Uncategorized · 19 aprila, 2022

Kdaj na ultrazvok?

Kaj je ultrazvok?

Ultrazvok je slikovna diagnostična metoda, ki uporablja odboje zvočnih valov, da prikaže sliko organov, tkiv in drugih struktur v telesu. Za razliko od rentgena, CT slikanja ali magnetnoresonančne preiskave, pri ultrazvoku pacient ni izpostavljen sevanju. Ultrazvok nam omogoča tudi opazovanje premikanja struktur v telesu kot je bitje srca in pretok krvi po žilah.

Zakaj se uporablja ultrazvok?

Ultrazvok je ena izmed najbolj široko uporabnih diagnostičnih metod v medicini. Uporablja se ga lahko za diagnostiko zelo številnih bolezni, pa tudi za ugotavljanje in spremljanje nosečnosti.

Ločimo lahko več oblik ultrazvoka:

  • Diagnostični ultrazvok
  • Funkcionalna ultrazvočna preiskava
  • Terapevtski ultrazvok

Diagnostični ultrazvok

Z diagnostičnim ultrazvokom lahko neinvazivno pregledamo notranje organe in tkiva, manj uporaben pa je za slikanje kosti in tkiv, ki vsebujejo veliko zraka, kot na primer pljuča. Pogosto ga uporabljamo med nosečnostjo, da opazujemo razvoj zarodka. Uporablja pa se ga tudi za diagnozo bolezni srca, žil, ščitnice, dojk, trebušnih organov, mehkih tkiv, rodil, mod in tako dalje. Slika se lahko v 2D, 3D ali 4D funkciji.

Funkcionalni ultrazvok

Funkcionalni ultrazvok zajema Doppler funkcijo in barvni Doppler, ki ju lahko uporabljamo za merjenje in vizualiziranje toka krvi po žilah ali v srcu. Z barvnim Dopllerjem pa lahko merimo tudi hitrost pretoka krvi in smer toka. Dopplersko metodo se pogosto uporablja tudi pri ultrazvoku vratnih žil, kjer lahko ocenjujejo ali aterosklerotični plak ovira pretok krvi v možgane.

Ultrazvoočno slikanje pa se uporablja tudi pri nekaterih posegih. Primer takega posega je ultrazvočno vodenja igelna biopsija, pri kateri si zdravnik z ultrazvoko prikaže tkivo, iz katerega želi vzeti biopsijo, nato pa z iglo, ki jo prav tako opazuje na ultrazvoku potuje proti tarčnemu tkivu in opravi biopsijo. To se pogosto uporablja pri biopsijah tumorjev dojk.

Terapevtski ultrazvok

Terapevtski ultrazvok proizvaja visokofrekvenčne ultrazvočne valove, ki jih lahko usmerijo v določeno tarčo z namenom segrevanja, ablacije ali uničevanja te tarče. Ena oblika terapevtskega ultrazvoka je imenovana HIFU (ang. High intensity focused ultrasound). HIFU metodo se trenutno intenzivno preučuje za kot metodo za uničevanje bolnega ali abnormalnega (tumorskega) tkiva, brez da bi morali pri tem zarezati kožo ali uničiti sosednje zdravo tkivo. HIFU se trenutno uporablja za zdravljenje fibroidov na meternici, za lajšanje bolečin pri kostnih metastazah in za ablacijo prostate.