Uncategorized · 24 marca, 2019

Družina

Družina je beseda, ki ima veliko različnih pomenov. Ljudje imajo številne načine za opredelitev družine. Družine se razlikujejo glede na gospodarske, kulturne, socialne in številne druge vidike.

Definicija družine

Slovar definira družino na več načinov. Ena definicija je “temeljna družbena skupina v družbi, ki je običajno sestavljena iz enega ali dveh staršev in njihovih otrok”. Čeprav je ta opredelitev dobra izhodiščna točka, obstaja več novejših sodobnih družinskih struktur, ki jih ta opredelitev izključuje, kot so istospolni pari ali druge različice družinske enote. Druga opredelitev je “Dva ali več ljudi, ki si delita cilje in vrednote in imajo dolgoročne zaveze drug do drugega in običajno prebivajo v istem domu.” Ta opredelitev zajema veliko večino sodobnih družinskih enot in za namene tega članka se bo uporabila druga opredelitev.

Kako je sestavljena družina?

Tradicionalno družino sestavljajo oče, mati in otroci. To je družina,ki je ponavadi prikazana na televiziji kot standardna družina. Vendar pa v 21. stoletju številne družinske enote sestavljene drugace in se zelo razlikujejo od tistih iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Danes otroke pogosto vzgajajo tudi v enostarševskih družinah, stari starši ali homoseksualni starši. Nekatere družine se odločijo, da nimajo otrok ali ne morejo imeti otrok zaradi zdravstvenih omejitev. Osnovna opredelitev je, da starši in otroci ustvarjajo družino; vendar je za natančno priznavanje drugih družinskih struktur potrebna širša opredelitev. Poleg bolj splošne družinske opredelitve obstaja tudi veliko ljudi, ki menijo, da je skupina prijateljev družina. Nekateri menijo, da so hišni ljubljenčki – od zlate ribice do konja – tudi člani družine.

Prijatelji kot družina

Mnogi ljudje menijo, da so jim bližnji prijatelji celo bližje kot družina. Ljudje, ki so izgubili tesne družinske člane, lahko ustvarijo družinsko enoto prijateljev s podobnimi interesi in cilji. Ta vrsta družinske enote, medtem ko je neuradna, je lahko bolj pomembna kot tradicionalna struktura. Prijatelje izbere posameznik; včasih so ti ljudje lahko bolj posebni ali pomembni od družine. Poleg tega imajo nekateri ljudje z družinami tudi obsežno mrežo prijateljev, za katere menijo, da so njihova druga družina.

Ponovno določanje družine

Namesto opredelitve družine po definiciji besedila bi moral vsak posameznik poiskati definicijo družine po svojih lastnih standardih. V življenju imate lahko več družin, celo več družin naenkrat.