Uncategorized · 21 aprila, 2021

Kaj obleči v moderni dobi

Oblačila, vsak jih uporablja, saj so ena iz med najpomembnejših stvari, ki človeka naprej seveda grejejo, ga ščitijo, kot drugo pa naredijo vtis na sočloveka, kar zna biti v novi dobi zelo pomembno. Modni trendi so med ljudmi prisotni že več stoletij, ki pa se na letni ravni zelo spreminjajo, enkrat je v modi to, drugič drugo, tako pa se poveča človekova želja po stavrnosti in realiziranju, torej si vsak želi biti čim bolj na tekočem. Cene posameznih oblačil se razlikujejo, znano pa je, da so modna in dizajnerska, ter oblačila narejena po meri, veliko dražja od navadnih in pa seveda od tistih, ki so najcenejša, to pa so zaradi tega, ker so že iz mode ali pa so njihove različice iz starejših kolekcij.

Vsakdan

Ura je 6:30, budilka zvoni že nekaj 10 sekund, mi jo ugasnemo, ter počasi vstanemo, nato pa na nekaj pomislimo. Kaj je to? Le kaj bom danes oblekel/oblekla? Odpremo omaro in začnemo izbirati oblačila, ponavadi za v službo ali šolo. Srajca, hlače, kravata, itd., vse se mora ujemati, vse mora bii zlikano, da bomo izgledali urejeni in profesionalni, tako kot se v  vsaki službi ali javni ustanovi spodobi. Še toliko bolj pomembno pa je, kako smo oblečeni v primeru, da odhajamo na razgovor za službo, kjer je prvi vtis na delodajalca ključen, da bomo lahko uspešno pridobili delovno mesto, zato sej je vredno potruditi in narediti nekaj v smeri našega izgleda. Naslednji primer pa je jutro ne delovnega dne, ko naš izgled ni tako pomemben in si ponavadi želimo najti čim bolj udobna oblačila, ki nam bodo služila cel dan, pri aktivnostih, kjer se pojavlja potenje, pa si želimo poskrbeti, da bi bila naša oblačila zračna in nam omogočala boljše izvajanje aktivnosti.

Šport

Oblačila pa se med seboj razlikujejo tudi po namenu uporabe le teh. Športniki so zemljani, ki so kondicijsko izredno dobro pripravljeni, dejstvo pa je, da jim ne bi uspelo dosegati tako dobrih rezultatov, če nebi imeli tako tehnično izpopolnjene opreme in vseh oblačil, ki jim omogoča najboljši možen izkoristek moči. Poleg oblačil, ki izboljšajo, oziroma omogočao boljše predstave, pa so tudi oblačila, ki so namenjena zaščiti. To so razni ščitniki, čelade, oblazinjene hlače, dresi in podobno. Za takšne kose oblačil je značilno, da so nekolikpo dražji od ostalih in so namenjeni predvsem posameznim panogam in ne toliko širši uporabi.

Delo in oblačila

Ali je boljše reči kar delovna oblačila? To je tista, ki je značilna za delavce, ki opravljajo zahtevna fizična dela in jih navadno ščiti pred raznimi pojavi. Prvi pojav je vreme, ki zna biti nepredvidljivo, obleka pa je zaradi tega marsikdaj narejena iz nepremočljivih materialov, ki poskrbijo, da delavec ostane med delom suh in lahko še naprej opravlja svoje delo. Drugi pojav je pa je možnost poškodbe pri delu, v katerega so všteti razni padci, zdrsi in poškodbe s stroji in napravami, ki so prisotne ob delu. Delovna obleka, ki delavca ščiti je zelo trpežna, izdelana iz posebnih, trdih materialov in na izpostavljenih delih še dodatno ojačana, kar omogoča delo še v tako težkih in zahtevnih razmerah.