Uncategorized · 24 marca, 2019

Miklavž

December je mesec, ki ga otroci in lastniki trgovin obožujejo – v enem mesecu so trije dnevi, ko obdaruje z darili, prvi pa je tradicionalni dan sv. Nikolaja 6. decembra (Miklavž)

Miklavž je svetnik, ki gre poznamo pod različnimi imeni – kot so Klaus, Mikulas, Nikolaj, Nikolaj, Niklas itd. Rojen je bil v 3. stoletju v grški pokrajini Lycia in je v zgodnjih letih postal škof in je ob smrti svojo dediščino podaril v dobrodelne namene.

V katoliški ikonografiji je upodobljen kot škof, ki nosi vse simbole tega poklica: rdečo škofovsko ogrinjalo. V svojih rokah ima bodisi tri torbice, tri kovance ali tri zlate kroglice, v ozadju pa so običajno otroci ali ladje. Miklavž je pokrovitelj otrok, učencev, lastnikov, trgovcev, lokostrelcev in mornarjev, ki bi ga poklicali, ko bi bili v nevarnosti utopitve ali brodoloma.

Miklavž je edinstven v tem, da se je večina njegovih kosti ohranila v grobnici v Bariju. Rečeno je, da njegove kosti vsako leto “spuščajo” vodeno tekočino, imenovano Manna, ki ima neizmerne moči. Medtem ko obstaja več teorij o tem pojavu, niti cerkev niti znanstveniki niso poskušal analizirati tekočine.

Bodite dobri, drugače vas bo Parkelj vzel!

Praznovanje Miklavža prikazuje spore med protestantizmom in katolicizmom.

Kljub temu se Miklavž še vedno praznuje po vsej Evropi, saj se otrokom ne zdi, da bi se lahko preprosto odrekli svojemu darilcu, niti ni to v interesu lastnikom prodajaln. Tradicija sv. Miklavža (sv. Nikolaja), ki prinaša darila otrokom na predvečer 6. decembra, je priljubljena slovenska ljudska tradicija, prvič omenjena v pisnih zapisih leta 1839. Vsak otrok, ki je bil dober v preteklem letu, dobi darilo in spodbudo, da se v prihodnjem letu dobro obnašanje nadaljuje na enak način.

Če pa je bil otrok poreden, bo Miklavžev zlobni tovariš, ki se imenuje “parkelj” (hudiča) otroka dal v vrečo in ga odnesel stran od staršev. »Parkelj« vleče verige za za sabo in kriči pred hišnimi vrati, kar malemu otroku zveni zelo hudobno. Nekatere slovenske vasi so v preteklosti prevzeli običaj parklovanje preveč resno, saj so se moški, oblečeni v “parkelje”, med seboj nasilno borili.

Večina slovenskih mest bo organizirala praznovanje tega praznika, pri čemer bo Ljubljana s tridnevnim Miklavževim sejmom s praznično okrašenimi stojnicami ponudila blago, ki se tradicionalno izroča kot darilo Miklavža v Sloveniji. Na predvečer 5. decembra se bo na Krekovem trgu začel sprevod Miklavaž skozi Ciril-Metodov trg čez Stritarjevo ulico in končal na Prešernovem trgu, kjer bodo nastopili barviti angeli in “parkeljni”. Miklavž bo nagovoril zbrano množico, medtem ko bodo angeli porazdelili piškote, sadje in bonbone dobrim otrokom. Parkeljni bodo pa prestrašili poredne.