Uncategorized · 4 avgusta, 2020

Kineziološki trakovi za športne poškodbe

Kaj so kineziološki trakovi in zakaj se uporabljajo? Gre za barvne trakove, ki se jih uporablja pri rehabilitaciji različnih športnih poškodb. Kineziološki trakovi namreč mišicam nudijo dodatno oporo ter hkrati pomagajo zmanjševati bolečino, ki jo je povzročila poškodba. Poleg tega pa imajo tudi druge pozitivne lastnosti oziroma učinke, zato se v fizioterapiji vedno pogosteje uporabljajo.

Kakšen učinek imajo kineziološki trakovi?

Kineziološki trakovi so zelo priljubljeni tako med fizioterapevti kot med športniki. Oboji namreč dobro vedo, da lahko z njimi poskrbijo za bolj učinkovito rehabilitacijo, poleg tega pa je njihova uporaba preprosta oziroma vsaj veliko bolj enostavna od drugih fizioterapevtskih metod, učinki pa zelo dobri. Kineziološki trakovi imajo namreč številne pozitivne učinke, kot so na primer:

  • nudijo oporo mišicam,
  • sproščajo mišično napetost,
  • delujejo protibolečinsko,
  • pomagajo mišicam povrniti normalen tonus,
  • poskrbijo za boljšo limfno drenažo,
  • skrajšajo čas rehabilitacije pri različnih poškodbah.

Različni kineziološki trakovi – katerega izbirati?

Na trgu so na voljo različni kineziološki trakovi. Na voljo so v številnih barvah oziroma celo z vzorci. Pri izbiri ustreznih trakov estetski videz nikakor ni pomemben, bolj je pomembno, da izberete kakovostne trakove. Kako vedeti, kateri kineziološki trakovi so kakovostni? Najbolje je izbrati takšne, ki jih izdeluje preverjeni proizvajalec. Poleg tega pa je pomembno tudi, da si jih znate ustrezno namestiti.

Kako se namestijo kineziološki trakovi?

Kineziološki trakovi morajo biti ustrezno nameščeni. Zaradi tega je namestitev trakov najbolje prepustiti za to usposobljeni osebi. To recimo zelo dobro obvladajo fizioterapevti, ki imajo veliko izkušenj z rehabilitacijo po športnih poškodbah. Prav tako bodo znali tudi najbolje presoditi, ali je uporaba takšne metode v primeru vaše poškodbe sploh smiselna. Predvsem pa bodo poskrbeli za to, da bodo kineziološki trakovi pravilno nameščeni ter da bo z njihovo pomočjo tudi rehabilitacija hitrejša in bolj uspešna, predvsem pa, da boste izkusili manj bolečin.