scarlet
Sapfo
cebelicamaja29
dajana
odpadki
fee
saci

Druge vasi


Število zadetkov: 24040600
Statistika od 4.06.2009:

Statistika obiskovalcev
Avtor vsebine tega eDnevnika je odsrcadosrca.
Pogoji uporabe - Varovanje zasebnosti - e-pošta: info@eDnevnik.si
Vse pravice pridržane. © 2005-15 eDnevnik